Super Bowl má po ňadru opět nehodu. Vztyčený prst

Karel Veselý
6. 2. 2012 12:48
Rapperka M.I.A. zastínila Madonnu na jejím hřišti
Super Bowl - Madonna a Nicki Minaj
Super Bowl - Madonna a Nicki Minaj | Foto: Reuters

Indianapolis - Letošního hudebního programu v přestávce finálového zápasu severoamerické National Football League v americkém fotbalu se zhostila zpěvačka Madonna. Na stadionu Lucas Oil v Indianapolis v patnáctiminutovém hitovém průletu zazpívala i nový singl Give Me All Your Luvin' - při němž hostující rapperka M.I.A. ukázala do kamer stanice NBC vztyčený prostředníček.

Televizi nepomohlo ani několikavteřinové zpoždění přenosu, který zavedli po incidentu s odhaleným ňadrem Janet Jackson při přestávkové show Super Bowlu v roce 2004. Bezpečnostní zrnění sice skutečně přišlo, ale pozdě.

Foto: omg.com

„Omlouváme se za nevhodné gesto, které se dostalo do vysílání během přestávky. Bylo to spontánní gesto, které náš systém zachytil se zpožděním," prohlásil mluvčí NBC. V prohlášení Národní fotbalové ligy pak stojí: „Obscénní gesto při vystoupení bylo zcela nepřípustné, chyba nás zklamala a fanouškům se omlouváme."

A světový mír

Třiapadesátiletá Madonna v doprovodu římských gladiátorů, desítek tanečníků i pochodové kapely předvedla úryvky ze svých starších hitů Vogue, Music nebo Like a Prayer. Na pódiu se s ní objevili také akrobati z Cirque du Soleil, soulový zpěvák Cee Lo, rapperka Nicki Minaj nebo duo LMFAO, kteří do hitového mash-upu „královny popu" vpletli refrény ze svých vlastních žebříčkových trháků Party Rock Anthem a Sexy And I Know It.

Na úplném konci nákladné show se v publiku rozsvítil velký nápis Světový mír. Lepší ztvárnění showbyznysu si snad ani nelze představit. "V Mecce okázalého konzumu, kterou každý rok Super Bowl je, byla Madonna - ta nejmateriálnější ze všech holek - skutečnou královnou přestávkového programu," pochvaluje si vystoupení deník Chicago Tribune.

Super Bowl - Madonna
Super Bowl - Madonna | Foto: Reuters

"Bylo to něco mezi opulentním hiphopovým spektáklem Watch The Throne a filmem Moje tlustá řecká svatba," okomentoval poločas trendy portál Pitchfork, podle něhož bylo i gesto M.I.A. jen laciným pokusem, jak způsobit skandál - a ukazuje to pouze prefabrikovanost showbyznysu i jeho provokací.

"M.I.A. nás neposlala někam. Jen měla malou nehodu s prstem," okomentoval situaci pro CNN šéfredaktor hudebního časopisu Paste Josh Jackson ve vtipné narážce na "nehodu garderóby" - jak o odhaleném ňadru Janet Jackson před osmi lety psal americký tisk.

„Přestaňme předstírat, že na zvednutém prostředníčku je v roce 2012 něco skandálního," cituje CNN zápis jednoho z diváků na sociální síti Twitter. Jiní komentátoři ale oceňují, že M.I.A. se podařilo zastínit Madonnu v její nejlepší disciplíně - skvěle vymyšlených skandálech, které zaháčkují pozornost médií. 

Stanice NBC má na vztyčené prostředníčky smůlu; před třemi lety se jejich cenzorům nepodařilo zachytit gesto režiséra Darrena Aronofského, který takto „zdravil" Mickey Rourkeho děkujícího za hereckou cenu za výkon v režisérově filmu Wrestler.

Stanice prý následně obdržela stížnosti od diváků a musela se zpovídat vládnímu orgánu FCC, který hlídá televizní vysílání. Ten ostatně řešil i incident s Janet Jackson, za něž měla stanice CBS zaplatit půlmilionovou pokutu. Federální soud ale uznal odvolání CBS a pokuta byla zrušena.

Žánrově vyvážený program

Super Bowl je nejsledovanější americkou televizní událostí roku - před ním už je jen památné finále seriálu M.A.S.H. K přenosu - který je po finále Ligy mistrů i nesledovanější jednorázovou sportovní událostí na světě - se váží ty nejdražší reklamní časy. Letos zaplatily firmy za 30sekundový spot průměrně 3,5 milionu dolarů. 

Podle NBC si nedělní přenos zapnulo 152 milionů Američanů, agentura AP nicméně odhaduje skutečné číslo "jen" na 110 milionů. Poločasový program je vysoce prestižní záležitostí a pořadatelé každý rok řeší, jak uspokojit vkus milionů diváků. Dát šanci aktuálním popovým hvězdám, nebo spíše volit staré jistoty?

Foto: CBS

V posledních šesti letech se na přestávkovém pódiu střídali veteráni jako Rolling Stones, Paul McCartney nebo předloni The Who - a spokojená byla hlavně rocková generace. Vloni se pořadatelé rozhodli nadbíhat spíše mladším konzumentům a na stadion v Dallasu pozvali Black Eyed Peas. Letošní volba - Madonna - měla potenciál spojit hned několik cílových skupin dohromady. A jedna z posledních flobálních popkulturních ikon to s hity z osmdesátých i devadesátých let podle ohlasů zvládla.

Vloni si při stejné příležitosti utrhla ostudu Christina Aguilera, která zapomněla text k americké hymně. Letos v „žánrově vyváženém" předzápasovém programu zazpívali country hvězdy Blake Shelton a Miranda Lambert píseň America the Beautiful. Státní hymna zůstala na popové zpěvačce Kelly Clarkson, vítězce prvního ročníku soutěže American Idol z před deseti let.

Nová deska Madonny v březnu

Přestávková show zároveň odstartovala novou kapitolu v kariéře Madonny. Singl Give Me All Your Luvin', který měl premiéru dva dny před nedělní show, propaguje její dvanácté studiové album MDNA, které by mělo vyjít 25. března.

Madonna se vrací čtyři roky po desce Hard Candy, která je se čtyřmi miliony prodaných kusů po celém světě (společně s American Life) nejméně úspěšnou deskou její kariéry. Novou kreativní šťávu mají popové ikoně dodat aktuální producentské hvězdy taneční hudby, jako jsou Ital Benny Benassi nebo Francouz Martin Solveig, který napsal právě Give Me All Your Luvin'.

Velkou radost z triumfu svého týmu měla i jedna z fanynek Giants
Velkou radost z triumfu svého týmu měla i jedna z fanynek Giants | Foto: Reuters

Madonna na nové desce úzce spolupracuje i s Williamem Orbitem, který s ní v devadesátých letech natočil desku Music, jež ji po hudebnějších letech vrátila do žebříčků. I proto se dá očekávat, že MDNA bude těžit ze současné vlny taneční hudby, jež konečně po letech dobyla i americké žebříčky - třeba právě v podobě jejich hostů LMFAO.

Give Me All Your Luvin' má nicméně k pop-tranceový hitům, které bouří z žebříčků, docela daleko. Písni dominuje výrazná basová linka a skandování L-U-V MADONNA Y-O-U YOU WANNA připomínající skladbu Hollaback Girl od Gwen Stefani.

Jim Farber z New York Daily News o písni napsal: „Je to čistý žvýkačkový pop, který má blíže k ranným singlům Madonny jako Burning Up (1983) než k současným klubovým hitům. Jenom rapoví hosté Nicki Minaj a M.I.A. nám připomínají, v jaké žijeme dekádě."

Mimochodem, M.I.A. - která se poslední dobou snaží porovnat se showbyznysem a neztratit svůj původní náboj - vydala také minulý týden nový singl: futuristický taneční hit Bad Girls, který za čtyři dny od uvedení posbíral na YouTube skoro čtyři miliony diváků. Madonnino Give Me All Your Luvin' potřebovalo k osmi milionům jen tři dny, ale třetina z reakcí na klip je negativní. 

 

Právě se děje

Další zprávy