Struny podzimu přesouvají koncerty na síť, zpětně budou k vidění ve 4K kvalitě

ČTK ČTK
23. 10. 2020 20:01
Vystoupení Brandt Brauer Frick Ensemble a Andrease Scholla na festivalu Struny podzimu se uskuteční v původních termínech, avšak formou on-line koncertů. Umělci budou streamovat z výjimečných lokací ve svých domovských městech.
Upoutávka na on-line koncert Brandt Brauer Frick Ensemble, který se uskuteční příští neděli 1. listopadu. Foto: Harry Weber. | Video: Struny podzimu

Průkopníci takzvaného akustického techna Brandt Brauer Frick Ensemble zahrají příští neděli 1. listopadu v berlínské Kuppelhalle, přespříští pátek 6. listopadu pak za doprovodu klavíristky Tamar Halperinové zazpívá hvězdný kontratenorista Andreas Scholl ve wiesbadenském Kurhausu.

Festival koncerty odvysílá na sociálních sítích a webových stránkách stanice ČT art.

Videa budou dalších 14 dnů k dispozici ke zpětnému zhlédnutí, následně je festival na vyžádání zpřístupní v nejvyšší kvalitě 4K. Jedná se o standard pro rozlišení obrazu v digitálním filmu. Název je odvozen z horizontálního rozlišení, které činí přibližně 4000 pixelů.

"Díky optimismu a notné dávce štěstí se nám v září podařilo zprostředkovat živé, sdílené zážitky pod širým nebem: Avishai Cohen zahrál na střeše Lucerny a Daniel Hope na hladině Vltavy, což z dnešního pohledu považuji za malý zázrak," připomíná prezident festivalu Marek Vrabec.

"Jsem rád, že ani o nejbližší festivalové koncerty fanoušci nepřijdou. Díky vstřícnosti umělců a pružnosti našeho produkčního týmu se nám podařilo domluvit v rekordně krátké době na odvysílání on-line koncertů v mezinárodní koprodukci, ve špičkové obrazové a zvukové kvalitě, jaká nebývá u streamů běžná, a to zdarma," dodává.

Desetičlenný Brandt Brauer Frick Ensemble, který zahraje v berlínské Kuppelhalle, vyniká expresionistickými rysy a dokonalou akustikou.

Upoutávka na on-line koncert Andrease Scholla a Tamar Halperinové, který se uskuteční 6. listopadu. Foto: Gregor Hohenberg. | Video: Struny podzimu

Lázeňský dům Kurhaus ve Wiesbadenu, v němž zazní písně z programu Twilight People Andrease Scholla a Tamar Halperinové, pak architekturou výrazně připomíná pražské Rudolfinum, které mělo koncert původně hostit.

"Nechtěli jsme zůstat u studiových koncertů, ale nabídnout divákům kromě silného hudebního také atraktivní vizuální zážitek," dodává prezident Strun podzimu.

Zkrátka nepřijdou ani zájemci o Recitál Jiřího Suchého, pro který organizátoři hledají náhradní termín na rok 2021. Odložený koncert získá další rozměr tím, že se uskuteční u příležitosti Suchého 90. narozenin. Ty připadají na 1. října 2021.

Sólový recitál devětašedesátiletého brazilského kytaristy a zpěváka Viniciuse Cantuárii nelze uskutečnit v žádné podobě, proto ho pořadatelé zrušili.

Všichni majitelé vstupenek na koncerty Brandt Brauer Frick Ensemble, Andrease Scholla a Viniciuse Cantuárii obdrží informační e-mail ohledně vrácení vstupného. Lístky na Recitál Jiřího Suchého zůstávají v platnosti pro nový termín v roce 2021.

 

Právě se děje

Další zprávy