Tata Bojs otevřou lynchovské průhledy

Jitka Gráfová
2. 12. 2007 9:00
Kapela je na turné v barvě osmdesátek
Foto: Oficiální stránky kapely

Praha - Více než půl roku po vydání alba Kluci kde ste? vyrazila kapela Tata Bojs na koncertní šňůru.  Čerství držitelé Akropolis Live Music Awards chtějí dokázat, že cenu dostali i potřetí oprávněně: v Praze a Brně slibují show nazvanou Barevná hudba.

V úterý v Brně a v sobotu v pražské sportovní hale Sparty se diváci dočkají velké stěny z LED diod. Autorem je samozřejmě bubeník Milan Cais.

"Šlo nám hlavně o to, aby scéna maximálně - tentokrát abstraktní formou - doplňovala a vlastně opisovala hudbu samotnou. Něco jako takový živý organismus nebo barevný obrazový ekvalizer," říká vystudovaný výtvarník Milan Cais.

  • SOUTĚŽ: VYHRAJTE LÍSTKY NA TURNÉ + CD

LED obrazovky uspořádané v pruzích  nefungují jen jako projekční plátno, ale zárověň jako artefakt umožňující "lynchovské  průhledy do červeného pokoje".

"Barevná hudba Tata Bojs odkazuje na osmdesátá léta, ale posouvá je do současnosti," dodává Michal Maka z Warner Music, které desky kapely vydává.

LEDková stěna je rošt a bude skrz ni možno i vidět do zadního plánu. "To nám dovoluje měnit prostředí v okamžiku na projekci nebo na industriální stínohru. Ta se pak v úplně jiné formě ještě objeví i v samotném závěru, ale nechte se překvapit," láká Cais.

Na Kluci kde ste tour?  zní skladby z nového alba i písně z blízké a vzdálené historie kapely. Tata Bojs pro tuto příležitost speciálně  "oprášili" a nově zaranžovali starší sondy Tělesná a Mouchy  z deset let starého alba Ukončete nás ...!   

S komornější scénou proběhnou menší klubové koncerty v Olomouci a ve Strakonicích, po Praze pak bude následovat 12. prosince Ostrava,  poté České Budějovice a Havlíčkův Brod; turné zakončí v Lidovém domě v Karlových Varech. Ne že by se i tady Tata Bojs nechtěli předvést, ale Barevná hudba je finančně náročná.

A protože chtějí rok 2008 zasvětit avizované akustičtější spolupráci s korejsko-americkým tělesem Ahn Trio, bude to na delší dobu poslední možnost vidět "kapelu lokálního významu dokazovat hodně nahlas, že není malých rock´n´rolí".

Nedávno kapela vyhlásila soutěž na videoklip k jejich písni Skovka, z dvacítky klipů pak vyhrálo animované video Josefa Lepši, které se dokonce stane oficiálním klipem kapely.

 

Právě se děje

Další zprávy