This is the End: Členové Doors už nesmí být Doors

tur
25. 8. 2008 15:40
Ray Manzarek a Robby Krieger prohráli odvolání
Foto: Archiv

Los Angeles - Kalifornský nejvyšší soud zamítl odvolání dvou zbylých členů kapely Doors. Jen tak potvrdil verdikt z roku 2005, kdy byli oba shledáni vinní z neoprávněného užití jména i loga své někdejší kapely.

Spor se táhl už od roku 2002, kdy bývalý bubeník John Densmore dal kytaristovi Robbie Kriegerovi a klávesistovi Rayi Manzarekovi svolení k hraní jejich dávných hitů. Nesměli ovšem užívat jméno The Doors, charakteristickou typologii loga, ani jakkoli těžit z image morrisonovské éry.

Dvojice však záhy uspořádala revivalové turné, na něž si přizvala zpěváka kapely The Cult Iana Astburyho, a pojmenovali se The Doors of the 21st Century. Densmore tehdy vyjádřil nespokojenost, že „of  the 21st Century" bylo na plakátech vytištěno drobným písmem a během koncertů se na pódiu často objevovala Morrisonova podobizna. 

Ray Manzarek a Robby Krieger
Ray Manzarek a Robby Krieger | Foto: Aktuálně.cz

Inicioval proto žalobu vůči dávný spoluhráčům, k které se přidali i Morissonovi rodiče a rodiče zemřelé vdovy po zpěvákovi Pamely Courson. Soud jim v roce 2005 vyhověl a uložil Manzarekovi a Kriegerovi, aby vyplatil odškodné 3,2 miliony dolarů plus 2 miliony na výlohách. Oba odsouzení se odvolali.

Spor stojí na dohodě, která byla uzavřená po smrti Jima Morrisona v roce 1971 - a sice, že všichni zbylí členové The Doors spolu s Morrisonovými dědici musí vždy souhlasit při jakémkoli užití jména či loga The Doors.

Manzarek s Kriegerem nejprve obviňovali Densmorea ze zneuznání, jelikož ho prý k reunionu přizvali. Od vypuknutí prvního soudního sporu si však pro jistotu říkají Riders on the Storm, ovšem skladby The Doors hrají dál.

Během let se John Densmore stal zatvrzelým odmítačem toho, co by jakkoli zavánělo zaprodáním odkazu The Doors. Byl to vždy on, kdo vetoval všechny - často několikamilionové nabídky - na poskytnutí skladeb legendární kapely šedesátých let do reklam.

Díky jeho tvrdohlavosti neskončilo Break on Through jako propagace cadillacu ani When the Music's Over v kampani na nový software od Apple, ani jako podkres pro japonské cigarety.

Rozepsal se o tom v roce 2002 v článku pro list The Nation, kde píše o uchování ideálu šedesátých let, utahuje si z The Who i Stinga, kteří propagují středostavovské vozy a cituje i Václav Havla a jeho pochybnost o tom, jak moc velký rozdíl je vlastně mezi KGB a IBM.

Frontman legendární skupiny The Doors Jim Morrison.
Frontman legendární skupiny The Doors Jim Morrison. | Foto: Bleskově

Kompletní trio zbylých členů The Doors naposledy pohromadě vystoupilo v roce 2001 při exkluzivním vydání pořadu VH1 Storytellers, které později vyšlo jako DVD. Tehdy se s nimi vystřídalo hned několik frontmanů - mj. Eddide Vedder (Pearl Jam), Perry Farrell (Jane's Addiction) nebo Scott Weiland (Velvet Revolver).

Poslední z neustávajících kompilací, jež vycházejí po smrti Jima Morrisona, bylo The Very Best od The Doors. Na pultech se objevilo před rokem v září u příležitosti čtyřicátého výročí kapely a obsahovalo v jednodiskové variantě dvacítku notorických hitů. 

 

Právě se děje

Další zprávy