Susana Baca připomene písně peruánských otroků

Michal Pavec
25. 7. 2007 10:00
Hvězda world music vystoupí v Česku poprvé.

Praha - Vzpomínat na dobu otroctví se kupodivu dá nejen s pochopitelnou záští, ale i s noblesou a elegancí. Peruánská zpěvačka Susana Baca dokázala probudit tradice svých předků, kteří si hudbou ulehčovali práci na plantážích španělských kolonistů. Písně založené na popěvcích černých otroků předvede dnes v pražském Lucerna Music Baru.

Byla to právě ona, kdo světu představil afro-peruánskou hudbu. A kdyby světu - žánr musela znovu objevit i pro domovské Peru, kde do té doby vládly hlavně klasické latinskoamerické rytmy a hudba původního indiánského obyvatelstva. Španělsky zpívané písně černých otroků byly pro Peruánce něčím úplně novým.

Zručná šamanka Susana Baca k prastarým popěvkům přimíchala prvky kubánské, indiánské i brazilské muziky. K živým vystoupením přidala typické nástroje svých předků jako cajón - dnes perkuse, dřív bedna na ovoce.

Foto: Archiv

Hledání ztracené afro-peruánské kultury se věnuje velmi intenzivně. "Když jsme pátrali po černošské hudbě na peruánském pobřeží, objevili jsme zřejmě poslední exemplář vysušené tykve, která se v Africe dodnes používá jako perkuse. Našli jsme ho u jedenadevadesátiletého muzikanta. Naučil mě jednu starou píseň, a když jsem za ním přijela podruhé, byl už mrtev," vzpomínala Baca v jednom rozhovoru.

Společně se svým manželem, bolívijským muzikologem Richardem Pereirou, založila institut Negro Continuo, který se pokouší o zachování a šíření dlouho zapomenuté kultury. 

Pro svět ji objevil až ve zralém věku frontman dnes už neexistujících Talking Heads a velký propagátor world music David Byrne. Možná i proto se charismatická zpěvačka vyhýbá mainstreamovému soukolí, pro které je dnes etno žádaným zbožím. Její jméno znají hlavě příznivci world music; pro ně je ovšem obrovskou hvězdou.

Baca Byrnea zaujala natolik, že se za ní vydal do Peru a na svém labelu Luaka Bop ji vydal desku. "Zjistili jsme, že máme podobné názory na hudbu, stali se z nás přátelé, hodně mi pomohl s natáčením mého alba Eco de sombras a v New Yorku se mnou vystupoval," popisuje zpěvačka jejich spolupráci. 

V roce 2002 získala Susana Baca doposud největší ocenění v kariéře, za album Lamento Negro dostala latinskoamerickou verzi Grammy.

Návštěvníci koncertů oceňují eleganci i přesvědčivost, s níž přednáší emocemi nabité písně plné fantazie. Další rozměr jejím skladbám propůjčují texty nejlepších peruánských  básníků, s nimiž Baca spolupracuje.

Foto: Archiv

Netypickou latinskoamerickou hudební poezii v podání Susany Baca uslyší příznivci world music v Česku poprvé. Nenápadná hvězda tu měla původně vystoupit až v srpnu na festivalu Eurotrialog Mikulov, ale zahraje i dnes v rámci cyklu Prague International Bluenight.

Koncert peruánské hvězdy začíná ve 21 hodin. Naladit publikum dostala za úkol česká písničkářka Jana Vébrová. 

 

Právě se děje

Další zprávy