Tata Bojs jsou na ocet. Česká pobočka Warnerů končí

Karel Veselý
31. 3. 2010 8:00
Desky Madonny nebo R.E.M. bude distribuovat Supraphon
Madonna na turné
Madonna na turné | Foto: Reuters

Praha - Krize hudebního průmyslu si vyžádala další oběť. S posledním březnovým dnem končí existenci česká pobočka společnosti Warner Music. O distribuci jejich nahrávek v České republice se bude od dubna starat Supraphon.

Warner Music Group je první z tzv. velké čtyřky nahrávacího průmyslu, jež ruší českou pobočku. Zbylá trojka - Sony Music, Universal Music a EMI - zatím na našem trhu zůstává. Společně s pražskou kanceláří Warner Music končí také pobočka v Budapešti. Zastoupení v Rakousku, Německu a Polsku zůstávají.

Foto: Reuters

Bohatý katalog společnosti Warner Music Group - pod nějž patří Madonna, Linkin Park nebo R.E.M. - přechází pod domácí značku Supraphon.

„Umělci, kteří jsou aktivní a byla-li v jejich případě naplněná smlouva s Warner Music, byli oslovení ohledně případné spolupráce se Supraphonem," říká Michal Máka z české pobočky Warner Music.

Zatím se ale přestup týká jen skupin Tam-Tam Orchestra a Imodium, jejichž nové desky vyjdou v dubnu už pod hlavičkou Supraphonu.

Tata Bojs: Jsme na dlažbě

Osud dalších domácích interpretů podepsaných společností Warner je zatím nejistý. „Warneři skončili a my jsme tímto v současné době víceméně na dlažbě. Ale tak špatní z toho nejsme, protože tam je ostatně prakticky celý hudební byznys," řekl Aktuálně.cz Mardoša z Tata Bojs.

Foto: Aktuálně.cz

Kapela z Hanspaulky připravuje na podzim 2010 novou desku, nicméně zatím vůbec není jisté, pod kterou společností vyjde není.

„Distribuci desek, které jsme vydali u Warner Music přebírá Supraphon. Jak to bude s novou, ještě uvidíme. K Supraphonu automaticky nepřecházíme. A jestli tam přejdeme neautomaticky, to se teprve uvidí. Nechci předbíhat, ve frontách také nepředbíhám," komentuje situaci Mardoša.

Podle statistik IFPI za rok 2009 byl podíl Warner Music na českém trhu s hudbou 8,5 procenta a v pomyslném žebříčku hudebních labelů mu patřilo páté místo. V aktuální pořadí by se Supraphon mohl převzetím Warneru dostat se součtem bezmála 24 procent už na druhou příčku.

Nejsilnější hráčem zůstává Universal Music, jež se může pochlubit podílem 30,2 procenta. Následuje EMI (19,1 procenta) a Sony Music (19 procent). Na čtvrtém místě byl právě Supraphon (15,3 procenta).

Otázkou ovšem zůstává, jak bude Supraphon, který má ve svém katalogu převážně domácí archivní pop a vážnou hudbu, úspěšný při propagaci současné zahraniční pop-music.

Linkin Park
Linkin Park | Foto: Warner Music

Kvůli zachování kontinuity přechází čtyři z osmi stávajících českých zaměstnanců Warner do Supraphonu. „Michal Máka nastupuje do Supraphonu a bude ve spolupráci s novými kolegy zodpovědný právě za propagaci titulů z katalogu Warner Music, Milan Adam pak na pozici key account managera bude pokračovat ve spolupráci s klíčovými zákazníky," vypočítává Michal Koch z české pobočky Warnerů.

Kdo bude další?

Velká čtyřka nadnárodních společností obchodujících s hudbou se od začátku tisíciletí potýká s klesajícími zisky. K chaotické éře nízkých prodejů a internetových pirátů přistupuje i roztříštěný vkus, kvůli kterému je  objevování nových talentů velmi nejisté.

Žádný oficiální důvod k zrušení české pobočky Warner Music Group nebyl oznámen, ale celkem jistě je za ním snaha vedení společnosti ušetřit. Podle čísel z konce roku operoval Warner v roce 2009 se ztrátou sedmnáct milionů dolarů.

K špatným zprávám z poslední doby se přidal i odchod Madonny, která s firmou Warner neprodloužila nahrávací smlouvu. Zpěvačka tu ještě vydala v roce 2008 průměrně úspěšné album Hard Candy a pak odešla k nově vzniklé společnosti Live Nation, jež se stará hlavně o zajišťování koncertních šňůr. Ty jsou v současné situaci hudebního průmyslu pro hvězdy hlavním zdrojem peněz.

Ačkoliv se situace na globálním trhu s hudbou v posledních dvou letech mírně zlepšila nebo alespoň stabilizovala, v České republice pokračuje propad. Podle statistik IFPI se loni celkový obrat prodejů v porovnání s rokem 2008 snížil od 12 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy