Superstar gangsta rapu Ice Cube míří do Prahy

Kultura Kultura, Red Kul
11. 2. 2009 15:40
Rapper vystoupí 10. dubna na Výstavišti
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Stěžejní postava gangsta rapu z amerického západního pobřeží míří do Prahy. Rapper Ice Cube vystoupí 10. dubna v Incheba Aréně (bývalé Malé sportovní hale) na Výstavišti.

„Se schopností umocnit brutální charaktery a násilné situace Ice Cube předkládá svět, který stojí na pokraji exploze přímo v uchu posluchače" - těmito slovy byl popsán v knize Bring the Noise: A Guide to Rap Music and Hip-Hop Culture autorů Havelocka Nelsona a Michaela Gonzalese.

Coby součást skupiny N.W.A.  - v níž mu dělali společnost Dr. Dre, MC Ren, Eazy-E a DJ Yella - dokázal dostat hip-hop západního pobřeží do širšího povědomí. To vše za přispění cílených kontroverzí a textů, jež byly vždy na hraně snesitelnosti. Za všechny stačí zmínit track Fuck tha Police.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

„Kdyby neexistovali N.W.A., měli byste South Park nebo The Osbournes?" zhodnotil později působení uskupení. „Dokázali jsme, že je v pořádku být sám sebou. Od té doby nemají umělci žádná omezení.  To je poselství N.W.A. a jsem na něj hrdý."

Foto: Aktuálně.cz

Nicméně až rozchod s výše zmíněnou skvadrou, který zapříčinil konflikt kvůli penězům s jejich tehdejším manažerem, odstartoval jeho úspěšnější sólovou kariéru.  Hned debut AmeriKKKa's Most Wanted z roku 1990 označil časopis Spin za mistrovský kousek.

Pro popularitu se ovšem klíčové stalo až následující album Death Certificate, které Entertainment Weekly popsal jako dvacet skladeb té nejfyzičtější hudby, jaká kdy byla na veřejnosti povolena.

Ice Cube se tak v roce 1992 dostal i na line-up proslulého putovního festivalu Lollapalooza, který byl do té doby vyhrazený především pro „bílý" rock reprezentovaný kapelami jako Soundgarden, Pearl Jam a nejblíž k funku se dostal s Red Hot Chili Peppers.

Skutečný triumf přineslo Ice Cubeovi vzápětí vydané album The Predator, jež vznikalo přímo v epicentru bouří v LA vyvolaných policejní brutalitou při zatýkání Rodney Kinga. Násilnosti se vzedmuly poté, co výhradně bílá porota policisty osvobodila.
The Predator se trefil do okamžiku a debutoval na prvních místech jak R&B, tak popové hitparády Billboardu. Něco takového se předtím povedlo pouze Stevie Wonderovi v roce 1976; Ice Cube se tak stal historicky prvním rapperem na špici amerického popového žebříčku.

Foto: Aktuálně.cz

Už díky tomuto statutu v následujících dekádách spolupracoval s každým, kdo na hiphopové scéně něco znamenal, od Public Enemy až po Nase. Legendárním se stalo monstrózní turné z roku 2000 Up In A Smoke, na němž doplnil Eminema, Dr.Dre nebo Snoop Dogga.

Ice Cube přijíždí do Prahy propagovat osmé album Raw Footage, které stále udržuje Ice Cubeovo postavení na scéně: v R&B hitparádě bylo první, v albové páté. Svou hudební kariéru navíc v průběhu posledních dvaceti let dokázal účelně opřít o filmovou. Objevil se v převážně akčních snímcích jako Torque, pokračovaní XXX, Anakonda nebo Tři králové s Georgem Clooneym a Markem Wahlbergem.

 

Právě se děje

Další zprávy