Švédský zpěvák Zelmerlöw vyhrál pěveckou soutěž Eurovision

ČTK ČTK
24. 5. 2015 1:10
Letošní finále bylo dosud nejdelší v historii soutěže, vítěz byl po dramatickém hlasování znám až hodinu po půlnoci. U televizních obrazovek bylo podle odhadů až 200 milionů diváků.
Mans Zelmerlöw.
Mans Zelmerlöw. | Foto: Reuters

Vídeň - Švédský zpěvák a televizní moderátor Mans Zelmerlöw (28) zvítězil s elektropopovou baladou Heroes v sobotním finále 60. ročníku mezinárodní písňové soutěže Eurovision Song Contest. O celkovém vítězi ze 27 soutěžících rozhodly poroty a diváci jednotlivých zemí, včetně České republiky, která ale zástupce ve finále neměla.

Zelmerlöw svým vizuálně působivým číslem navázal na dosavadní úspěchy Švédska. To má v této soutěži spolu s ním už šest vítězů, mezi nimi legendární skupinu ABBA, a díky Zelmerlöwovi získalo právo uspořádat další ročník.

O vítězství v postupném hlasování sváděl Zelmerlöw dlouho těsný souboj s ruskou zpěvačkou Polinou Gagarinovou, která nakonec skončila druhá, a italským pop-operním triem Il Volo. Zelmerlöw nakonec ale zvítězil s přesvědčivým náskokem.

Nablýskaná show pod heslem "stavíme mosty" se konala ve vyprodané Vídeňské městské hale s kapacitou 16 000 diváků. Sobotní finále bylo dosud nejdelší v historii soutěže, uvedli pořadatelé. Vítěz byl po dramatickém hlasování jednotlivých zemí znám až skoro hodinu po půlnoci.

Vídeň si pořádání finále vysloužila tím, že loni soutěž vyhrál rakouský travesti zpěvák Thomas Neuwirth, vystupující pod uměleckým jménem Conchita Wurst. Jeho vystoupení sledovalo asi 180 milionů televizních diváků v 45 zemích a nyní byl předním hostem sobotní show.

Letošní finále mohlo podle odhadů sledovat až 200 milionů lidí. Jeho přímý přenos opět vysílala Česká televize.

Ve čtvrtečním semifinále soutěže neuspěli Marta Jandová a Václav Noid Bárta s duetem Hope Never Dies. Česko již v minulosti bez většího úspěchu reprezentovaly skupiny Kabát, Gipsy.cz či zpěvačka Tereza Kerndlová.

Popová soutěž vedle hudby slouží k propagaci pořadatelské a účastnických zemí. Letos se soutěže Eurovision Song Contest účastnilo 40 států, tentokrát včetně Austrálie, kde je tato evropská soutěž velmi populární a loňské finále tam sledovaly asi tři miliony diváků. Australský zpěvák Guy Sebastian byl s písní Tonigt Again jedním z favoritů finále a skončil na pátém místě.

Soutěž Eurovize se koná každý rok a patří k nejsledovanějším televizním přehlídkám populární hudby v Evropě. V roce 1974 v soutěži uspěla tehdy nepříliš známá ABBA s hitem Waterloo. Mezi vítěze patří také Cliff Richard nebo Céline Dionová. Již v roce 1968 se soutěže, která se tehdy nazývala Velká cena Eurovize, zúčastnil Karel Gott, ale jako reprezentant Rakouska.

Soutěž je často kritizována jako přehlídka kýčovité hudby. V roce 2009 Česká republika oznámila, že se už soutěže nebude účastnit, a ČT jako důvod uvedla malý domácí zájem o soutěž i negativní ohlasy u části hudební kritiky. Nynější vedení ČT již považuje soutěž za kvalitní.

 

Právě se děje

Další zprávy