Taneční festivaly: Kam v létě na velkolepou párty?

ape
14. 7. 2013 12:43
Kam vyrazit na největší taneční párty tohoto léta? Vybrali jsme
Foto: Aktuálně.cz

Festivalové tipy - Když jsme sestavovali grafiku nejzajímavějších českých hudebních festivalů, chyběly v ní taneční festivaly zamýšlené jako jedna velká, nekonečná párty. Tato scéna je trochu uzavřená sama do sebe a s globálním hudebním děním příliš nekomunikuje, proto jsme ji minule vynechali. Pokud ale máte rádi house, trance, drum and bass a radši tančíte, než posloucháte, máte v Česku na výběr z následujících akcí.

Pokud bychom měli jednu z nich vybrat, doporučili bychom vám Shotgun festival v Hrádku nad Nisou. Tato skromnější, dvoudenní akce ukazuje, že i ke zmíněným žánrům dnes lze přistupovat důmyslněji, aniž by ztratili svůj taneční potenciál.

Let it Roll Open Air

Line up: Netsky, Noisia, Andy C, Feed Me, Black Sun Empire, Ed Rush & Optical, Calyx & Teebee, Drumsound & Bassline Smith a další

Netsky
Netsky | Foto: facebook.com/netskymusic

Drum n' bassové akce se pod hlavičkou Let it Roll na českém území konají už od roku 2003 a jeden z mála komerčně úspěšných elektronických žánrů dodnes oslovuje velké množství posluchačů. Projekty typu Chase & Status nebo Pendulum dokáží pravidelně vyprodávat haly po celém světě, ovšem žánr se neomezuje jen na masy oslovující producenty.

Pořadatelé mají zkušenosti s malými i velkými akcemi a vyvrcholením jejich každoroční činnosti je právě benešovský festival Let it Roll Open Air. V předcházejících letech jej navštívilo zhruba deset tisíc lidí a podobná návštěvnost se očekává i letos.

Největší hvězdou ročníku 2013 je Netsky, mladý belgický producent, jehož hvězda vyvstala teprve před čtyřmi lety a už nyní patří mezi špičku drum n' bass. Podobně jako virus, z nějž vzešel hudebníkův pseudonym, infikoval komerční odnože žánru a svými remixy skladeb od Pendulum nebo Swedish House Mafia si získal tisíce posluchačů po celém světě. Velmi rychle si jej všimla vlivná londýnská značka Hospital Records a pod jejími křídly Netsky vydává dodnes.

Loňské druhé řadové album s prostým názvem 2 v rodné Belgii vyšplhalo až na první příčku komerčních žebříčků a úspěch slavilo i v Británii, kde se dostalo až na 29. příčku v prodejnosti. U mladého, nepříliš zavedeného jména, to lze považovat za slušný úspěch. Kromě něj se dostaví také holandští matadoři Noisia a Black Sun Empire. S festivalem Let It Roll se tedy opravdu nemusíte bát, že byste neměli na co tančit.

Let It Roll Open Air, 2. až 3. srpna 2013, Benešov, vstupné 900 korun v předprodeji (plus 100 za parkovné a 200 za kemp, pokud využijete), www.letitroll.cz

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Summer Session

Line up: Pet Duo, Saimon & Mezmeric, Makarov & Steen, Golpe, D-Niel & Otiatros a další

Pet Duo
Pet Duo | Foto: Aktuálně.cz

Pokud chcete masovou party, nechcete příliš utrácet a vystačíte si s levnějšími dýdžeji, jednodenní Summer Session je pro vás možná dobrou volbou. Bude na něm totiž znít především česká scéna, ať už půjde o techno, house, drum n bass, jungle nebo breakbeat.

Největším jménem na plakátě proto může být brazilská manželská dvojice Pet Duo. O jejich přímočarém technu toho není moc psát, proto jej organizátoři v tiskových materiálech musí obalovat desítkami superlativů. Nicméně v den festivalu slaví mužská část páru narozeniny a tak se dá předpokládat, že si je bude chtít opravdu užít.

Ačkoliv je akce bez výrazných „celebrit" světa elektronické taneční hudby a jejich party odnoží, nabídne alespoň tři pódia. Proto budete moci mezi domácími jmény čile přebíhat. Nebo lépe se protančit od jednoho k druhému.

Summer Session, 8. srpna 2013, Žďákovský most u Orlické přehrady, 220 korun v předprodeji (na místě 300), http://www.summersession.cz

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

The Sun Festival

Line up: Fedde Le Grand, DJ Rush, Northern Lite, JD Davis, Patrick Hagenaar, Ali Wilson, Kosheen DJs, Audio Hertz, Markee Substance, Rob Scho, Toni Glide a další

DJ Rush
DJ Rush | Foto: Wikimedia Commons

„Stejně jako sluneční svit je k nezaplacení, a přesto zdarma, The Sun se pro vás rozhodl být festivalem plným zážitků, aniž byste museli platit vstupné v jakékoliv podobě," tak zní popisek prvního ročníku nového festivalu v hradeckém Festivalparku. Jeho základní myšlenkou a největším kladem je, že je pro návštěvníky zcela zdarma.

Electro, pop, techno či trance, takové je základní žánrové rozpětí, které se bude na jedenácti pódiích odehrávat. A to největší z nich hrdě ponese jméno Ministry of Sound, podle jednoho z nejvyhlášenějších londýnských klubů.
 
Na stejném místě už dříve proběhly pokusy uspořádat nekonečnou taneční party. V roce 2010 se tam odehrál festival Pleasure Island, kvůli stížnostem a následným pokutám za hluk však musel v Hradci skončit. Od té doby však místo prošlo několika technickými úpravami a noční produkce by tak, podle slov pořadatelů, měla proběhnout bez problémů.

The Sun Festival, 16. až 18. srpna 2013, Hradec Králové - Festivalpark, vstup zdarma, http://www.thesunfestival.cz

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Mácháč

Line up: Manie, Dimitri Vegas & Like Mike, W& W, Yolanda Be Cool, Jaz von D, Tom Staar, Dubvision, Julian Jordan a další

Dimitri Vegas & Like Mike
Dimitri Vegas & Like Mike | Foto: Magnetic Festival

Nekonečná party na pláži, taková je politika jedné z největších elektronických akcí v Česku, kde prim hrají repetetivní housové a tranceové beaty. Ačkoliv i tento svět má své hvězdy a celebrity ve jménech jako Armin van Buuren, Mácháč je poněkud skromnější a vystačí si třeba s těmi, co jsou aktuálně na vzestupu.

Například dýdžejská dvojice Dimitri Vegas & Like Mike začínala teprve v roce 2007. Nicméně brzy jejich kariéra nabrala rychlý spád a dnes jsou doma v těch největších klubech pro elektronickou taneční hudbu. Vyhouply je tam mimo jiné remixy elitních popových interpretů, jako je Lady Gaga, Jennifer Lopez, LMFAO nebo Pitbull. Bližší spolupráci s nimi zase pro několik tracků navázal Steve Aoki, Laidback Luke, Lil Jon a mnoho dalších.

Organizace dvou dní je striktně rozdělená podle toho, zda jste příznivce domácích dýdžejů nebo světové scény. První den na pláži pod širým nebem bude patřit zahraničí. Pro nové talenty bude připravená dýdžejská soutěž a hlavní pódium bude stát těsně nad vodní hladinou.

Písek mezi prsty a hvězdy za vodním příkopem jsou důležitou součástí atmosféry festivalu. I díky tomu se mezi příznivci trancu traduje, že u nás není lepší. Přinejmenším pro příležitostné návštěvníky.

Mácháč, 23. až 25. srpna 2013, Doksy - pláž Klůček u Máchova jezera, 875 korun v předprodeji (na místě 999, jednodenní za 599 v předprodeji a 699 korun na místě), http://www.festival-machac.cz

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Tip Aktuálně.cz: Shotgun Festival

Line up: Synkro, Triad, Naibu, další budou oznámeni v dohledné době

Synkro
Synkro | Foto: fabriclondon.com

Elektronická hudba nemusí nutně znamenat nekonečnou taneční zábavu na jednoduchý taneční rytmus, kde k ideálnímu prožitku výrazně napomůže účinná látka MDMA. Severočeský festival Shotgun se znovu pokusí dokázat, že k ní lze přistupovat i podstatně důmyslněji a klubová scéně není živá jen z agresivních beatů.

Line up dvoudenního festivalu prozatím není kompletní, ale už teď jsou potvrzené například jemné a futuristické garážové beaty britského producenta, který si říká Synkro. Jeho produkce se přitom neomezuje na jedinou polohu a jeho éterická deka se vznáší i nad populárními žánry jako drum n' bass, dubstep. Na posledních nahrávkách se ale ambientní plochy vysouvají stále více do popředí a jako by tak ukazoval, že rave kultura ještě není mrtvá, ale její velká část se ukrývá ve vzpomínkách a dnes funguje jako výchozí bod pro množství mladších producentů.

S přímočařejší produkcí se pak ukáže například německý producent Trida. Ten se pohybuje především ve vodách drum n' bass. Nevystačí si však s jednoduchou taneční paletou a volné prostory zaplňuje množstvím dalších zvuků, ať už jde o decentně rozvibrované basové linky nebo nahodile probouzející se synťáky.

Všechna prozatím potvrzená jména mají daleko ke globálním hvězdám a pravděpodobně se na tom nic nezmění ani s oznámením kompletní soupisy. S festivalem Shotgun si nicméně můžete být jisti jasným dramaturgickým konceptem, který se soustředí v první řadě na hudbu a až poté na zážitkovou turistiku. Opojení dvoudenní party zde nehraje roli, a pokud ano, figuruje až jako příjemná nadstavba. Pokud na taneční elektronickou hudbu hledíte s despektem, zkuste dát Shotgunu šanci.

Shotgun Festival, 6. až 7. září 2013, Hrádek nad Nisou - areál Kristýna, 375 korun v předprodeji (jednodenní lístek za 275), http://shotgun.branatrojzemi.cz/

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy