Světélkující brýle nad křižovatkou zahájí narozeniny klubu Roxy a NoD. Akce nabídne hudbu i divadlo

ČTK ČTK
13. 10. 2016 13:18
Týdenní oslavu 24. narozenin klubu Roxy a NoD odstartuje instalace velkých světélkujících brýlí nad křižovatkou pražských ulic Dlouhá a Rybná. Objekt Lukáše Rittsteina nazvaný Spolu bude na Starém Městě vystaven po dobu jednoho roku. Program oslav s názvem BE24 nabídne do 28. října koncerty, audiovizuální performance, výstavy i diskusi s ekonomem Tomášem Sedláčkem.
Foto: Experimentální prostor NoD

Vernisáž objektu Lukáše Rittsteina v podobě velkých světélkujících brýlí nad křižovatkou pražských ulic Dlouhá a Rybná zahájí v pátek týdenní oslavu 24. narozenin klubu Roxy a NoD.

Následovat bude vystoupení kanadského dýdžeje a producenta známého pod jménem Tiga. Program oslav s názvem BE24 nabídne do 28. října koncerty, audiovizuální performance, výstavy i diskusi s ekonomem Tomášem Sedláčkem.

Objekt Lukáše Rittsteina nazvaný Spolu bude vystaven po dobu jednoho roku. "Nejdůležitější součástí objektu je zdvojený jemně světélkující tvar brýlí, který bude již z dálky vidět z obou stran Dlouhé třídy a může symbolizovat vztah mezi minulostí a budoucností," uvedl kurátor Jiří Machalický.

Program prvního dne BE24 nabídne dvě vernisáže v sousedících prostorech klubu Roxy v NoDu. První z nich bude videoinstalace Gabriely Procházkové s názvem Oceania a blízké (známé) vzdálené světy. Druhou se stane skupinová výstava umělců různých generací k tématu vesmíru. Na obě výstavy je vstup zdarma.

Divadelní část oslav v NoD nabídne performanci s názvem The Brain Piece choreografky Jody Oberfelderové a audiovizuální taneční show Resolution, jejíž autorkou je Jana Vrána. Program nabídne i sólovou pohybově-vizuální performanci Untitled Slávy Daubnerové a představení Universální sci-fi v režii Šimona Cabana.

Hudbou v klubu Roxy přispějí k oslavám britské tech/houseové duo Solardo, američtí rockeři Explosions In The Sky, výběr českých interpretů pod názvem Soundz Czech, italská dvojice Mind Against, americký dýdžej Seth Troxler a další.

Klub Roxy se díky rekonstrukci za několik milionů korun v roce 2010 dočkal renovace interiéru. V klubu byla posílena vzduchotechnika, zvýšila se kapacita a změn doznal i design prostoru. Kulturní akce se od roku 1998 konají také v prvním patře klubu v Experimentálním prostoru NoD.

Transformace divadel zamrzla, nemá je zřizovat město, soubory musí přirozeně vznikat a zanikat, tvrdí Ondřej Hrab. Je podle něj nutné se ptát, jak divadlo slouží společnosti v dané době. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy