The Killers jsou lidé, tanečníci i šílenci. Ale slavní

Karel Buriánek
11. 12. 2008 10:30
Day & Age završuje trilogii lasvegaské kapely
Foto: Aktuálně.cz

Recenze - Tam někde na začátku, když spolu teprve krátce zkoušeli, povídá ten, co vypadá jako by ho uplácali z genetických zbytků Briana Maye z Queen, kytarista Dave Keuning, malému pánovi s velkým egem Brandonovi Flowersovi: „Takže…chceš být slavný?". A Brandon bez rozmýšlení bezelstně odvětil: "Jasně!" - „Dobrá," Dave na to. A už se k tématu nemuseli nikdy víc vracet.

Někteří lidé netouží po tom být slavnými. Některé kapely naopak vyhledávají stín a programově netouží získat slávu a peníze, protože mají strach, že by to kontaminovalo jejich uměleckou genialitu a výjimečnost, kterou ale většinou oceňují jenom ony samy a pár vyvolených fanoušků.

The Killers chtěli od začátku dělat hudbu a být slavní. To je důvod, proč je někteří za jejich úspěch, okázalý narcisismus, pohrávání si s klišé a kýčem odsuzují a s novou deskou jim nemůžou přijít na jméno. Jenže tomu všemu se The Killers můžou tak akorát smát, protože definitivně patří mezi poprockovou elitu a všechno je na jejich straně. Krom toho, výpisy z bankovních účtů určitě zaflastrují případné deprese z výpadů pár škarohlídů.

The Killers - Human

Day & Age je poslední rozlomená pečeť na magickém svitku, který odtajňuje fígle, jak se etablovat na mainstreamovém výsluní a nenechat se vyšoupnout. Jejich debut Hot Fuss byla indie rocková deska pro holky, co mají rády kluky, co vypadají jako holky, a pro kluky, kteří, no…to je jedno, kteří třeba plivou na všechno, co zavání matematikou peněz v hudebním bizu. Prostě dobrá deska s hity, které ani dneska nepáchnou po sekáči. 

Foto: Aktuálně.cz

Dvojka Sam's Town zase projekcí egomaniakálních orgií sebevědomého Flowerse a spol., rozkročená mezi Mr.Brightside a nově naleznuvší fascinací patriotickým Springsteenem a jinými velikány americké hamburgerové kultury. Trochu to pnutí v rozkroku bylo znát, ale i s odstupem času to pořád jde. Day & Age je dokonale završená trilogie.

Chápu, proč undergroundoví teoretici posměšně prohlašují, že tahle deska je odpad a zhnuseně mávají nad The Killers rukou. Day & Age je bezchybně produkovaná, umě napsaná a hodně slušně nahraná popová deska. Přesně taková, jakou The Killers měli a museli udělat. 

O egu Mr. Flowerse nemá cenu debatovat. Jeho paranoia ze ztráty základních elementů lidské komunikace, transponovaná do trochu sokratovské otázky "are we human or are we dancer", kterou si půjčil z citátu Huntera S. Thompsona, poukazuje na frustraci z toho, kam tahle generace (nejen Američanů, samozřejmě) spěje.

Do jaké míry se mu zrovna tohle dá věřit, je věc druhá, přesto ale tahle jediná věta z textu Human rozvášnila blogující davy ještě dřív, než vůbec celá deska vyšla. Otřepané fráze o tom, že svět nepotřebuje druhé a blbější Pet Shop Boys, jsou nudné; nehledě na fakt, že The Killers v Human mají k Pet Shop Boys asi tak blízko, jako Las Vegas k Aši.

Foto: Aktuálně.cz

Human je typický 'grower', startující na eurodiskoškovém kolvrátku ze střelnice cca rok 1982 a končící tím, že ho nedostanete z hlavy s rezignovaným konstatováním, že je tak lascivní, až je vlastně geniální. 

Spaceman, druhá zásadní věc alba, je o poznání méně podbízivý hit s nahořkle patetickým textem, Bowieho Ziggy Stardust náladou a klasickým The Killers šperkováním. Odpouštím jim všechny úlety s calypso, saxofonem, Talking Heads rytmikou i tu děsnou pózu; prostě když dojde na refrén, ať už je to A Dustland Fairytale, Joy Ride, nebo ta, ve které chce být Flowers neonovým tygrem, jsou to The Killers tak, jako když jsem je slyšel poprvé.

Snad jenom ten prog rockový opus nakonec - Goodnight, Travel Well s tíživě cureovskou náladou, která jim moc nesluší, je trochu ústřel. Jsou The Killers lidé? Tanečníci? Nebo jsou šílení?

Možná všechno dohromady, ale každopádně si z nás dělají legraci a my jim to baštíme, ať už stojíme na jedné straně tábora spokojených, nebo na té druhé. Nebo uprostřed. Je to úplně jedno, protože oni chtěli být slavní a slavní jsou.

The Killers: Day & Age, CD, 42 minut. Vydala firma Island / Universal, 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy