Struny podzimu rozezní Steve Reich i královna fada Mariza

ČTK Kultura ČTK, Kultura
15. 4. 2014 14:08
Slavný minimalista Steve Reich osobně dorazí na koncert ansámbl skotského perkusisty Colina Currieho, festival zahájí zpěvačka Mariza.
Mariza, Steve Reich i Ahmad Jamal budou hvězdami festivalu Struny podzimu.
Mariza, Steve Reich i Ahmad Jamal budou hvězdami festivalu Struny podzimu. | Foto: Struny podzimu, Struny podzimu

Praha -  Na festival letos Struny podzimu letos zavítají takové osobnosti, jako jsou komponista Steve Reich, královna portugalského fada Mariza, klavíristé Ahmad Jamal a Bradea Mehldau, jihoafrický zpěvák a trumpetista Hugh Masekela či první dáma současného andaluského flamenka Estrella Morenteová.

Devatenáctý ročník pražského hudebního festivalu nabídne od 6. října do 9. listopadu jazz, world music i současnou vážnou hudbu.

"Nesázíme jen na zvučná jména, snažíme se pro české publikum objevovat také nové umělce a přinášet tak našim návštěvníkům nečekané hudební setkání a zážitky," uvedl Marek Vrabec, umělecký ředitel festivalu Struny podzimu.

Poslechněte si skladbu Steva Reicha Clapping Music.
Poslechněte si skladbu Steva Reicha Clapping Music.

Ovšem nejzářivější osobností festivalu se stane skladatel Steve Reich, který osobně uvede 14. října na Nové scéně Národního divadla ansámbl skotského perkusisty Colina Currieho, jež se na Reichovu hudbu přímo specializuje. "Skladatel na koncert osobně dorazí a sám se ho zúčastní," potvrdil serveru iHned.cz Vrabec.

Currieho soubor zahraje Reichovu skladbu Clapping Music určenou pro dva páry rukou, které celou kompozici vytleskají. V Praze se interpretace zhostí právě lídr ansámblu a toho času už osmasedmdesátiletý Reich.

Ten patří k nejvýznamnějším avantgardním skladatelům již od konce šedesátých let, kdy byl mezi zakladateli takzvané minimal music a experimentoval se smyčkami či vrstvením hudby na páscích.

Poslechněte si královnu stylu Fado Marizu.
Poslechněte si královnu stylu Fado Marizu.

Festival předznamená 27. dubna violoncellista Yo-Yo Ma na jarním benefičním galakoncertu. Slavnostní zahájení samotného festivalu 6. října v pražské Státní opeře bude patřit Marize, ambasadorce portugalského žánru fado.

"Jsme rádi, že Marizu můžeme uvést nyní, kdy se po letech zdařilých inovací a experimentů vrací s pokorou i grácií ke kořenům fada - tohoto portugalského blues, které přivedla do nejprestižnějších koncertních domů po celém světě," podotkl Vrabec.

Na Pyrenejský poloostrov zavedou po pěti festivalových týdnech posluchače i tóny závěrečného koncertu, jenž bude 9. listopadu ve Stavovském divadle patřit královně flamenka 21. století Estrelle Morentové, pokračovatelce slavného andaluského muzikantského rodu.

Poslechněte si legendárního jazzového klavíristu Ahmada Jamala.
Poslechněte si legendárního jazzového klavíristu Ahmada Jamala.

Vedle Státní opery a Stavovského divadla se festival uskuteční například také v Pražské křižovatce, kde 23. října zazní ohlas dávné perské mystiky ve vystoupení íránského mistra strunného historického nástroje setaru Hosseina Alizâdeha. V Českém muzeu hudby se 30. října představí bezmála devět století stará gruzínská mužská vokální polyfonie v podání sboru Didgori. Rudolfinum 12. října přivítá jazzový Ahmad Jamal Quartet. Jazzový trumpetista Hugh Masekela provede v komorním duu se svým dlouholetým spoluhráčem klávesistou Larry Willisem posluchače v pražském Rudolfinu 5. listopadu napříč americkými standardy. 

Letošním objevem Strun podzimu bude všestranný virtuóz na mandolínu a zpěvák Chris Thile, jemuž bude 3. listopadu v kině Lucerna sekundovat klavírista Brad Mehldau.

Pořadatelé pamatují i na nejmladší publikum a na 18. a 19. října opět chystají komponovaný víkend Struny dětem. Na závěrečné klubové noci festivalu Struny podzimu Spotlight se představí 12. listopadu v klubu Roxy mladé talenty ze zahraničí i domácí scény.

Předprodej vstupenek začíná 15. dubna.

 

Právě se děje

Další zprávy