Svět oplakává Whitney Houston a kupuje její desky

Kultura ČTK Kultura, ČTK
13. 2. 2012 21:10
Policie: Ochranka našla zpěvaččino tělo ve vaně
Poslední fotka  Jedna z posledních fotografií popové královny pochází z února 2012 a bohužel na ni nevypadá dobře. Když vycházela z nočního klubu, museli jí dokonce pomáhat. Zemřela za dva dny potom, 11. února 2012 .
Poslední fotka Jedna z posledních fotografií popové královny pochází z února 2012 a bohužel na ni nevypadá dobře. Když vycházela z nočního klubu, museli jí dokonce pomáhat. Zemřela za dva dny potom, 11. února 2012 . | Foto: Profimedia.cz

Los Angeles - Příčina smrt americké zpěvačky Whitney Houston stále není známá. Výsledky nedělní pitvy nebudou na žádost kriminalistů oznámeny. Policie v Beverly Hills v pondělí jen upřesnila, že 48letá zpěvačka byla nalezena ve vaně ponořená pod vodou.

Policisté ale nechtěli spekulovat o příčinách smrti. Úřad losangeleského koronera už dřív uvedl, že nenašel žádné známky násilného činu. "Nebudu komentovat žádné zprávy o lécích nebo předpisech. Jak jsem řekl, je to z bezpečnostních důvodů," upozornil koronerův zástupce Ed Winter. Zatím není známo ani to, v jakém stavu bylo apartmá, kde byla nalezena, a jaké důkazy tam policie mohla objevit.

Propařený týden

Média každopádně dál plní spekulace. Podle některých zdrojů se předávkovala léky, podle dalších se neutopila. Drbací server tmz.com v pondělí napsal, že podle rodinných zdrojů zemřela zpěvačka na kombinaci xanaxu (léku proti úzkosti) a dalších prášků na předpis s alkoholem.

Další bulvární servery hned po smrti zpěvačky uvedly, že týden, který měl vyvrcholit účastní na Grammy, zpěvačka "propařila" a byla opilá na večírku i pár hodin před smrtí.

Whitney Houston
Whitney Houston | Foto: Profimedia.cz

Osmnáctiletá dcera zpěvačky a jejího bývalého manžela Bobbyho Browna byla po sobotním úmrtí matky převezena do nemocnice. V neděli ji do nemocnice v Los Angeles převezla sanitka, ale po několika hodinách byla propuštěna. Podle zdroje blízkého rodině byla ošetřena kvůli stresu a úzkosti.

Whitney Houston byla držitelka šesti Grammy, prodala přes 150 milionů desek a má na kontě megahity I Will Always Love You či Saving All My Love For You. Nedělní udílení zlatých gramofonků se tak logicky neslo ve stínu jejího úmrtí. "Otče na nebesích, děkujeme, že jsi s námi sdílel Whitney. I když odešla příliš brzy, cítíme se požehnáni," řekl po úvodní písni Bruce Springsteena moderátor LL Cool J.

Čtěte také:
Zemřela Whitney Houston, symbol časů okázalého popu

Zpěvačka byla symbolem okázalého popu a kultu nedotknutelných hvězd, jež za bohatých časů před nástupem internetu produkoval gramoprůmysl. V podobném duchu "velkých emocí" se nesly i první reakce fanoušků a kolegů, mezi nimi Barbry Streisand, Arethy Franklin, Mariah Carrey, Boy George, Justina Biebera či Rihanny. Ti všichni psali a píší o kráse, bolesti v srdcích, darech a skvostném hlasu spojujícím gospely a klenuté balady.

Její smrt navíc vyvolala vzpomínky na dobu, která se - přinejmenším vůči současnosti zasažené ekonomickou krizí - zdá velmi šťastná a nevinná. To vše v součtu způsobilo, že ohlas si takřka nezadá s reakcemi na smrt Michaela Jacksona před dvěma lety.

Platí to i pro tradiční "efekt", kdy po zpěvaččině smrti prudce vzrostl prodej jejích písniček a alb. V internetovém obchoďáku iTunes byl v pondělí nejprodávanější její hit I Will Always Love You. V kategorii alb se na druhém místě za Adele objevilo zpěvaččino best of album. Zpěvačka zabodovala i na serveru Amazon.com: obsadila deset z dvaceti prvních míst v žebříčku prodejů.

Rozbor až v řádu týdnů

Whitney Houston našel v sobotu ve vaně hotelového apartmá v Los Angeles mrtvou personál a zavolal jejího bodyguarda. Zpěvačka se v posledních letech potýkala se závislostí na drogách a alkoholu. Vyšetřovatelé nemohou vyloučit žádnou z možných příčin smrti, dokud nebudou známy výsledky toxikologického rozboru - a to může trvat týdny jako v případě Jacksona.

Grammy 2012 - Jennifer Hudson
Grammy 2012 - Jennifer Hudson | Foto: Reuters

Už na konci 90. let to s Whitney Houston začalo jít s kopce. První dekáda nového tisíciletí se nesla ve znamení eskapád s drogami, odvolanými koncerty, komerčními neúspěchy a v roce 2006 i rozvodem s dlouholetým partnerem Bobby Brownem; jehož také fanoušci nyní obviňují za její pád a smrt.

V roce 2009 se pokusila zpěvačka o návrat s albem I Look to You, na kterém se vrátila tam, kde byla objevena - do nočních disco klubů začátku 80. let. Došlo tu i na klenuté balady, kterými kdysi uhranula posluchače; ty ovšem zradila hlasová forma.

Whitney Houston začínala zpěvem gospelu a z kostela si to namířila do newyorských tanečních klubů. Ke startu její kariéry napomohlo i to, že se jako jedna z prvních modelek tmavé pleti objevila v časopisu Seventeen. Pro firmu Arista ji ulovil Clive Davis, který zůstal jejím mentorem.

Whitney Houston
Whitney Houston | Foto: Profimedia.cz

Mezi hudební hvězdy první kategorie ji vyneslo v roce 1985 album pojmenované Whitney Houston, za nějž získala první Grammy. Dodnes se ho prodalo kolem 25 milionů kusů, a časopis Rolling Stone ho dokonce zařadil na 254. místo žebříčku 500 nejlepších alb všech dob.

S druhým albem vydaným v roce 1987 a nazvaným Whitney prorazila jako první žena v historii na první místo amerického žebříčku; deska se tu navíc udržela 11 týdnů v řadě.

Celosvětovou slávu jí pak v roce 1992 zajistila hlavní role ve filmu Osobní strážce, kde si zahrála po boku Kevina Costnera a jenž v romantickém oparu reflektoval její hvězdný status. Soundtracku se prodalo 44 milionů kusů a obsahoval šest jejich písní včetně legendárního hitu I Will Always Love You.

Během dalších let ale její kariéru definitivně poznamenalo divoké manželství, alkohol a drogy (veřejně se přiznala k užívání marihuany a kokainu). Prodej alb prudce klesl a přestaly přicházet hity. Image jí poškodilo i divoké chování a bizarní vystupování na veřejnosti.

Po předloňském návratu na scénu i na následném turné působila jako duchem nepřítomná a selhával jí hlas. Některé plánované koncerty byly nakonec opět zrušeny. Zpěvačka absolvovala několik odvykacích kůr (tu poslední loni).

 

Právě se děje

Další zprávy