Festivalová horečka stoupá. Přitápí Sziget i Rock for People

Kultura Kultura
Aktualizováno 16. 4. 2014 16:24
Budapešťský festival Sziget nabídne i Outkast, Manic Street Preachers či Lily Allen a Bonoba. Rock for People přidává k headlinerům levičáckého divocha Manu Chaa.
Foto: Aktuálně.cz

Budapešť, Praha - Fanoušci letních festivalů jsou v posledních dnech zavaleni informacemi o headlinerech nejrůznějších přehlídek. Stále ještě je čas se rozhodnou, kam vyrazit v létě. Nabízíme pro srovnání několik novinek ze dvou z největších festivalů ve Střední Evropě - maďarského Szigetu a českého Rock for People.

Sziget: Hip hopoví navrátilci, popová lolita i jižanský ska punk

Sziget vypustil několik dalších informací, co může v létě čekat návštěvníky Budapešti. Euforie z nových jmen line-upu pohltí příznivce hip hopu, nekompromisní elektroniky, rádiového popu, garážového rocku nebo osvědčeného ska punku. Připravte se, "pálíme": Outkast, The Prodigy, Lily Allen, La Roux, Manic Street Preachers, Placebo, Macklemore & Ryan Lewis, Imagine Dragons, Bastille, Ska-P, Fink, Miles Kane, Palma Violets, Bonobo, Jagwar Ma a Kavinsky.

Podívejte se na video Outkast k songu Hey Ya!

Hiphopeři Outkast se po letech znovu poprvé sešli na festivalu Coachella a uspěli. Big Boi a Andre 3000 myslí reunion vážně, a tak vyjíždějí na turné, při němž se zastaví i v Budapešti.

The Prodigy snad představovat nemusíme. Kdo se jen trochu zajímá o muziku, určitě, ať už z rádií nebo z médií, zaslechl o skupince tří "hudebních výtržníků" - a více než 25 milionů prodaných desek celosvětově potvrzuje, že tihle Britové mají svůj určitý šarm. V jejich případě si ho převeďte do podoby agresivního crossoveru žánrů breakbeat, rave, hardcore, big beat a techno, klipů nahánějících hrůzu a koncertních pekel na zemi. Ostatně přesvědčit se mohli třeba návštěvníci Rock for People 2012. Trio osobností ve složení Liam Howlett, Keith Flint a Maxim Reality nyní pracují na šesté studiové desce How to Steal a Jet Fighter a bude prý hutnější a temnější než předchozí Invaders Must Die. Ehm, máme se na co těšit.

Poslechněte si Air Ballon od Lily Allen

To u Lily Allen vzývání ďábla nehrozí. Alespoň prozatím - z dosud zveřejněných ukázek třetího alba Sheezus "se lísá" ke sladkým popovým strukturám. Zachovává si ale nadhled, což naplno předvedla textem i klipem k pilotní skladbě Hard Out Here, v němž zkarikovala ženu mainstreamové popové kultury. V tom druhém k Air Balloon se zase kamarádí ze zebrami uprostřed idylické africké savany. Inu, i v případě Allen je zvědavost velká.

Ska-P jsou ze Španělska, což možná leccos vysvětluje. Loni v Praze roztočili takřka divadelní show - kostýmy se měnily rychlostí blesku, a tak návštěvníci (ne)směle přihlíželi usmažení vězně na elektrickém křesle nebo papeži souložícímu s nafukovací pannou. Ska-punková kapela vyznává etiku anti-establishmentu. A určitě se to nebojí předvést okolí.

Elektronickou scénu jinak posílí synthpopové duo La Roux s Grammy za nejlepší elektronické/taneční album, Čechům z loňských Colours of Ostrava dobře známý Bonobo a french-housový filmový nadšenec Kavinsky.

Připomeňte si atmosféru loňského festivalu Sziget.

Sziget jako tradičně nezapomíná ani na nadčasové přírůstky nezávislé kytarové scény - jak garážových rockerů Palma Violets, tak psychedeliků Jagwar Ma si začínají všímat prestižní světové servery v čele s NME. Čerstvou desítku headlinerů uzavírají kytarista Miles Kane, který přiveze druhou sólovou desku Don’t Forget Who You Are, a britský romantik, svébytný skladatel a kytarista v jednom Fink.

Již před pár týdny se line-up festivalu se jmény Placebo nebo Queens of the Stone Age rozrostl o jedenáct jmen. A opět napříč žánry i platformami. Od rádiového hip-hopu čerstvých držitelů Grammy Macklemore & Ryan Lewis přes nastupující písničkářskou generaci zastoupenou Tomem Odellem a Jakem Buggem a Skrillexovým okázalým dubstepem konče.

Pokud vás zajímá, jaké jsou současné trendy hudební scény, zajeďte od 11. do 18. srpna na edukativní dovolenou do Budapešti. Lepší příležitost ve střední Evropě těžko najdete.

Rock for People: Dvacátý ročník ještě neřekl posldení slovo

Jubilejní dvacátý Rock for People, který se uskuteční ve Festivalparku v Hradci Králové od 3. do 5. července, přivítá písničkáře Toma Odella i drsňáky Biffy Clyro a elektronické Chase & Status. Po osmi letech se do Čech vrací s novou kapelou La Ventura francouzský levicový divočák Manu Chao. Zdaleka to ale ještě nemusí být poslední slovo. Jméno headlinera se dá ještě čekat.

V roli popového mastodonta se po loňském veleúspěšném vystoupení Karla Gotta, letos představí znovuzrozená kapela Lucie.

Manu Chao uspěl s divoce namixovaným koktejlem rocku, reggae, punku, ska, zvuků odposlouchaných na cestách. Nechává si odstup od showbusinessové mašinérie a inspiraci čerpá z pouličního hudebního vření, kde se cítí doma a jehož je stálou součástí. Dodnes rád pod různými jmény vyráží hrát do barů a menších sálů, s různými sestavami přátel hudebníků nebo se přidává k místním muzikantům.

Zpěvák a klavírista Tom Odell, kterému v kariéře pomohla přízeň zpěvačky Lilly Allen, uspěl se svým debutovým albem Long Way Down. Jeho singl Another Love má nyní na YouTube téměř 20 milionů zhlédnutí.

O poznání drsnější hudbu nabídne skotské trio Biffy Clyro, které podle hudební kritiky patří k nejlepším koncertním kapelám současnosti. Skupina, která loni vydala album Opposite a nedávno se zastavila i v Praze, se dala dohromady už v roce 1995. "Tehdy jsme pravděpodobně zněli jako každá kapela, která někdy poslouchala Nirvanu. V podstatě jsme jen zjišťovali, co umí krabička a pedály. A pak jsme na čas trochu zpunkovatěli," uvedl zpěvák a kytarista Simon Neil.

Žánr elektro na Rock for People zastoupí dýdžejské duo Chase & Status, jejichž živá vystoupení, na kterých se zvuk mísí se světelnou a laserovou show a projekcemi, jsou vyhledávanými akcemi taneční scény.

Poslechněte si píseň Algiers od The Afghan Whigs.

Vzpomínkou na rock 90. let bude koncert The Afghan Whigs, kteří vznikli v americkém Cincinnati v roce 1988. Po desetileté pauze se kapela s frontmanem Gregem Dullim před časem opět dala dohromady a albem Do to the Beastho připomněla svoji kombinaci garážového rocku, grunge a punku. Tvrdší styl nabídne také šestičlenná americká skupina We Came As Romans, jejíž poslední album Tracing Back Roots z loňského roku dosáhlo v USA na osmou příčku amerického žebříčku Billboard Top 200 a v kategorii indie dokonce kralovalo.

Podívejte se na celý koncert Manu Chaa.

Indie pop přiveze skupina The Naked and Famous z novozálandského Aucklandu, energický, sociálně i politicky angažovaný mix reggae, jungle, drum'n'bassu, dancehallu, ale i punku představí Asian Dub Foundation.

Aktuálně je v prodeji limitovaná edice pěti tisíc vstupenek za 1490 korun, po vyprodání edice budou vstupenky za 1650 korun. Cena lístků se bude zvyšovat, na místě od 2. července budou za 1990 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy