Taylor Swiftová i Adele mají tři Americké hudební ceny

Kultura Kultura
21. 11. 2011 12:15
Ceremoniál zakončil křepčící David Hasselhoff
Foto: Reuters

Los Angeles - Americká countryová hvězdička Taylor Swiftová se stala hlavní postavou nedělního 39. ročníku udílení American Music Awards. Na slavnostním vyhlašování v Los Angeles dostala tři ceny včetně hlavní pro umělkyni roku.
Třikrát se z cen amerického hudebního průmyslu mohla radovat také britská soulová zpěvačka Adele.

Swiftová převzala kromě trofeje pro umělkyni roku po druhé za sebou také cenu pro nejoblíbenější countryovou zpěvačku, navíc její deska Speak Now byla vyhlášena nejlepším country albem. Z hlavní ceny byla zjevně překvapená a místo děkovací řeči jen několikrát opakovala větu „Vážně nevím, co mám říct."

Foto: Reuters

Adele, která se zotavuje z operace hlasivek, si nemohla osobně převzít cenu pro nejlepší ženskou popovou umělkyni, nejlepší album (21) a nejlepší současný dospělý interpret.

American Music Awards kdysi vznikly jako trucpodnik slavnějších Grammy. V roce 1973 koupila vysílací práva na Grammy televize CBS, ale její konkurent ABC se odmítal smířit s porážkou a udělal si vlastní trofeje. Na rozdíl od poroty odborníků Národní akademie hudebního umění a věd hlasují v AMA běžní fanoušci - přesněji vzorek průměrných konzumentů hudebního průmyslu, který vybírá z nominací sestavených podle prodejů desek.

I proto AMA lépe odráží změny, které se odehrávají v masovém popu a v minulosti měly často ve sledovanosti nad Grammy navrch. Pokud lze z výsledků něco usuzovat, pak jedním z trendů je letošní ústup Lady Gaga ve prospěch tradičnějších žánrů country a soulu.

Protože se kvůli konkurenci dalších cen udílí ještě před koncem roku, nekopírují úplně kalendářní rok - ostatně Speak Now od Swiftové vyšlo už v roce 2010, stejně jako album Pink Friday, za něž si Nicki Minaj odnesla ocenění v kategorii rapu a hip hopu.

Foto: Reuters

Na galavečeru se představila hitem Super Bass. Na pódiu se objevil například také kanadský miláček dívčího publika Justin Bieber se songem Under the Mistletoe ze stejnojmenné vánoční desky nebo Jennifer Lopez, která získala ocenění pro nejlepší latinsko-americkou umělkyni.

Ocenění za nejlepší popovou a rockovou skupinu získala americká sestava Maroon 5, zatímco nejlepším mužským popovým umělcem se stal Američan Bruno Mars.

V žánru soul a R&B dostala cenu za nejlepší album barbadoská zpěvačka Rihanna (Loud), ale nejlepší zpěvačkou v tomto stylu je Beyoncé. V mužské kategorii pak uspěl Usher. Mezi country zpěváky se dostalo největší podpory Blakemu Sheltonovi a nejlepší kapelou alternativního roku se stali Foo Fighters.

Média hodnotí večerní ceremoniál především jako snahu oslavit upadající hudební průmysl spíše než hudbu samu. Přehlídce popové extravagance přitom citelně chyběly vystoupení těch nejpopulárnějších interpretů - včetně vítězky Swiftové, Lady Gaga nebo Adele. Diváci se tak museli spokojit spíš s druhořadými jmény.

Foto: Aktuálně.cz

Slibované velkolepé finále večera na sebe museli vzít pestrobarevní taneční klaunové LMFAO s kolovrátkovými hity Party Rock Anthem a Sexy and I Know It a jejich host David Hasselhoff křepčící ve spodním prádle ve společnosti trpaslíka. "Jak lépe ukončit pořad, než přinutit diváka, aby utekl od obrazovky," okomentoval to Village Voice.

Loni se největší hvězdou ceremoniálu stal tehdy jen šestnáctiletý kanadský zpěvák Justin Bieber, který si odnesl čtyři ceny včetně té nejprestižnější - interpreta roku. Americká média si ale více všímala rozpačité atmosféry ceremoniálu, který prý nebyl ani tak oslavou hudebního průmyslu, jako spíše zádušní mší.

Podle statistiků navíc televizní přenos z AMA nikdy předtím nesledovalo tak málo lidí - v kategorii nejlukrativnějšího diváckého segmentu to bylo jen něco málo přes čtyři procenta. Vypadá to, že náctiletí fanoušci se na televizi už nedívají a nikoho jiného už popové hvězdy nezajímají. Konkrétní letošní čísla ale ještě nejsou známa.

 

Právě se děje

Další zprávy