Také Janáčkův máj vzpomene na Mozarta

RiK, ČTK
8. 2. 2006 17:30
Ostrava - Ostravský Mezinárodní hudební festival Janáčkův máj se bude věnovat i výročí Wolfganga Amadea Mozarta.

Festival připomene 250. výročí narození skladatele, které letos slaví celý hudební svět. Přehlídka  potrvá od 22. května do 9. června.

Také 31. ročník festivalu tradičně zahájí Janáčkova Simfonietta - tentokrát v podání Symfonického orchestru Českého rozhlasu; po ní bude na zahajovacím koncertu následovat Mozartův Koncert pro klavír a orchestr.

Sérii zhruba 20 koncertů uzavře Mozartovo Requiem. Kromě Pražské komorní filharmonie bude na závěrečném koncertu účinkovat Vysokoškolský pěvecký sbor Ostravské univerzity a Pěvecký sbor Žerotín. "Chtěli jsme, aby to bylo mladistvé provedení odpovídající dnešní době," vysvětlil ředitel festivalu Jaromír Javůrek.

V rámci festivalového programu by neměly zaznít pouze známé Mozartovy skladby, ale i méně známá díla jako Galimathias musicum. Milovníci Mozarta se mohou těšit hlavně na 3. červen, kdy jsou v rámci programu Pocta Mozartovi připraveny tři koncerty věnované jeho hudbě.

Kromě Mozarta festival letos nabídne i světové premiéry - a to skladbu Verba sancta Ilji Hurníka a Jako kmeny stromů Edvarda Schiffauera, který se inspiroval povídkami Franze Kafky. K významným hostům festivalu bude patřit přední světový klavírista Emanuel Ax.

Další informace naleznete na oficiálních stránkách festivalu ZDE.

 

Právě se děje

Další zprávy