Thom Yorke z Radiohead překvapil. Vydal album na BitTorrent

Kultura ČTK Kultura, ČTK
27. 9. 2014 19:19
Yorkeovo druhé sólové album Tomorrow's Modern Boxes si můžou fanoušci stáhnout za šest dolarů na BitTorrent.
Thom Yorke: Tomorrow's Modern Boxes.
Thom Yorke: Tomorrow's Modern Boxes. | Foto: Thom Yorke

New York - Lídr britské kapely Radiohead Thom Yorke v pátek překvapivě vydal druhé sólové album, které nabízí jen placeným stažením na internetu.

Na portálu BitTorrent je jeho nová kolekce písní k dostání za šest dolarů. Jde o nový způsob, jak řešit příjmy, což by podle něj mohl prospět všem hudebníkům.

Poslechněte si album Tomorrow's Modern Boxes od Thoma Yorkea.
Poslechněte si album Tomorrow's Modern Boxes od Thoma Yorkea.

"Zkouším něco nového. Nevím, jak to dopadne. Ale tak to je," uvedl Yorke v oznámení o svém druhém sólovém počinu nazvaném Tomorrow's Modern Boxes. V rámci Yorkeových kritických projevů vůči hudebnímu prmyslu a v poslední době i streamovacím službách typu Spotify či Deezer, je to naprosto logický krok.

BitTorrent je zatím vnímaný spíš jako server podporující "pirátství", v poslední době je ale také možné, aby uživatelé mohli prodávat své obsahy a sólová nahrávka Thoma Yorka je v tomto smyslu první "velkou" deskou.

„Pokud to zafunguje, může to být efektivní cesta, jak vrátit kontrolu nad internetovou komercí zpět do rukou lidí, kteří dílo vytváří," říká Yorke.

Album vyšlo jako digitální balíček (MP3/WAV/FLAC), který nabízí i videoklip ke skladbě A Brain In A Bottle.

Fanoušci najdou na albu zvuk, který navazuje na první Yorkeovu desku Eraser z roku 2006, ale také na poslední album jeho domovské kapely Radiohead The King of the Limbs.

Hlavní originalita ale spočívá ve způsobu, jakým Yorke nové album vydává. Rozhodl se ho totiž dát lidem k dispozici bez jakéhokoli zprostředkovatele. Věří, že by přímým prodejem na internetu mohli lépe přijít k penězům i další umělci, kteří si stěžují na nízké příjmy z autorských práv.

Už v roce 2007 si podobně zaexperimentovali Radiohead, když desku In Rainbows dala volně ke stažení za dobrovolný příspěvek od nuly do do stovky liber. A rozpoutala debatu o revoluci v šíření hudby, o dřevěném kolíku vraženém do upířího srdce hudebního průmyslu.

 

Právě se děje

Další zprávy