Susan Boyle rozdává vánoční atmosféru v depešáckém hávu

Karel Veselý
15. 11. 2011 10:50
Budou v Británii punkové nebo grungeové Vánoce?
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - V USA už odstartovalo šílenství předvánoční pohody. Alespoň tak můžeme soudit podle zámořských hitparád - na čele albového žebříčku Top 200 se usadil sedmnáctiletý idol Justin Bieber s tematickým albem Under the Mistletoe. Desky sestavené z klasických vánočních melodií a hrstky novinek se prodalo v prvním týdnu 210 tisíc kusů.

Rychlejší start letos sice mělo hned několik hvězd od Lady Gaga až po Adele, ale skromná úvodní čísla nic neznamenají, o vánoční alba je největší zájem těsně před Štědrým dnem. A na svátky hudební průmysl obzvláště spoléhá, vždyť poslední kvartál obvykle tvoří až 40 procent celoročních prodejů. Ostatně loni spustil časopis Billboard i speciální sváteční žebříček.

Foto: Aktuálně.cz

V prosinci se navíc ukáže, jestli se potvrdí letošní příznivá bilance. Podle čísel Billboardu z konce října se zatím v roce 2011 v USA prodalo o devět procent víc nahrávek (tedy fyzických nosičů i digitálních souborů) než za stejné období loňského roku. Zatímco kompakty klesají o další čtyři procenta, digitální nosiče hlásí nárůst o bezmála dvacet procent; a vinylové desky zaznamenaly dokonce třetinový růst oproti loňskému roku.

Přeslazené Vánoce s Bieberem a Bublém

Nasadit největší kalibr v podobě Justina Biebera má vzhledem k jeho popularitě za oceánem jistou logiku. Na druhou stranu jsou tradiční konzumenti vánoční hudby obvykle staršího data narození než Bieberovi fanoušci. Producenti aspoň desku namíchali tak, aby zasáhla co nejširší posluchačské spektrum.

Klasiky jako Santa Claus Is Coming to Town, Silent Night či The Christmas Song (Chestnuts Roasting on an Open Fire) nemohou nic pokazit a hiphopový remix Drummer Boy s hostujícím Bustou Rhymesem je jen decentní. Jinak na desce hostují černé hvězdy dospělého r'n'b Usher či Boyz II Men a svůj dávný hit All I Want for Christmas Is You zazpívala s Justinem Mariah Carey. Ta si po loňském propadáku s Merry Christmas II You dává letos na Vánoce volno.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com


Plánovaný vánoční singl Mistletoe se zatím zastavil pod Top 10 singlového žebříčku, ale měl by připravit masivní útok k prosincovým prodejům. Odborníci ovšem dávají o něco větší šance kanadskému "Sinatrovi" Michaelu Bublému, jehož nahrávka Christmas navazuje na osm let staré EPčko Let It Snow a obsahuje jen coververze vánočních klasik. K nim se přece jen lépe hodí baryton kanadského milovníka než Bieberův pubertální hlásek znatelně vylepšený studiovými technikami.

Bublé má mnohem blíže k vánočním trhákům z poslední dekády - jako byl vůbec nejprodávanější vánoční titul první dekády Noel od Joshe Grobana nebo Harry for the Holidays od Harryho Connicka Jr. K Vánocům patří velký hlas a Bublé není hitparádový nováček. Tři jeho poslední desky stanuly na čísle jedna amerického albového žebříčku, poslední Crazy Love před dvěma lety dosáhla na dva prodané miliony. Christmas v prvním týdnu startovalo na čísle tři.

Foto: Lioness Records

Vánoční desky letos chystá i zpěvačka a klavíristka Carole King (A Holiday Carole), rockoví veteráni Chicago (Chicago XXXIII: O Christmas Three), klasik vokálního popu Paul Anka (Songs of December), interpreti ze seriálu Glee nebo broadwayského muzikálu Jersey Boys. Vrací se i new-age specialisté na sváteční nahrávky Mannheim Steamroller, kteří své Christmas Symphony nahrávali v Praze s Českou filharmonií.

Vánoce s depešáky a paní Susan

Kromě popových hitmakerů se na vánoční trh chystá i Scott Weiland, známý jako vokalista rockových kapel Stone Temple Pilots a Velvet Revolver, nebo indierocková dvojice She & Him, tedy písničkář M. Ward a herečka Zooey Deschanel. Jejich A Very She & Him Christmas vydané na nezávislé značce Merge Records je možná pokusem, jak využít stárnutí a usazování "indie" generace nulté dekády.

V USA mají vánoční desky tradici jako nikde jinde ve světě, ale mezi vítězi žebříčku nemusí být jen primárně sváteční alba. Zabodovat můžou ve „zjitřené době" i nahrávky, které se umějí naladit na všeobecně přijatelné pozitivní emoce nebo nostalgii, což například splňují i návraty známých kapel, výběry legend či paradoxně posmrtná alba.  

Loni prodeje před koncem roku zachránila hlavně Susan Boyle s druhým albem The Gift. Jejího předvánočního trháku se prodaly necelé dva miliony kusů.  Letos se zpěvačka, která povýšila z internetového fenoménu na regulérní hvězdu, opět chystá na zteč Top 200.

Foto: Aktuálně.cz

Britka z televizní soutěže Britain's Got Talent a hvězda vzešlá z YouTube vydala minulý týden třetí kolekci Someone To Watch Over Me. Znovu ji naplnila výhradně coververzemi, ale výběr je tentokrát rafinovanější - zpívá i Enjoy The Silence od Depeche Mode či Autumn Leaves od britského písničkáře Paula Nutiniho.

Zatímco v USA deska s často mohutným orchestrálním aranžmá startovala na skromné čtyřce, britští statistici hlásí jedničku. Boyleová se tak stala první ženskou interpretkou v historii ostrovního žebříčku, která dokázala vybojovat číslo jedna s třemi po sobě jdoucími deskami. 

... nebo Nirvanou a Sex Pistols

Do konce roku vyjdou ještě například posmrtné desky Amy Winehouse (Lioness: Hidden Treasures) a Michaela Jacksona, jehož Immortal vzniklo pospojováním a přepracováním fragmentů ze zpěvákovy diskografie jako doprovod pro představení Cirque du Soleil (podobně jako předtím Beatles či Elvis Presley). Výsledky první posmrtné studiové desky Michael byly ovšem loni zklamáním.

Na vrchol amerického žebříčku budou útočit také mainstreamové rockové kapely Nickelback (Here & Now) a Daughtry (Break The Spell) či r'n'b zpěvačka Mary J. Blige s novinkou My Life II...The Journey Continues. Do nejvyšších příček můžou promluvit i best-of kolekce R.E.M. nebo Gorillaz.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Novou desku má v listopadu Rihanna, která se na začátku příštího měsíce představí v Praze. Její šesté studiové album Talk That Talk ohlásil singl We Found Love nahraný se skotským tanečním producentem Calvinem Harrisem. Skladba se už vysunula na číslo jedna amerického žebříčku a pro Rihannu to je jedenáctý zářez v šestileté kariéře.

V Británii loni výrazně bodovali navrátivší se Take That s albem Progress. Ale zatímco Američané milují na svátky dlouhohrající desky, v Británii se svádí spíš tradiční boj o číslo jedna ve vánočním žebříčku singlů. Souboje to bývaly dramatické, ale od poloviny dekády vrchol ve svátečním čase okupují vítězové televizní soutěže X-Factor.

Náboj klání znovu získalo až předloni, kdy se do všeobecné pohody vložili aktivisté z Facebooku a díky sociálním sítím se jim podařil malý vánoční zázrak - na vrcholu v nejsledovanějším čase figuroval naštvaný rap-metalový song Killing In The Name Of od Rage Against The Machine.

Podruhé už jejich následovníkům stejný kousek nevyšel. Ukázalo se, že přízeň davů na sociálních sítích je nejen silná, ale i vrtkavá - a „němá" skladba 4' 33" od komponisty Johna Cage loni podlehla vítězi X Factoru Mattu Cardleovi a jeho písni When We Collide.

Mezi kandidáty na letošní vánoční „útok" prý jsou opět vypalovačky: punková klasika Anarchy In The UK od Sex Pistols nebo song Smells Like Teen Spirit od Nirvany. Ten nedávno dostal cenu MTV za virtuálně šířené archivní video, a navíc je v kurzu, protože deska Nevermid, ze které pochází, právě slaví 20 let.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy