Svět bude hrát pro Haiti pod taktovkou George Clooneyho

Kultura Kultura, Red Kul
22. 1. 2010 11:20
Zřejmě zazní i song, který nahráli U2 a Jay-Z
Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Irští U2, rapper Jay-Z a producent Swizz Beatz nahráli minulý týden společně píseň, kterou chtějí přispět k výběru peněz pro oběti zemětřesení na Haiti.

Kytarista U2 The Edge to potvrdil v rozhlasové stanici 2FM. Bonovi prý o víkendu telefonoval producent Swizz a řekl mu, že on a Jay-Z chtějí něco udělat pro Haiti. "Tak jsme se další noc sešli, napsali píseň, nahráli ji a poslali jsme jim ji," řekl The Edge.

Foto: Reuters

Swizz Beatz potvrdil projekt i na svém twitteru. "Já, Bono, Hova (přezdívka pro Jay-Z) chceme něco udělat pro Haiti. Pracuji na něčem úžasném pro Haiti. Potřebují nás."

The Edge, Bono a Jay-Z mají v pátek vystoupit spolu s Rihannou v Londýně na televizní charitativní megaakci Naděje pro Haiti. Není ale zatím jisté, zda nová píseň zazní poprvé právě tady. Ohlášeno je tu už společné vystoupení rappového mogula s Coldplay, zazpívat má v britské metropoli i Madonna.

Manžel Beyonce nebude s U2 na jednom pódiu poprvé. V listopadu v rámci předávání cen MTV v Berlíně, jež měly být i oslavou 20 let svobody, odehráli U2 půlhodinový bezplatný koncert u Braniborské brány a Jay Z se k nim připojil v Sunday, Bloody Sunday, jednom ze šesti songů. Objevil se na scéně i na několika koncertech jejich úspěšného světového 360° Tour.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

V Los Angeles mají pro Haiti zahrát Kid Rock, Sheryl Crowová a Keith Urban. V New Yorku, kde bude pořad moderovat Wyclef Jean - rodák z Haiti, zazpívají Sting, Mary J Blige, Shakira a Bruce Springsteen.

Výtěžek charitativní akce pro Haiti chtějí pořadatelé odeslat na konta sedmi organizací: nadace rodilého Haiťana Wyclefa Jeana Yele, dále UNICEF, Oxfam, Červený kříž, The Clinton Bush Haiti fund, Parthers in Health  a Světový potravinový program OSN.

Dvouhodinový „teleton" bude živě vysílán v noci z pátku na sobotu SEČ. V USA ho budou bez reklam vysílat stanice NBC, ABC a CBS. Ve zbytku světa (včetně Číny) ho bude vysílat televizní síť MTV; v Čechách a na Slovensku ho  uvede česká verze kanálu. Nova pak v sobotu v 8 hodin ráno odvysílá záznam.

Slavnostní předávání Zlatých glóbů - George Clooney
Slavnostní předávání Zlatých glóbů - George Clooney | Foto: Reuters

Spoluproducentem je kromě MTV Networks americký herec George Clooney. Podle něho už potvrdilo účast více než sto umělců a celebrit. V pořadu se navíc objeví spousta dalších filmových nebo televizních osobností. Účast už potvrdili Meryl Streepová, Nicole Kidmanová, Brad Pitt, Clint Eastwood a Tom Hanks.

Z Los Angeles bude benefici moderovat sám Clooney, přímo na Haiti bude reportér CNN Anderson Cooper.

„Začali jste to vy," vysvětlil Clooney v rozhovoru pro MTV. „První můj telefonát byl s výkonnou ředitelkou MTV Networks Judy McGrath. Řekla mi, že všichni dělají něco pro Haiti, a MTV by do toho mělo jít také. Tím se spustila celá ta lavina."

Hope For Haiti Now je zatím největší teleton v historii; kromě zmíněných stanic a sítí bude vysílán i na HBO nebo National Geographic.

Streamován bude i na největších internetových mediálních portálech.
Během přenosu uvidí diváci jednotné mezinárodní telefonní číslo a adresu na internetové stránky projektu www.hopeforhatinow.org.

 

Právě se děje

Další zprávy