The Verve zase vítězí. Po jedenácti letech

tur
1. 9. 2008 11:46
Comeback kapely ovládl britský žebříček
Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Z nuly ihned na první místo vylétlo nové album kapely The Verve. Prostě nazvaná deska Forth přináší po jedenáctileté pauze nový materiál skupiny, který se rozpadla v době největších úspěchů, nedlouho po monstrózním hitu Bitter Sweet Symphony. Podle britské The Official Charts Company The Verve sesadili z jedničky irské trio The Script.

Mezi singly si už čtvrtý týden vítězství urvala Katy Perry s letním, bezpečně lascivním hitem I Kissed A Girl, i když se na ni lepí novinka od Erica Prydze Pjanoo, který vylétla na druhé místo.

Úspěch alba The Verve ovšem nijak nepomohl jejich singlu Love Is Noise, který spadl na deváté místo. Předstihli ho i skotští rockeři Biffy Clyro a Rihanna se skladbou Disturbia.

The Verve - Love Is Noise

Doznívající povrchní nálada léta udržuje v britském žebříčku na šestém místu variaci Kid Rocka na sedmdesátkovou odrhovačku Sweet Home Alabama - All Summer Long.    

Ovšem pokud singlovou hitparádu ovládl tolerovatelný kýč letních měsíců, pak albový žebříček představuje v nepřehlédnutelné koncentraci čistou nostalgii. Pomineme-li novinku The Verve, zasáhnuly do něj hned dvě výrazné mediální pseudoudálosti.

První z nich jsou padesátiny Michaela Jacksona, které vynesly na páté místo kompilaci King of Pop. Druhý pohled do historie popu představuje o místo níž Abba a její Gold: Greatest Hits - za toto vynoření zase může úspěch filmové adaptace muzikálu Mamma Mia! Zpátečnický pohled ostatně nijak nerozptyluje ani retro zpěvačky Duffy na sedmém místě. 

Foto: Aktuálně.cz

Žebříček by se tak dal interpretovat jako vyvzdorované zaplácnutí hladu v prázdninovém období, kdy žádné nové desky nevycházejí a podzimní sezóna se teprve chystá. Ale scestná není ani verze, že v současném klimatu, které už nedokáže odchovat nové globální superinterprety, se normální konzument může cítit dezorientovaný, a tak si vybírá bezproblémovou jistotu.

Cítí to i The Verve, kteří v průběhu roku 2007 ohlásili comeback - prý kvůli radosti z hudby - a jejich koncertní turné po Británii se celé vyprodalo během dvaceti minut. Následně se jim dostalo cti uzavřít letošní ročník festivalu Glastonbury; jako poslední skladba jejich dobře přijatého setu zazněl právě nový singl Love Is Noise.  

Naštěstí pro The Verve album Forth zatím provázejí vcelku příznivé recenze. Britský týdeníku NME napsal: „Toto album je možná tím nejpevnějším základem, který kvartet za posledních 15 let položil, a byla by katastrofa, kdyby nebylo odrazem pro pár dalších."

List Guardian zase v nerozhodnuté kritice konstatoval: „Texty jsou hrozné a  většina hudby se potácí beze směru...  ale něco se tomuto albu upřít nedá, víra v sebe, která je stejně tak hypnotizující jako arogantní."

 

Právě se děje

Další zprávy