Švédská popová skupina ABBA se vrací. Chystá album a digitální koncert

ČTK ČTK
Aktualizováno 2. 9. 2021 21:53
Švédská popová skupina ABBA se bezmála 40 let po rozpadu dala opět dohromady a vydává nové album. Hudebníci to ve čtvrtek oznámili v on-line přenosu, příští rok v Londýně chystají digitální koncert. "Nahráli jsme nové album," uvedli 76letý Björn Ulvaeus a 74letý Benny Andersson, představitelé mužské poloviny slavné čtveřice.
Na snímku z roku 1974, kdy vyhráli soutěž Eurovize, jsou členové skupiny ABBA (zleva) Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstadová, Agnetha Fältskogová a Björn Ulvaeus.
Na snímku z roku 1974, kdy vyhráli soutěž Eurovize, jsou členové skupiny ABBA (zleva) Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstadová, Agnetha Fältskogová a Björn Ulvaeus. | Foto: Reuters

Album nazvané Voyage podle agentury AP vyjde 5. listopadu, v květnu příštího roku bude následovat série koncertů, na kterých však členové kapely vystoupí pouze virtuálně jako hologramy, či přesněji digitální obrazy "abbatary".

Aby takto mohlo popové kvarteto účinkovat, museli jeho členové pět týdnů každou píseň zpívat před 160 kamerami, které zachytily každý pohyb. Kapela na tom spolupracovala se společností Industrial Light & Magic režiséra George Lucase. "Jediný velký problém představovalo to, že jsme si museli oholit vousy," řekl Ulvaeus v Londýně.

Podle AP odstartuje virtuální verze série koncertů 27. května právě v anglické metropoli. Skupina zatím oficiálně neoznámila, kdy se budou konat jednotlivá vystoupení. Vstupenky mají jít do prodeje příští úterý.

"Nejdřív jsme udělali jednu píseň, pak více. Pak jsme si řekli: Proč neuděláme celé album?" uvedl Ulvaeus. Čtveřice, která slavila celosvětové úspěchy s hity jako Waterloo, Dancing Queen nebo Mamma Mia, předtím na Twitteru ohlásila "historický live stream", což vyvolalo mnoho spekulací. Dnes se k tématu souběžně konaly tiskové konference ve Stockholmu, Berlíně, Londýně, New Yorku, Sydney a Tokiu.

"Na jaře 1982 jsme si dali pauzu a teď jsme se rozhodli, že je na čase ji ukončit," uvedla ABBA v prohlášení. "Říká se, že čekat víc než 40 let mezi deskami je neuváženost, takže jsme nahráli pokračování k The Visitors," dodala.

Právě album The Visitors z roku 1981 bylo dosud posledním z repertoáru švédské čtveřice. Skupinu založili počátkem 70. let Ulvaeus a Andersson s tehdejšími partnerkami Agnethou Fältskogovou a Anni-Fridou Lyngstadovou. Během následujícího desetiletí měla ABBA mimořádný úspěch v hudebních žebříčcích mnoha zemí.

ABBA, která ve své době vydělávala víc než švédský koncern Volvo, prodala přes 380 milionů alb a singlů, patří tak ke komerčně nejúspěšnějším formacím všech dob. Vydala osm řadových alb, která staví na chytlavých melodiích a tanečním rytmu. Mezi největší hity patří Dancing Queen, Mamma Mia!, Knowing Me, Knowing You, The Winner Takes It All, S.O.S., Take A Chance on Me, Gimme! Gimme! Gimme!, Voulez-vous nebo Thank You For The Music.

Stále žije

Kult skupiny ABBA stále žije, a to díky řadě různých více či méně úspěšných projektů. K renesanci ABBY přispěly kapely Erasure či A-Teens, které vydaly coververze známých hitů. Melodií využily filmy Muriel se vdává nebo Priscilla, královna pouště. Píseň Dancing Queen hráli na turné i U2, úryvek jedné skladby použila také Madonna.

V roce 1999 měl v Londýně premiéru divadelní muzikál Mamma Mia!, který se stal diváckým hitem. Při švédské premiéře v roce 2005 se dokonce na veřejnosti sešla ABBA po dvou dekádách v kompletním složení. V neméně úspěšné filmové adaptaci muzikálu z roku 2008 si zahráli Pierce Brosnan a Meryl Streepová. Pokračování z roku 2018 už ale tak úspěšné nebylo.

Ani za miliardu dolarů

ABBA, která je od roku 2010 součástí Rokenrolové síně slávy, v minulosti opakovaně odmítala nabídky na společná vystoupení. V 90. letech byla za její návrat ve hře dokonce miliarda dolarů.

Skupina naposledy koncertovala v roce 1986. Při soukromé příležitosti se pak členové sešli ještě v roce 1999, avšak jen neveřejně. Už v roce 2018 nahrála ABBA poprvé od 80. let dvě nové písně, vystoupit spolu znovu živě na koncertním pódiu ale tehdy ještě odmítala.

 

Právě se děje

Další zprávy