Těším se na nový hudební svět. Dusilová vystoupí s čerstvě založenou kapelou

ČTK ČTK
4. 12. 2022 7:04
Zpěvačka a skladatelka Lenka Dusilová na čtvrtečním koncertu v pražském Paláci Akropolis představí svou novou kapelu. Speciálně pro tento večer pozvala takzvanou videomakerku Lindu Arbanovou, jejíž vizuály vystoupení doprovodí. Jako host zahraje trumpetista Oskar Török.
Lenka Dusilová se svou novou kapelou.
Lenka Dusilová se svou novou kapelou. | Foto: Alena Vasylenko

Na programu budou písně z úspěšného předloňského alba Řeka i starší skladby, které Dusilová dlouho nehrála.

"Lenka Dusilová má teď takový koncept, že chce oddělit svou sólovou alternativní tvorbu na jedné straně a nový projekt Lenka Dusilová Band, se kterým se vrací zase k přímočařejším písničkám," vysvětluje za pořadatele Roman Helcl. "Hodlá s ním oprášit i svoje starší hity, a hlavně točit nové věci v tomto duchu," dodává.

V nové kapele Dusilové hrají kytarista Igor Ochepovský, klávesista Jan Aleš, basista Ondřej Hauser a bubeník Michal Daněk. "Brilantní hudebníci, kteří jsou o generaci mladší než já, velmi dobře vnímají současnou scénu, reflektují moderní aranžmá i zvuk," popisuje Dusilová.

Podle ní spoluhráči dodávají svěží energii výběru skladeb z jejího dosavadního repertoáru. "Díky schopnostem a chemii této kapely se mi otevírají nové možnosti a nápady. Těším se na nový hudební svět přímočařejšího zvuku a skladeb, který mě aktuálně láká," vzkazuje Dusilová.

Ta na loňských hudebních cenách Anděl proměnila s deskou Řeka tři ze čtyř nominací včetně té za album roku. "Dusilová zůstává zjevením české populární hudby. Dávno už nejen hlasem a výrazem, ale hlavně sympatickou uměleckou bezohledností, se kterou sobě i posluchačům odemyká světy nekonečné svobody. Proplouvat jimi je katarzní zážitek," napsalo o nahrávce Aktuálně.cz.

"Děkuju za ocenění, tahle píseň je hodně hluboký ponor do minulosti mé rodiny a hodně to pro mě znamená," řekla Dusilová, když přebírala sošku pro skladbu roku za song Vlákna.

Šestačtyřicetiletá Dusilová patří k nejvýraznějším osobnostem české populární a alternativní hudby. Vystupovala se skupinou Sluníčko, v letech 1994 až 1997 zpívala s kapelami Lucie a Pusa a roku 2003 spolupracovala s Čechomorem na albu Proměny.

V roce 2007 absolvovala turné po USA, kde si zahrála také s hvězdou moderního country Emmylou Harris. Na české scéně doprovázela hudebníky z jazzového Vertigo Quintetu nebo skupinu Eternal Seekers klavíristky Beaty Hlavenkové.

V titulní skladbě alba Řeka zpívá Lenka Dusilová, že „zlý můry odletí jak dým nad továrnou“. | Video: Animal Music
 

Právě se děje

Další zprávy