Svobodův pohřeb zvedl prodej bulváru

jps, ČTK
10. 2. 2007 16:00
Praha - Deset dní zpravodajství o okolnostech úmrtí Karla Svobody zvedlo zájem čtenářů o noviny, zejména ty bulvárně laděné, až o desítky procent.

Některé deníky věnovaly dění po umělcově sebevraždě i několik stran denně, obsáhlé zpravodajství nabídly deníky i dnes, kdy referovaly o Svobodově úterním pohřbu. Některé redakce přitom v úterý na místo pohřbu ve strašnickém krematoriu v Praze vyslaly až deset svých reportérů a fotografů.

Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Prodeje deníku Aha! se zvýšily. Přesná čísla ještě nemám, ale podle odhadů stoupl prodaný náklad zhruba o 50 až 100 procent, podle toho, o který den se jednalo. Prodeje proto odhaduji od 150 000 do 200 000. Ale jsou to zatím pouze odhady," říká šéfredaktor Aha! František Nachtigall. "Přímo na místě zajišťovalo zprávy pro tento deník pět píšících reportérů a pět fotografů," dodal.

Šéfredaktor nejprodávanějšího deníku Blesk Vladimír Mužík řekl, že nyní rovněž registrují více prodaných výtisků, i když ne o polovinu či jednou tolik. "Nárůst registrujeme, určitě. Přesný odhad nemáme, každý den je to jiné. Ale je to o dost více," uvedl Mužík. Do Strašnic vyslal Blesk podle šéfa jeho redakce čtyři redaktory a pět fotografů, šestý pak pořizoval snímky z letadla pohybujícího se nad krematoriem.

Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Úterní pohřeb jednoho z nejznámějších českých hitmakerů přímo v areálu strašnického krematoria sledovalo kromě nejbližších příbuzných a řady kolegů z umělecké sféry také až několik tisíc lidí z řad veřejnosti. Další desítky tisíc zájemců sledovaly on-line videopřenos na internetu, přímý přenos nabídla i ČT24.

"Čtyřicetipětiminutový přímý přenos kombinovaný se vstupy ze studia sledovalo na ČT24 37 000 diváků," sdělil ČTK mluvčí České televize Martin Krafl.

Zda se někdy v minulosti vyskytla událost, srovnatelná podle zájmu médií a lidí o informace s úmrtím Svobody, je podle Nachtigalla těžké určit.

Po smutečním obřadu se do sálu nahrnulo mnoho lidí, mnozí snad jen ze zvědavosti, přesto bylo v davu často slyšet "Měla jsem moc ráda jeho hudbu."
Po smutečním obřadu se do sálu nahrnulo mnoho lidí, mnozí snad jen ze zvědavosti, přesto bylo v davu často slyšet "Měla jsem moc ráda jeho hudbu." | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Srovnat se to dá velmi těžko, ale napadá mne srovnání se smrtí Lady Diany a v Česku se smrtí Ivana Hlinky," uvedl Nachtigall. Princezna Diana zemřela při autonehodě před deseti lety, hokejový trenér, který dovedl český hokejový tým ke zlatu na olympiádě v japonském Naganu v roce 1998, podlehl následkům autonehody v létě 2004.

Osmašedesátiletý Karel Svoboda se zastřelil předminulou neděli na zahradě svého rodinného domu v Jevanech na Kolínsku. Podrobnosti o jeho smrti policie na přání rodiny tají. Podle médií jej k sebevraždě mohly přivést deprese, jimiž trpěl.

Svoboda byl autorem řady hitů jako Lady Carneval či hudby k filmům Tři oříšky pro Popelku a Noc na Karlštejně nebo písní ze seriálu Včelka Mája. Napsal i hudební doprovod k řadě seriálů, například Cirkus Humberto a další. Velkou popularitu si získal nejen v Československu a posléze v Česku, ale stejně jako jeho souputník z branže Karel Gott také v sousedním Německu.

Zájem o Svobodu rozvířili také policisté, kteří prodali snímky jeho těla, které policie pořídila na místě skladatelovy sebevraždy.

 

Právě se děje

Další zprávy