Tinariwen vyměnili kalašnikovy za kytary. Jedou do Trutnova

Kultura Kultura
28. 5. 2014 15:51
Jedna z největších hvězd world music přijede na Trutnoff Open Air Festival představit své nové album Emmaar. Vrací se také frontman Lucie David Koller.
Tinariwen.
Tinariwen. | Foto: Profimédia

Trutnov - Trutnoff Open Air Festival doplňuje line up o nejpopulárnější kapelu Sahary, legendu pouštního blues Tinariwen.

"Trutnovský festival se snaží stavět svůj program na různorodosti, přátelských setkáních i neobvyklých hostech a kapelách, které byste jinde na jednom pódiu neviděli. A etno kapely k hravému programu trutnovského Woodstocku již neodmyslitelně patří," říká zakladatel festivalu Martin "Geronimo" Věchet.

Trutnoff letos slaví třicet let od svého vzniku a přejmenoval se na Trutnoff. Loni v Tritnově zahrály dokonce dvě hvězdy arabské world music - Natacha Atlas a Rachid Taha.

Bluesmani s kalašnikovem

Členové kapely Tinariwen, která vznikla v roce 1982 v jednom z tuaregských táborů v Libyi, kam se nomádi přestěhovali kvůli práci. Jméno kapely znamená v tuaregském nářečí „pusté místo“.

Podívejte se na video k písni Tenere Taqqim Tossam, na níž spolupracovali členové kapely TV on the Radio Kyp Malone a Tunde Adebimpe.
Podívejte se na video k písni Tenere Taqqim Tossam, na níž spolupracovali členové kapely TV on the Radio Kyp Malone a Tunde Adebimpe.

Hudebníci z Tinariwen se setkali se západní hudbou a zejména s Jimi Hendrixem a americkým blues. Když pak začali v pouštním vojenském táboře, kde se muži z kmene Tuaregů cvičili v odboji proti centrální vládě republiky Mali, mixovat Hendrixe a prvky blues se svými vlastními písněmi, zárodky Tinariwen byly na světě.

Když začala v Mali revoluce, vyměnili kytary za zbraně a šli bojovat za nezávislost Tuaregů.

Tinariwen se stali kultovní kapelou pro celé generace Tuaregů, kteří žijí v exilu v Alžírsku a Libyi. Svoji hudbu šířili na kazetách a dlouhé roky se o nich za hranicemi jejich pouštní vlasti nevědělo. Své první CD vydali až v roce 2000 a za rok se začali objevovat v Americe i Evropě a začali být vyhledávanou kapelou nezávislé scény a world music.

Podívejte se na video k písni Imidiwan Ahi Sigdim z nového alba Emmaar.
Podívejte se na video k písni Imidiwan Ahi Sigdim z nového alba Emmaar.

„O Tinariwen jsme usilovali asi tři, čtyři roky. Když jsem s nimi Martina při jednom večírku seznámila, běžel nám při poslechu a sledování videa z pouště s kapelou u ohně mráz po zádech. A bylo jasno. Řekli jsme si - tuhle kapelu bychom měli pozvat. Jejich pouštní blues je silné a syrové,” říká k tomu dcera zakladatele festivalu a současná pořadatelka Marta Věchetová. „Jenže mezitím vyměnili kytary za kalašnikovy a šli bojovat za nezávislot Tuaregů. V Mali byla revoluce. A vzdálili se nám. Na koncertě někdy vaří i čaj a hrají na hrnky, ze kterých ho podávají. Vystupují zahaleni v tradičních oděvech a některým členům jsou při koncertě vidět jenom oči. Je to působivé. Uvidíme s čím přijedou kočovníci ze Sahary pod hory,” doplňuje dceru Martin Věchet.

Za album Tassili vydané v roce 2011, které Tinariwen natočili přímo v alžírské poušti, ve stanu i pod hvězdami, získali cenu Grammy za nejlepší world music desku. Spolupracovali na ní i s Kypem Malonem a Tunde Adebimpem z hvězdných TV on the Radio.

V západní Evropě se letos Tinariwen účastní velkých festivalů, vystoupí i jako jedna z hlavních hvězd na Glastonbury.

Podívejte se na ukázku z letošního živého vystoupení Tinariwen.
Podívejte se na ukázku z letošního živého vystoupení Tinariwen.

Nové album Emmaar z roku 2014 musela kapela kvůli politické situaci ve své zemi nahrávat mimo Afriku. Poušť je však pro jejich písně zcela zásadní, proto si našli jinou – poušť Joshua Tree v Kalifornii. „Rádi bychom poklidně žili v severním Mali, bohužel je to těžké – není tam žádná vláda, banky, jídlo, palivo,“ řekl basista kapely Eyadou Ag Leche.

Na albu vzniklém v kalifornském poušti Tinariwen mimo jiné vypráví i příběh své země, Mali, která se zdá zapomenutá a ignorovaná. Zazní na něm i texty o nespravedlivých procesech či o bídě místních rodin. „Ideály lidí byly levně zaprodány, přátelé, vnucený mír musel selhat a dává prostor nenávisti,“ zpívají Tinariwen v písni Toumast Tincha. I přesto, že má kapela celosvětový úspěch, domů teď nemůže. Ve vlastní zemi by jejím členům hrozilo vězení či smrt.  

Vrací se srdce Lucie, David Koller

Po loňském úspěšném koncertu se na horkou červenou půdu vrací i David Koller s kapelou.

„Do Trutnova se těším mimo jiné za lidmi, kteří byli ve styku s Václavem Havlem. Ale také vždy koukám, co je nového, poněvadž Trutnov byl a je myslím doposud in,“  řekl David Koller do loňského Festivalového samizdatu.

Mezi nově ohlášenými kapelami, které na Trutnoff Woodstocku vystoupí poprvé jsou i Republic of Two, mladá kapela The Paranoid ze Slovenska nebo Portless. Dalšími vybubnovanými kapelami jsou například: Lanugo, Bratři Orffové, Debustrol, Jasná páka, X-Core nebo osobitý písničkář Vlasta Třešňák.

Trutnoff Open Air se letos uskuteční od 14. do 17. srpna.

 

Právě se děje

Další zprávy