Struny podzimu: Přijedou otec minimalismu Riley, producent U2 nebo flamenkový virtuos Tomatito

Kultura Kultura
29. 5. 2018 9:05
Dvaaosmdesátiletý průkopník americké minimal music Terry Riley, zpěvačka Lizz Wrightová, klavírista Michel Camilo s flamenkovou hvězdou Tomatitem nebo Daniel Lanois, producent slavných desek U2 a Boba Dylana, vystoupí na letošních Strunách podzimu. Festival, který začínal na Pražském hradě za éry Václava Havla, letos chystá 11 koncertů a jeden dvojkoncert. Podívejte se, co bude na programu.
Skladbu In C v londýnské galerii Tate Modern hráli afričtí hudebníci sdružení v projektu Africa Express. | Video: Tate Modern

Terry Riley’s In C: Ars Nova Copenhagen & Paul Hillier

9. října, Národní památník na Vítkově

Ve svých dvaaosmdesáti letech do Česka poprvé přijede Terry Riley, jenž začátkem 60. let minulého století stál u zrodu takzvané minimal music - stylu známého pod zkratkou minimalismus, dnes spojovaného především se skladateli Stevem Reichem či Philipem Glassem. "Riley je ovšem ten, který zažehl jiskru minimalismu a předpověděl vítězné tažení této hudby ještě před Reichem či Glassem," upozorňuje prezident festivalu Marek Vrabec.

Letošní Struny podzimu za Rileyho přítomnosti zahájí provedení jeho nejznámější kompozice z roku 1964 nazvané In C. Tvoří ji třiapadesát krátkých hudebních motivů, které může libovolný počet interpretů také libovolně dlouho hrát. Autor je povzbuzuje, aby motivy začínali hrát v různý čas. Skladba končí, teprve když poslední hráč dovrší poslední repetici.

"Je to skladba pseudoklasická, moderně klasická, ale zároveň ponechává velký prostor k improvizaci, protože zápis je abstraktní," doplňuje programový ředitel akce Vilém Spilka.

Skladba In C se za více než půlstoletí dočkala interpretace od rockerů či bigbandů, vznikly také nahrávky za pomoci tradičních čínských nebo afrických nástrojů. V Praze kompozici uvede přední dánský vokální soubor Ars Nova Copenhagen, jenž se zaměřuje na starou polyfonní hudbu i současnou tvorbu. Široké stylové rozpětí na svém pražském koncertu zúročí, na program zařadí například skladby Arvo Pärta nebo Julie Wolfeové.

V Národním památníku na Vítkově sbor vystoupí pod taktovkou Paula Hilliera, jenž založil světoznámý Hilliard Ensemble a mimo jiné je autorem knih o Steveu Reichovi a Arvu Pärtovi.

Ars Nova Copenhagen Rileyho kompozici In C roku 2005 natočil pro kodaňskou značku Focus Recording.

 

Právě se děje

Další zprávy