Recenzenti Aktuálně.cz tipují nejlepší desky roku 2014

Luboš Vedral Kultura Jiří Kropáček Luboš Vedral, Kultura, Jiří Kropáček
19. 12. 2014 16:35
Podívejte se, jak tipovali jednotliví respondenti v anketě Aktuálně.cz o nejlepší světovou desku roku 2014.

Grafika - Hlasovali: Karel Veselý, Benjamin Slavík, Dominik Zezula, Pavel Zelinka, Andrea Šafářová, Tomáš Turek, Luboš Vedral, Michal Bystrov, Marek Pros.

Podívejte se na jejich tipy na nejlepší desky roku 2014.

Karel Veselý, Benjamin Slavík, Dominik Zezula, Pavel Zelinka, Andrea Šafářová, Tomáš Turek, Luboš Vedral, Michal Bystrov, Marek Pros

A Winged Victory for the Sullen: Atomos.
A Winged Victory for the Sullen: Atomos. | Foto: Aktuálně.cz

Pavel Zelinka

1. A Winged Victory for the Sullen - ATOMOS (Kranky)
Kytarový ambient ve smyčcovém nálevu. Tušený střed ideí Philipa Glasse, Ennia Mirriconeho a Briana Ena. Nejlepší ambient roku 2014.

2. Alt-J - This Is All Yours (Infectious) (recenze)
Pro někoho možná hra na příliš velké umění, pro mě osobně překonání kvalit ceněného debutu. Oscilace od sofistikovaného popu, přes avantgardní tišiny až k přímočarému popu. Intuitivní a v mnoha ohledech geniální.

3. Cold Specks - Neuroplasticity (Mute)
Od odkazu Tracy Chapman se Al Spx pomalu přemístila do rockovějších vod. Zde našla pro své pocity, nápady i názory mnohem silnější půdu pod nohama. A také polohu kam přirozeně umístila nenápadné odkazy na učednická léta u Mobyho, Joni Mitchell, Herbieho Hancocka nebo Swans.

4. Melanie De Biasio - No Deal (Play It Again Sam)
Ne nadarmo jí publikum v Evropě nazývá novou Billie Holiday. Silná lekce o tom, že jazz nemusí být pouze záležitostí pro specializované publikum. Nina Simone se na No Deal potkává se Sade a Beth Gibbons z Portishead v komplexní výpovědi, která bere dech.

5. Owen Pallett - In Conflict (Domino)
Zapomeňme na Owen Palletta jako sólujícícho houslového virtuóza, který orchestrální aranže vyrábí pomocí looperu. Zpěvák se začíná obklopovat spoluhráči z masa a kostí a zúročuje zkušenosti aranžéra pro slavnější kolegy ve svůj prospěch. Na novice se představil hned v několika nových polohách a všechny nabízí životaschopnou budoucnost. In Conflict, to je nakopnutá studnice nápadů.

6. Seeming - Madness & Extinction (Artoffact)
Temný, sofistikovaný pop si pro inspiraci zašel jak ke Swans, tak k M83. A také se nechal ovlivnit současnou americkou steampunkovou mánií. Stejně jako vloni islandští Legend, tak Američané Seeming dakáží skrze label Artoffact překvapit popovým mashupem, který je stejně originální, jako mainstreamově chytlavý.

7. Sharon Van Etten - Are We There (Jagjaguwar)
Poprvé nejen muzikantkou, ale také sama sobě producentkou. Poprvé více klavíristka spíše než kytaristka. Jeff Buckley v sukni? Možná drzé přirovnání, kvalitou desky, která popisuje rozpadl s dnes již bývalých přítelem, si Sharon o podobné srovnání vysloveně říká.

8. We Are Shining - Kara (Marathon Artists)
Jeden z největších objevů londýnského undergroundu může složit jako názorná učebnice dnešního hudebního Babylonu. Při přebíhání od Jimiho Handrixe k Felovi Kutimu a The Neptunes pánové neztrácí tah na bránu. Ba naopak. Své hypnotické tendence vyšroubovaly do podoby rozjeté fusion párty.

9. Wulfband - Wulfband (Progress Production)
Spojení minimal elektroniky a punku má v současné době obrovské množství epigonů. Prvotní revoluční jiskra z jejich tvorby už dávno vyprchala. Pak ale přijdou dva mladí Švédové a narvou stará schémata takovou energií, že je třeba vzít odepsaný žánr znovu v potaz.

10. Hauschka - Abandoned City (City Slang)
Opuštěné průmyslové nebo urbánní komplexy stály za vznikem výborného posledního Hauschkova alba. Autor se svou klavírní nahrávkou přihlásil nejen k minimalistickým kořenům ála Charlemagne Palestine, ale zároveň i ke své taneční minulosti, která má v Hauschkově podání rafinovaně akustickou podobu.

 

Právě se děje

Další zprávy