The xx vydávají nové album. Poslechněte si je celé

Kultura Kultura
5. 9. 2012 8:34
Člen kapely The xx chce vytvořit zařízení kombinující MPC sekvencer a iPod
Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Člen kapely The xx, producent a DJ Jamie Smith známější pod uměleckým pseudonymem Jamie xx chce vytvořit nový přístroj pro hudebníky nové generace. V setkání se zástupci deníku Guardian svůj nápad popsal jako zařízení ve stylu jeho oblíbeného MPC sekvenceru, ale v iPodovém designu.  „Hudební nástroj" by měl být průhledný a opatřený barevnými grafickými efekty reagujícími na stejné dotyky, které skládají hudbu. Server Factmag již tento záměr přirovnává k existujícímu Tenori-on.

To samozřejmě patří k dlouhodobým snům. Skupina The xx se teď ale hlavně věnuje bezprostředním plánům, jakým je propagace nového alba Coexist, které vyjde 10. září. Na svém webu zveřejnila stream celého alba. Po třech představeních ve Velké Británii, startuje kapela 5. října na kanadsko-americké turné.

The xx vznikla oficiálně v roce 2008. O rok později vydala album s prostým názvem The xx. Za ně získali prestižní Mercury Prize. Hudba z této kolekce již byla použita v řadě děl, jako například v seriálu 90210, nebo film Jsem číslo čtyři.  Kromě Jamieho ji tvoří Oliver Sim a Romy Madley Croftová.

Oliver a Madley byli spolužáky na základní i střední škole. Již od šestnácti spolu vytvářeli hudební kreace a zůstali tak pochopitelně přáteli a blízkými spolupracovníky. "Romy o mně ví, vše, co se dá vědět," prohlašuje Sim. "Naučili jsme sladit naše kroky dohromady," popisuje vztah Croftová. "Nevím, proč naše hlasy znějí dohromady tak dobře, ale možná je to proto."   

Během rozhovoru vyšlo najevo, že Sim napsal píseň pro Beyoncé, kterou jak doufá, by mohla slavná zpěvačka chtít zazpívat, pokud "bude on sám mít dost odvahy jí to navrhnout." 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy