Timberlake ušil slušně padnoucí konfekci

Jan Pomuk Štěpánek
30. 10. 2006 0:00
Recenze - Justin by tak moc chtěl natočit desku, která by ho vyšvihla z pozice obletované, ale umělecky stále nedoceněné figurky. Uvnitř: VIDEOKLIP
Justin Timberlake
Justin Timberlake | Foto: Aktuálně.cz

Tolik by chtěl mít svůj Thriller, co by dal za Purple Rain! A jak si všiml recenzent Cokemachineglow.com, s albem FutureSex/LoveSounds na tuhle vysokou laťku pořád nedosáhne, ale dvě jmenované desky alspoň dobře "zdravě interpretuje".

Album začíná slibně, otevírají ho dvě zvukově zajímavé skladby: androidní electro smooth-jazzovou a titulní FutureSex/LoveSounds vystřídá asi nejvýraznější a dost možná nejpovedenější věc celé desky, hitovka Sexyback. Justin spolu s Timbalandem touhle skladbou dovedli středoproudý popík do míst, která dosud obývali hlavně newyorští a berlínští electroclashoví dekadenti.

Chuť experimentovat se zvuky, aranžemi i formami je cítit i z nového singlu My Love. Po hiphopovém intru Timberlake rozehraje zajímavou hru se záměrně lacinými tranceovými smyčcovými plochami, aby se nakonec zase vrátil k minimalisticky syntetickému hip hopu.

Justin Timberlake, My Love
Justin Timberlake, My Love | Foto: Aktuálně.cz

V jistém smyslu je My Love výjimečná ještě v jednom směru - je to snad jediná povedenější balada. Velkou slabinou desky jsou právě středněrychlé a pomalé skladby. Tady má zpěvák největší sklony k čistě mechanickému přejímání zaběhlých klišé a dávno zcela vyprázdněných formulí. V už tisíckrát vymezeném teritoriu se pak pohybuje unyle a předvídatelně; jakoby bez života.

Bohužel, proudem bezobsažného plačtivého kýče album i skončí. Nepovedné skladby jako Damn Girl, Until The End of Time nebo i nad obvyklé r´n´b standardy banální Losing My Way desku uzavírají a zanechávají po ní nepříjemnou pachuť.

NA VIDEOKLIP MY LOVE SE PODÍVEJTE ZDE

Zatímco začátek alba slibuje nevšední popové dobrodružství, na konci zjistíte, že už vás zase tahají za nos a za uši zoufale vyprázdněná klišé r´n´b balad. Právě ke konci album připomíná exkluzivně se tvářící konfekci. Mizerný materiál střižený podle okopírovaných vzorů.

Ne nadarmo má deska dvojitý název FutureSex/LoveSounds. Kdyby Timberlake natočil FutureSex a LoveSounds si nechal od cesty na b-strany hitových singlů, měl by v kapse možná přelomovou desku.

Justin Timberlake
Justin Timberlake | Foto: Aktuálně.cz

Dokud nenajde odvahu dělat věci víc po svém, nikdy žádný Thriller nebo Purple Rain nenatočí. S FutureSex/LoveSounds k tomu měl dobře nakročeno, ale někde ztratil směr. Anebo odvahu.

I tak FutureSex/LoveSounds slaví po celém světě úspěch, jen za první týden se stihlo prodat 684 tisíc kopií. Je zřejmé, že Timberlakeova pozice po jeho druhé desce ještě zpevní a to by mu mohlo dát prostor pustit se příště do práce odvážněji.

Možná bude jednou FutureSex/LoveSounds bráno jako mezistupeň ke skutečné velké desce. Timberlake na ni určitě má, ale musí ještě ujít pořádný kus cesty.

Justin Timberlake: FutureSex/LoveSounds. CD, 51 minut, vydává firma  vydává SonyBMG, 2006.

 

Právě se děje

Další zprávy