Vychází nová deska Taylor Swiftové. Zpěvačka nesouhlasí, s vydavatelstvím bojuje

Reuters Kultura Reuters, Kultura
24. 4. 2020 10:14
Americká zpěvačka Taylor Swiftová se opět dostala do sporu se svou bývalou nahrávací společností. Ta bez jejího souhlasu vydává záznam vystoupení Swiftové z roku 2008. Podle zpěvačky je to nevkusné.
Taylor Swiftová na koncertu v Londýně.
Taylor Swiftová na koncertu v Londýně. | Foto: Shutterstock

"Ráda bych poděkovala fanouškům za upozornění, že moje bývalá nahrávací firma dnes vydává moje 'album'. Neschválila jsem ho," oznámila desetinásobná držitelka ceny Grammy na Instagramu, kde ji sleduje 131 milionů uživatelů.

Album nazvané Live From Clear Channel Stripped 2008 sestává ze záznamů, které Taylor Swiftová natočila pro rozhlas, když jí bylo osmnáct. Desku už na Spotify zveřejnila společnost Big Machine Label Group, což Swiftová označuje za "další doklad jejich nestydaté hamižnosti v čase koronaviru". Label se ke kauze nevyjádřil.

Třicetiletá Taylor Swiftová pro Big Machine nahrála svých prvních šest alb, než předloni přešla k Universal Music Group. Kvůli tomu, jak měla napsané smlouvy, ale Big Machine dál vlastní všechny její hudební záznamy od debutu z roku 2006 až do desky Reputation z roku 2017. A stejně tak má firma právo volně nakládat se vším, co Swiftová v těchto letech nahrála.

Právě kvůli tomu, jak Big Machine zachází s jejími uměleckými díly, zpěvačka firmu už přes rok kritizuje. Vloni v listopadu výkonný ředitel Big Machine Scooter Braun řekl, že jeho rodině chodí výhrůžky smrti v reakci na to, jak se o Big Machine Swiftová vyjadřuje. Zpěvačku tehdy vyzval k usmíření.

Swiftová své loňské album Lover vydala už na značce Universal. Zároveň ale řekla, že by ráda znovu natočila všechny své dřívější desky právě proto, aby nad tehdejšími písněmi měla kontrolu a mohla například rozhodovat, v jakých filmech nebo reklamách zazní.

Vydavatelství Big Machine vloni za 300 milionů dolarů, v přepočtu 7,6 miliardy korun, koupil hudební manažer Scooter Braun přes svou firmu Ithaca Holdings. "Roky jsem žádala o to, abych vlastnila svou hudbu. Místo toho mi nabídli vrátit se k Big Machine a jedno album po druhém si zpětně 'vysloužit' každým dalším, které bych pro ně natočila," napsala tehdy Swiftová.

Taylor Swiftová na ledovném předávání filmových Zlatých glóbů.
Taylor Swiftová na ledovném předávání filmových Zlatých glóbů. | Foto: Reuters

"Odešla jsem od nich, protože jsem věděla, že jakmile s nimi opět podepíšu smlouvu, prodají mě i s mojí budoucností. Donutili mě udělat to strašné rozhodnutí, že za sebou nechám minulost. Hudbu, kterou jsem psala na podlaze v ložnici, videa, která jsem si vysnila a zaplatila z peněz vydělaných hraním po barech, pak klubech, později koncertních sálech a nakonec sportovních halách," řekla Swiftová.

Ta pak zvlášť kritizovala zakladatele Big Machine Scotta Borchettu za to, že firmu prodal hudebnímu manažerovi Scooteru Braunovi, jenž pracoval jako agent zpěváků Justina Biebera a Ariany Grandeové nebo rapera Kanyeho Westa. Swiftová tvrdí, že Braun ji dlouhodobě šikanuje.

"Scott Borchetta dobře věděl, že kdykoliv jsem se před ním zmínila o Scooterovi, bylo to buď v breku, nebo ve chvíli, kdy jsem se snažila ten pláč zadržet. Oba moc dobře vědí, co dělají. Snaží se ovládat ženu, která s nimi nechce být spojená," uvedla.

Borchetta naopak na webu Big Machine zveřejnil screenshot návrhu smlouvy, podle níž by Swiftová okamžitě po podpisu nového sedmiletého kontraktu s touto společností získala práva na všechnu svou dřívější hudbu. "Jak sami vidíte, okamžitě po podpisu by dostala zpět 100 procent své tvorby. Vymýšleli jsme novou smlouvu pro streamovací éru, která nebude tak závislá na počtu vydaných alb," argumentoval Borchetta. Zároveň popřel, že by hudební manažer Braun, kterému firmu prodal, zpěvačku někdy šikanoval. "Scooter Braun se o ní vždy vyjadřoval příznivě," dodal Borchetta.

"Můj manžel opravdu není neurvalec. Celý život bojuje za druhé a za věci, na kterých mu záleží," postavila se za Brauna jeho manželka Yael Cohenová Braunová.

Swiftová kromě manažera Brauna dlouhodobě kritizuje také devětaosmdesátiletého amerického filantropa maďarského původu George Sorose, jeho syna Alexandera Sorose, investiční společnost Carlyle Group a skupinu 23 Capital. Ti všichni podle ní poskytli Braunově firmě Ithaca Holdings kapitál na to, aby mohla koupit vydavatelství Big Machine.

"Žádný z těchto investorů se neobtěžoval tím, aby mě nebo můj tým kontaktoval, aby si udělali právní audit své investice. Nezeptali se mě, jestli bych byla spokojená s novým majitelem mých děl, mojí hudby, mých fotek, mých vlastnoručně psaných textů, mých návrhů alb," postěžovala si Swiftová vloni na udílení cen Billboard Women in Music Awards.

 

Právě se děje

Další zprávy