Tak pravil Daniel Landa

Jan Šprincl
9. 6. 2006 13:00
Reportáž - V bazilice sv. Markéty, kde denně zní slovo boží, byly ke slyšení myšlenky řádu Ordo Lumen Templi.

Daniel Landa včera v Břevnově zpíval a hlavně mudroval. Konal se tu jeho Večer sjednocení.

Publikum nebylo ničím výjimečné, mohlo se sejít na koncertě Čechomoru, Chinaski nebo Divokýho Billa, ale oni dali šest stovek či tisícovku, aby mohli svého oblíbence po čase znovu vidět živě.

Až vyholená ochranka v bílých košilích u dveří kostela připomíná, s kým to hodlají strávit večer - s bývalou ikonou skinheadského hnutí, která se dodnes plně neodpoutala od rasistické kapely Orlík.

Foto: SONY BMG

"Hned po prvním oficiálním albu v roce 1990 a koncertě se ocitl Orlík pod kritikou novinářů. A tak začala v mnoha případech zcela nesmyslná a nepodložená kritika z nejrůznějších stran. Mnoho fanoušků Orlíku nepochopilo obsah písní, a tak nastartovali neodvratný konec kapely," lze číst v oficiálním životopise na Landově webu.

Kdo za textem "Co to bylo za ránu, kdo nám to sem z palmy spad, černý voči, černý tělo, to není můj kamarád - bílá liga, bílá síla..." najde náročnou metaforu na komplikovaný život Afričanů a Evropanů, vyhrává basebalovou pálku.

Dnes už Landa vystupuje jen jako razantní hudebník, příkladný otec, dobrý Čech a zástupce tajemného společenství Ordo Lumen Templi. Krom toho, že jeho členové nosí bílé kápě a na hrudi nenápadný odznáček s červeným křížem, se veřejnosti moc nesvěřují.

Foto: Aktuálně.cz

Šest stovek diváků se způsobně usazuje do kostelních lavic, někteří stojí podél zdí. Je tu herec Jiří Pomeje s "klubovým" křížem na hrudi i elitní policista Jiří Komorous, kterému se na krku houpá VIP vstupenka. Večer zahajuje převor Prokop Siostrzonek, v osm na scénu vcházejí hudebníci z konzervatoře Jana Deyla; po jejich boku stojí smíšené pěvecké sbory z dětských domovů.

Landa si je pozval, aby mu dělaly křoví na jeho jediném letošním vystoupení pro veřejnost.

Vystoupení neboli nekonečné kázání trvá hodinu a půl, zazní na něm jedenáct skladeb z Landova hlavně muzikálového repertoáru a na konci si musí i ti, kteří Landovu okultistickou partu brali jako zábavnou kuriozitu, znejistět: Myslí to vážně, nebo si z nás někdo střílí?

Po včerejšku to už víme: hlavním cílem Ordo Lumen Templi je vystavět chrám svatého Václava.

Pokračování článku ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy