The White Stripes válčí s americkou armádou

Karel Veselý
11. 2. 2010 9:00
Reklama při Super Bowlu je prý vykradla
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Televizní reklamy během Super Bowlu patří mezi nejdražší spoty vůbec, letos budou mít navíc možná i soudní dohru a z ní plynoucí přirážku.

Záložní jednotky amerického letectva lákaly do svých řad reklamou, jejíž hudba připomínala hit The White Stripes z roku 2002 Fell in Love With a Girl. Autor originálu Jack White hrozí armádě žalobou.

„The White Stripes nesouhlasí s tím, že Air Force Reserve nechali vyrobit reklamu, jež předstírá, že jsme jim povolili použití jedné z našich skladeb k podpoře náboru rekrutů během války, kterou nepodporujeme," napsali na svůj web.

Foto: Aktuálně.cz

Air Force Reserve i reklamní agentura, která spot vyrobila, kapelu obratem ujistila, že podobnost obou písní je „čistě náhodná."

Reklamní spot se vysílal jen v některých částech USA a byl určený k jedinému použití - právě během Super Bowlu. Finálový zápas profesionální ligy amerického fotbalu letos přilákal jen v USA k obrazovkám rekordních 106 milionů diváků. Žádný jiný pořad v historii televize nezaznamenal taková čísla.

Popularitě odpovídá i cena za reklamu během vysílání. Letos si za třicetivteřinový spot zaplatili zadavatelé 2,5 až 2,8 milionů dolarů. Vloni přitom stál až tři miliony, cenu srazila finanční krize.

Stejný a přece jiný

Autorem instrumentální hudby ke spotu byl šestapadesátiletý Kem Kraft, který se americkým médiím sám „vydal". Profesionální hudebník, který skládá hudbu pro reklamy, ale zároveň popřel, že by chtěl okopírovat The White Stripes.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Hned jak se o obvinění doslech, pustil si inkriminovaný hit na internetu a přiznal, že jeho nápad je skutečně podobný: „Je si to dost blízko, ale já tuhle kapelu vůbec neznám. To není hudba, kterou bych poslouchal," dušoval se v rozhovoru pro Entertainment Weekly.

Kraft by si rád promluvil s Jackem Whitem. „Omluvil bych se mu a řekl, že jsem si neuvědomil, že moje skladba zní podobně jako jeho. Neměl jsem vůbec žádným úmysl něco okopírovat." Dokonce je svolný dát The White Stripes svůj honorář za práci - dva tisíce dolarů. Licenční práva na skladbu The White Stripes by samozřejmě stály mnohem více.

Využívat v reklamách písně, které jsou podobné hitům z rádia, je běžná praxe. Zakázkami se živí zkušení studioví muzikanti, v šedesátých letech například v jedné takové firmě Pickwick Records začínal i Lou Reed.

Foto: CBS
 

Dnes nabízí své skladby autoři klientům v databázích na internetu, ale pořád platí, že písně přitom musí být skoro jako originál, a přitom odlišné přesně do té míry, aby si na ně autoři originálu nemohli nárokovat autorská práva.

Řeší se i přesný počet shodných not a v případě žaloby samozřejmě rozhodují soudní znalci. V minulosti se s podobnými případy zabýval sound několikrát. Neoprávněné užití svého hlasu si nárokovala Bette Midlerová, aby se zjistilo, že v reklamě zpívá jen někdo, kdo se jí snaží věrně napodobit.

V roce 1996 se chtěl soudil Carlos Santana, kterému hudební podklad k reklamě na pivo připadl příliš podobný jeho klasice Black Magic Woman. Pivovar, který si reklamu nechal vyrobit, uznal svoji chybu a nabídl kytaristovi mimosoudní vyrovnání.

Super Bowl: údajný pedofil i ňadro

Super Bowl patří tradičně k nejsledovanějším pořadům v americké televizi a vystoupení v „kulturním programu" spojeném se zápasem je mimořádně prestižní. Letos si státní hymnu zazpívala country zpěvačka Carrie Underwood a potřetí za sebou tak došlo na někoho z talentové soutěže American Idol. Herečka a bývalá rapperka Queen Latifah pak zapěla vlasteneckou píseň America the Beautiful z konce 19. století.

Rolling Stones během koncertu na brněnském výstavišti.
Rolling Stones během koncertu na brněnském výstavišti. | Foto: Aktuálně.cz

O přestávce pak zahráli The Who, kteří předvedli medley svých největších hitů. Jejich vystoupení provázely protesty několika organizací na ochranu dětí před sexuálními zločiny. Frontman anglických rockových klasiků Pete Townshend byl totiž v roce 2003 zatčen a následně vyšetřován v souvislosti se stahováním dětské pornografie z internetu.

Kytarista a zpěvák nicméně policii přesvědčil, že to bylo jen jednou a z čistě „studijních účelů" - kvůli článku, který o této tématice psal. Britská policie ho nicméně stále registruje v rejstříku „sexuálních útočníků".

Ačkoliv americká média se této kauze okrajově věnovala, Townshendova minulost rozhodně nevzbudila takovou bouři jako ňadro Janet Jackson, které jí vypadlo při vystoupení o přestávce před šesti lety a stalo se „milníkem" v historii amerického showbyznysu i televizního vysílání.

Samozřejmě se objevily spekulace, že si tím sestra Michaela Jacksona chtěla zvýšit popularitu. Zpěvačka ale trvala na tom, že to byla nešťastná nehoda. CBS každopádně záhy přikročila při přenosu z Grammy poprvé v historii i k posunu vysílaného obrazu a případ včetně pokut se dodnes řeší u soudu.

Někdo si ale přísnější kontroly dokonce pochvaluje. Rolling Stones se o dva roky později sami chlubili, že se s pořadateli Super Bowlu museli dohodnout na vypípání některých slov - čímž chtěli ukázat sami sobě i fanouškům, že jejich aura rebelie není dávno vybledlá.

 

Právě se děje

Další zprávy