Kanada pláče. Oblíbený zpěvák uspořádal předsmrtné turné, umírá na rakovinu

ČTK ČTK
21. 8. 2016 14:13
Celonárodní záležitostí, která dojala snad všechny obyvatele země javorového listu, se stal sobotní koncert kanadské bluesrockové skupiny Tragically Hip. Vystoupení uzavíralo rozlučkové turné kapely, jejíž dvaapadesátiletý frontman Gordon Downie umírá na rakovinu. Lékaři mu v prosinci našli agresivní mozkový nádor.
Populární kanadský zpěvák Gordon Downie
Populární kanadský zpěvák Gordon Downie | Foto: Reuters

Přímý přenos závěrečného koncertu turné kanadské bluesrockové skupiny Tragically Hip sledovali Kanaďanéna velkoplošných obrazovkách a v televizích v barech a restauracích po celé zemi. Mnozí z nich se neubránili slzám.

Koncert nezačal žádným ze songů skupiny. Fanoušci mávající vlajkami ho spontánně zahájili zpěvem státní hymny. A jak napsala agentura AP, situace na koncertě, který se vyprodal během několika minut, byla jak slavnostní, tak smutná.

Band Tragically Hip vznikl v 80. letech jako typická středoškolská skupina. Jeho písně pojednávají o hokeji, malých městech a kanadské literatuře, a navzdory tomu, že se příliš neproslavily za hranicemi, staly se součástí kanadské národní identity.

Zpěváku Gordonovi Downiemu se od médií dostalo přízviska "národní básník". V prosinci ale Downiemu diagnostikovali lékaři glioblastom, nejagresivnější z mozkových nádorů, a nynějším turné se Downie loučil, ačkoli to skupina nikdy veřejně neřekla.

"Budete navždy v našich srdcích a na našich playlistech," tweetoval po vystoupení kanadský premiér Justin Trudeau, který koncert v Kingstonu navštívil.

 

Právě se děje

Další zprávy