The xx a Bonobo. Na Colours of Ostrava sílí elektronika

Kultura Kultura
25. 3. 2013 14:32
Colours of Ostrava posílil line up o The xx a Bonoba
The xx.
The xx. | Foto: Profimédia

Ostrava - Festival Colours of Ostrava hlásí další dvě hvězdy. The xx a Bonobo jsou známí především fanouškům alternativní elektroniky.

Britské trio The xx se na vrchol britské nezávislé scény dostalo podmanivými atmosférickými skladbami. Jejich debutové album získalo prestižní Mercury Prize. Přitom ovšem začínali úplně nenápadně. Nadějnou teenagerskou kapelu podepsal v polovině minulé dekády label Young Turks a dal jim čas na to, aby jejich debut byl vypilovaný po všech stránkách. A vyplatilo se. Autorská dvojice bývalých milenců Olivera Sima a Romy Madley-Croftové dokázala namíchat unikátní kompozice ze snivých melodií ne nepodobných kultovním Joy Division. 

Foto: Aktuálně.cz

Album se dostalo až do Top 3 britského albového žebříčku, prodalo se ho přes 400 tisíc kusů a zdálo se, že by měla logicky přijít hned další deska, aby vydavatel zhodnotil úspěch. Ovšem kapela si dala pauzu, která trvala skoro rok a půl. Třetí člen kapely - Jammie xx - ji vyplnil vydáváním vlastních projektů (interpretace poslední desky Gil-Scotta Herona) a remixů pro Adele a Radiohead a jeho baty se dokonce objevily i v songu pro Rihannu či rappera Drakea.

"Málokterá kapela za posledních deset let přišla s tak vybroušeným a zároveň originálním soundem jako The xx. Poznáte je na první poslech a mnohdy stačí, aby se ozval jediný vzdušný riff, a je jasné, s kým máme tu čest. Měnit svoji specifickou estetiku nějak dramaticky hned na druhé desce by byla hloupost a The xx na Coexist skutečně nic takového nedělají. Striktně se drží vyzkoušené formule zádumčivých a strohých kytarových melodií utopených v efektu reverb," napsal v recenzi druhé desky The xx Coexist na Aktuálně.cz Karel Veselý.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Druhým jménem je britský hudebník a producent Bonobo, který na Colours představí s šestičlennou kapelou a novou vynikající zpěvačkou Szjerdene čerstvé album The North Borders z produkce labelu Ninja Tune.

Simon Green aka Bonobo patří mezi nejvýznamnější světové tvůrce elektronické hudby kombinované s živým hraním a podmanivými melodiemi vyšperkovanými hlasy zpěváků: Andreya Triana, Erykah Badu, Grey Reverend, Cornelia. DJ.

Bonobo
Bonobo | Foto: Aktuálně.cz

Producent a multiinstrumentalista z britského Leedsu připomíná hudebního hypnotizéra: nutí posluchače přestávat rozlišovat mezi trip hopem, jazzem, ambientem, klasikou, world music nebo hip hopem. Bonobo o post světové hvězdy neusiloval, přišlo to samo. Čtyřmi alby, singly, skvělými remixy a koncertními turné - i jako vyhledávaný DJ - si podmanil diváky na celém světě.

Nahrávek Bonoba využili tvůrci reklam i televizních seriálů Californication, Dr. House, Gossip Girl nebo CSI: CSI. Jeho skladby zazněly také ve filmech Crazy, Stupid, Love, House at the End of the Street a v počítačových hrách. Album Black Sands s hlasem Andreya Tiarana se stalo jedním z nejposlouchanějších v roce 2010.

Letošní The North Borders má ještě propracovanější, originálnější a barevnější zvuk postavený na daleko větším využití nástrojů. A Bonobo slibuje, že přesně takový zvuk od něho uslyšíme i na koncertě, tentokrát ale s hlasem černošské krásky Szjerdene, vycházející hvězdy labelu Ninja Tune.

„Obě jména, která patří k tomu nejaktuálnějšímu na hudební scéně, jsou důkazem velké žánrové šíře Colours of Ostrava - od rocku přes pop, jazz, world music, folk až po elektroniku," zdůrazňuje ředitelka festivalu Zlata Holušová. „Oproti loňskému roku se letos program posunul opět dále a je nejkvalitnější v historii festivalu."

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy