The Economist: Zlaté časy skončily i ziskům z koncertů

Karel Veselý
29. 1. 2011 8:00
ECHO: Desky, novinky, klipy, hudba na internetu
Nejúspěšnější turné roku 2010 měli Bon Jovi, kteří na šňůře Circle Tour 2010 čítající osmdesát zastávek utržili 201,1 milionů dolarů. Druzí jsou stejně jako předloni AC/DC s 177 milióny a na trojku klesli vítězové U2 kvůli Bonově zranění zad
Nejúspěšnější turné roku 2010 měli Bon Jovi, kteří na šňůře Circle Tour 2010 čítající osmdesát zastávek utržili 201,1 milionů dolarů. Druzí jsou stejně jako předloni AC/DC s 177 milióny a na trojku klesli vítězové U2 kvůli Bonově zranění zad | Foto: Aktuálně.cz

Doporučujeme

John Carpenter je klasik moderního hororu (Halloween, Věc). Málo se ale ví, že kromě režírování a psaní scénářů (a stříhání a hraní ve vedlejších rolích) si ke svým snímkům také skládá hudbu. O oživení odkazu Carpenterových kultovních symfonií děsu se teď starají francouzští producenti Etienne Jaumet a Cosmic Neman, kteří je přehrávají na prehistorických syntezátorech v rámci projektu Zombie Zombie. V pátek 4. února se poprvé představí v České republice v Meetfactory.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Kdo má o víkendu náladu na zajímavou hudbu zdarma, může si stáhnout nové album táborské post-rockové skupiny C nazvané Opus Vulgaris. Pokud se vám bude líbit, nezapomeňte prosím kapele poslat na účet peníze!

U tvrdé hudby zůstaneme: magazín MetalSucks nabízí na své stránce kompilaci současného newyorského metalu a publicista Julian Cope sestavil velmi poučnou mixtape klasických tracků z historie detroitského rocku.

 

Zpráva týdne

Špatné zprávy přichází týden co týden z amerických žebříčků. V polovině ledna se prodejní čísla dokonce propadla na historické minimum od roku 1991, kdy Billboard začal s pomocí statistiků Soundscan shromažďovat přesná čísla prodaných desek. Rockové skupině Cake a jejich desce Showroom of Compassion stačilo k vítězství 44 tisíc kusů, což je mimochodem polovina toho, co musel ve stejné době v Británii prodat Bruno Mars, aby dobyl vrchol s Doo-Wops & Hooligans.

People's Choice Awards - Taylor Swift
People's Choice Awards - Taylor Swift | Foto: Reuters

Cake tak „překonali" předchozí rekord, který pouhý týden držela Taylor Swift s albem Speak Now (prodala 52 tisíc kusů). Tento týden se situace trochu zlepšila a na vrcholu se usadili folk-rockoví The Decembrists s The King Is Dead a číslem 94 tisíc.

Statistiky z prvního měsíce jsou hodně depresivní - oproti loňskému lednu klesly prodeje o dalších deset procent. Za nový "rekord" může kromě celkové bídy hudebního průmyslu také pomalé odumírání albového formátu. Nahrávací společnosti pomalu obrací pozornost k singlům. Dvě největší firmy Universal a Sony Music zveřejnily minulý týden plán, podle něhož se budou nové skladby prodávat v digitálních obchodech okamžitě, aniž by se čekalo na to,  až jim rádia a další média udělají reklamu. „Slovo čekání nepatří do slovníku současné generace," říká šéf Universalu David Joseph. Starý model se podle něho překonal.

Nahrávacím společnostem jde především o skladby z televizních soutěží typu X-Factor, po nichž je nejvyšší poptávka hned poté, co se objeví v televizi. Platí to ale také o popových hitech, které nejmladší generace poslouchá na YouTube ještě před vydáním. Sony a Universal jsou přesvědčení, že co nejrychlejší distribuce nových písní do digitálních obchodů bude jedním z kroků, které zabrání pirátství.

 

Další zprávy

Foto: Aktuálně.cz

Kings Of Leon nejsou vůbec nadšení, že jejich hity chce přezpívat studentský sbor ze seriálu Glee. Po Gorillaz nebo Coldplay se stali další slavnou skupinou, která nabídku televizní společnosti odmítla. Scénárista Ryan Murphy za to americké kapele poslal přes média velmi příkrý vzkaz: „Fuck you, Kings Of Leon!" A dodal: „Můžete si dělat srandu z Glee jak chcete, ale v jádru neděláme nic jiného než že učíme děti milovat hudbu." Zpěvák Kings Of Leon Caleb Followill nejprve vypustil diplomatickou tiskovou zprávu, ale pak se neudržel a na svůj Twitter napsal. „Vážený pane Murphy. Běžte na terapii, nechte si udělat nehty a kupte si novou podprdu. Příště radši mlčte a přemýšlejte o tom, jak učit sedmileté děti říkat FUCK."

R.E.M. nedoprovodí novou desku Collapse Into Now žádným turné. „V posledních letech jsme hodně koncertovali - a už v minulosti jsme nedělali turné ke každé desce," vysvětlil to Peter Buck pro NME. Patnáctá deska americké kapely vychází 7. března a budou na ní ke slyšení také Eddie Vedder, Peaches nebo Patti Smith.

David Lynch
David Lynch | Foto: Aktuálně.cz

Režisér David Lynch se ve svých čtyřiašdesáti vrací k hudbě. Jeho singl Good Day Today/I Know představuje novou lásku slavného filmaře - elektronické beaty. Album ve stylu electro by mělo vyjít ještě letos a určitě překvapí třeba fanoušky jeho atmosférického soundtracku k Twin Peaks, na kterém se podílel společně se skladatelem Angelem Badalamentim. Zatím nejsou ohlasy úplně nadšené; jeden z těch vtipnějších popisuje singl jako Streets of Philadeplphia na speedu. Na začátku tisíciletí Lynch vydal album Blue Bob spadající do žánru industriálního rocku, loni si zapěl v jedné písni na společné desce  Danger Mouse a Marka Linkouse Dark Night of the Soul. Tu původně inspiroval jeho fotografický projekt.

Zájem o American Idol nadále klesá. Ani noví porotci Jennifer Lopez a Steven Tyler z Aerosmith nepřilákali k obrazovkám více lidí a televizní talentovou soutěž sleduje o třináct procent méně diváků než vloni. To ještě v porotě seděl anglický hrubián Simon Cowell, který teď chystá vlastní soutěž pro stanici Fox.

Skupina Wilco zakládá vlastní label - dBpm Records. Vyřešili tak dlouholeté spory s hudebními vydavateli. „Rádi si děláme věci po svém," prohlásil Jeff Tweedy. Desky z jejich nového labelu bude distribuovat nezávislá značka Anti.

 

Žebříčky

Foto: Aktuálně.cz

Jak jsme už tu psali, nové číslo jedna na americkém žebříčku mají folk-rockeři The Decembrists. Všech pět desek v Top 5 jsou novinky - za dětskými verzemi hitů na Kidz Bop 19 jsou na trojce irští The Script se Science & Faith. V singlovém žebříčku si číslo jedna neudržela Britney Spears, s novinkou Hold It Against Me spadla na šestku. Na vrchol se tak mohl vrátit Bruno Mars s trvalkou Grenade. / V Británii si Mars vysloužil double - Doo-Wops & Hooligans je nejprodávanější deska a Grenade singl. Nejvýše postavenou novinku mají v albech White Lies s Ritual, mezi singly boduje na dvojce Adele s Rolling In Deep. Právě tato zpěvačka by měla ovládnout britské hitparády příští týden. / V českém rádiovém žebříčku se jedničky ujali Black Eyed Peas se singlem Time (The Dirty Bit), který jinak ve světě celkem pohořel. Na šestku už poskočila anglicky zpívaná skladba Touch The Sun české zpěvačky Debbi, která zní v televizní reklamě na jistý alkoholický nápoj. Takhle se dělá hit! Mezi alby jsou stále nejúspěšnější Kabát s Banditi Di Praga.

 

Nové desky

Foto: Aktuálně.cz

Deerhoof: Deerhoof Vs. Evil (Polyvinyl/ATP) -  Američtí kultovní excentrici v čele s japonskou zpěvačkou Satomi Matsuzaki vysochali další neuchopitelný objekt do své diskografie. Angloamerický tisk je hodně srovnává s psychedelickými králi Flaming Lips a portál Allmusic.com poznamenává: "Deerhoof nepřestávají překvapovat ani po tolika albech a vždycky natočí něco úplně nového. V jejich světě je zlo a nudná hudba stejná věc a nová deska poráží obojí na body."

Iron & Wine: Kiss Each Other Clean (4AD) - Kdeže časy jímavých kotlíkářských popěvků jsou, Sam Beam a jeho projekt Iron & Wine se na čtvrtém studiovém albu posouvá směrem k eklektickému baroknímu písničkářství, které připomíná poslední desku Sufjana Stevense, jen zvuk je méně hysterický. "Beamův autorský rukopis si uchovává jistou kryptickou kvalitu, ale je jasné, že z písniček vyzařuje naděje - a ať se Iron & Wine stylově vzdálí kam chtějí, pořád máte pocit, že neztratili cestu domů," píše BBC.

The Decemberists: The King Is Dead (Sony Music) - Méně rocku a více atmosférických orchestrálních aranží, to je nová deska kapely z Portlandu, která se aktuálně dočkala čísla jedna v americkém žebříčku. "Decemberists vědí, jak proměnit temnotu lednových chladů v teplé letní večery," píše Clash Music a Slant Magazine je srovnává s rannými deskami R.E.M.

FDK: Earthlinked (X Productions) - Kvintet FDK je asi nejzajímavější domácí odpovědí na post-metal v duchu amerických kapel Neurosis nebo Isis. Jejich druhé album Earthlinked potvrzuje, že snesou srovnání i se zahraniční konkurencí a stojí rozhodně za poslech, pokud hledáte netradiční výboje tvrdého rocku. Nic na tom nemění ani to, že ve světě je jejich žánr momentálně spíše na ústupu.

 

Video týdne

PJ Harvey slibovala, že albová novinka Let England Shake (vychází v půlce února) bude hodně politická a klip ke skladbě The Words That Maketh Murder to rozhodně naplňuje. Paradoxně se objevil ve stejný týden, kdy Jared Lee Loughner v americkém Tucsonu na setkání příznivců demokratické strany těžce postřelil kongresmanku Gabrielle Giffordsovou. V klipu se střídají záběry na idylické momentky každodenního života, pod jejichž povrchem se ale může skrývat nenávist pumpovaná do lidí „slovy, které způsobují vraždu".

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Odjinud

Časopis Economist se ještě vrací ke klesajícím zisků v koncertní sféře. „Skvělé roky skončily," píše a dodává: „Kapely vytlačily průměrné ceny vstupenek tak vysoko, jak to jen šlo, a nekonečně dlouhými šňůrami zkoušeli hranice oddanosti svých fanoušků." Podobně jako v nahrávacím byznysu začíná boj o každého fanouška - a bude o to drsnější, že o jeho peníze se uchází nejen muzikanti a promotéři, ale také majitelé koncertních prostor a společnosti distribuující lístky.

Foto: Aktuálně.cz

Jak dokazuje reportáž na webu televizní stanice Sky, britské kapely jako Take That nebo Arctic Monkey začínají přemýšletprávě o tom, jak se zbavit „parazitních mezičlánků", kvůli nimž jsou ceny lístků vyšší, než by mohly být. Žádají i důraznější boj s nelegálními překupníky, kteří využívají potenciál internetu a lístky prodávají třeba na eBay.

Hudební průmysl možná uzřel světýlko na konci tunelu v podobě nového prodejního modelu, v němž budou lidé za předplatné poslouchat hudbu přímo z internetu. Miliony už to dělají teď přes YouTube a šéfové nahrávacích společností z toho moc nadšení nejsou. Časopis Wired se tématu věnuje v článku provokativně nazvaném Škodí YouTube hudbě? Populární klipové úložiště vlastní Google, který se zároveň snaží rozjet vlastní streamovací službu. Už teď je jasné, že si obě jejich služby budou v blízké budoucnosti konkurovat.


 

Varujeme

K novému krytému bazénu patří i hymna, řekli si v Litomyšli. Na slavnostní otevření přizvali skupinu Frankie Cars Dogs Františka Kárského, jež bazénu pro tuto příležitost takový chvalozpěv dokonce složila. Jejich psychedelicko-dadaistická óda na vodní sporty už je maličko staršího data, ale pořád má potenciál stát se internetovým fenoménem. Žluňky, žluňky, kuňky, kuňky...

 

Právě se děje

Další zprávy