Sziget zase pořádá koncerty, svatby i rozvody

tur
12. 8. 2008 13:00
Na ostrově v Budapešti začíná největší festival Evropy
Foto: Reuters

Budapešť - Coby resumé koncertního a festivalového dění ve střední Evropě působí program obřího festivalu Sziget, který začíná v úterý v Budapěšti.

To znamená, že pokud jste v poslední době obráželi hudební štace v přilehlém okolí, většinu headlinerů jste už viděli, a pokud ne, získáte šikovnou možnost shlédnout je všechny pěkně pohromadě a bez nutného zla stále se opakujících českých jmen.

Na rozdíl od standardních festivalů, které koncentrují program do jediného víkendu, ostrov Óbudai uprostřed maďarské metropole bude hostit návštěvníky od úterního zahřívacího večera až do neděle. Ale i tak se jedná o zkrácení z obvyklých 7 plus 1 dní na 5 plus 1, především z důvodů klidnějšího spánku pro residenty. Ten má na triku i to, že letos se bude na metalové stagi hrát jen do jedenácti.

Kaiser Chiefs na festivalu Rock for People v Hradci Králové.
Kaiser Chiefs na festivalu Rock for People v Hradci Králové. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Loni se na Óbudai v průběhu konání vystřídalo hodně přes 300 tisíc návštěvníků, což už je slušné krajské město, a proto nepřekvapí, že se pořadatelé vyzbrojili i takovými službami, jako je pošta (kvůli odesílání krásných pozdravů) nebo fotolab (pro okamžitě vyvolané a nazvětšované vzpomínky). K tomu připočtěte kavárny, muzea, galerie, svatební i rozvodové stany - a není důvod se nikam stěhovat.

Festival - který se vlastně v překladu jmenuje "ostrov" - zahájí v úterý večer Iron Maiden. Z dalších jmen, která v rámci individuálních koncertů nebo festivalových vystoupení protnuly nebo ještě zasáhnou Českou republiku, se tu objeví den po úterní Praze Alanis Morissette, dále Serj Tankian, Róisín Murphy, R.E.M., Die Ärzte, Flogging Molly či Kaiser Chiefs, kteří bojovali s bouří na letošním Rock for People.

V ten samý den jako Kaiser Chiefs na hlavním pódiu - tedy 14. srpna - vystoupí na vedlejší stagi A 38 s kapacitou 5 tisíc lidi čeští Sunshine.

Kromě klasických vyjmenovaných jistot doplní harmonogram i svěžejší jména jako nováčci britské kytarové scény The Wombats nebo The Cribs. Za jistojistý tahák, který nejlépe reflektuje aktuální dění na indie scéně, se zase dá považovat ojedinělé vystoupení brooklynského eklektického dua MGMT. 

Foto: Reuters

Jestli se Pete Doherty udrží na nohách, se dá otestovat při koncertu Babyshambles. Důstojné finále Szigetu obstarají The Killers, kteří právě dodělávají své třetí album, jehož zatím neoficiální titul zní Day and Age.

Tradice festivalu sahá do roku 1993, kdy se pod názvem Diáksziget (Ostrov studentů) pořádal pouze za účasti maďarských kapel. V průběhu let přerostl v nejnavštěvovanější hudební festival na starém kontinentu. Návštěvnost kulminovala v roce 2005, kdy program přitáhl 385 tisíc návštěvníků.

Kompletní program najdete ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy