Tekuté zlato Kariny Gauvin představí Collegium 1704

ČTK Kultura ČTK, Kultura
27. 8. 2014 16:28
Kanadská sopranistka Karina Gauvin nahradí 18. listopadu altistku Saru Mignardo při koncertu z cyklu Collegium 1704 v Rudolfinu.
Karina Gauvin.
Karina Gauvin. | Foto: Collegium 1704

Praha - Altistka Sara Mingardo kvůli změně v operním angažmá odřekla koncert 18. listopadu v pražském Rudolfinu, na kterém, měla zazpívat se souborem Collegium 1704. Zastoupí ji další známá interpretka barokní hudby, kanadská sopranistka Karina Gauvin. 

"Měli jsme štěstí v neštěstí. Tuto velice vytíženou umělkyni žijící v Kanadě se nám podařilo oslovit zrovna v období jejího operního angažmá v Théâtre des Champs Elysées v Paříži. Posluchači tak mají jedinečnou šanci uslyšet tuto legendu barokní opery v Čechách vůbec poprvé," uvedl Václav Luks, dirigent a umělecký vedoucí Collegia 1704. 

Na programu koncertu je Vivaldiho moteto In furore iustissimae irae a árie z Händelových oper Alcina, Rodelinda a Rinaldo.

Kritika přirovnává bohatost sopránu Kariny Gauvin k "tekutému zlatu". Vedle barokní hudby se tato všestranná zpěvačka věnuje i hudbě 20. a 21. století. Její diskografie čítá na třicet titulů, získala řadu ocenění. Za vystoupení na Boston Early Music Festival byla dvakrát nominována na ceny Grammy.

Cyklus Collegium 1704 v Rudolfinu zahájí soubor 21. října koncert kontratenoristy Bejuna Mehty. Program dále tvoří tři slavné mše - 15. prosince Collegium 1704 v české premiéře uvede slavnostní mši Jana Dismase Zelenky Missa Divi Xaverii a minisérie slavnostních mší bude 24. února pokračovat provedením Mozartovy Velké mše c moll. Vrcholem celého cyklu bude 30. března uvedení Mše h moll Johanna Sebastiana Bacha. Poprvé v rámci cyklu pořadatelé představí 28. dubna příštího roku šarm francouzské barokní hudby ve spolupráci s první dámou francouzského baroka Sandrine Piau.

Již zakoupené vstupenky na 18. listopadu zůstávají v platnosti. Se Sarou Mingardo pořadatelé jednají o náhradním termínu koncertu v dalších sezónách.

 

Právě se děje

Další zprávy