Strašidelné týpí se stěhuje do kutnohorského pivovaru

Kultura ČTK Kultura, ČTK
13. 6. 2011 20:39
Nové vedení GASK prý nechce dodržet smlouvu
Xiu Xiu
Xiu Xiu | Foto: Aktuálně.cz

Kutná Hora  - Festival alternativní hudby Creepy Teepee se letos nastěhuje do areálu kutnohorského pivovaru. Původně se měl sice odehrávat stejně jako v minulých letech v prostorách Galerie Středočeského kraje (GASK), po změnách ve vedení této instituce ale organizátoři chtěli předejít údajné nejistotě a našli pro přehlídku nové místo. 

festival na nádvoří Jezuitské koleje v Kutné hoře už dvakrát nabídl skupiny, které reflektují světové dění v alternativním popu v duchu „tady a teď". Třetí festivalový ročník je plánován 28. až 31. července. Pořadatelé očekávají příjezd více než dvacítky kapel reprezentujících současné živé proudy na alternativní scéně.

Návštěvníkům se představí mimo jiné americká avantgardní formace Yacht, experimentální projekt Xiu Xiu, elektronické duo Light Asylum, čerstvý objev surf-rocku Dirty Beaches nebo matador lo-fi scény R. Stevie Moore.

Organizátoři tvrdí, že festival se podobně jako jiné projekty plánované předchozím vedením galerie ocitl v nejistotě. Nový tým údajně i smluvně zakotvené závazky včetně přípravy letošního ročníku Creepy Teepee smetl ze stolu. "Ta část rozpočtu, kterou měl na letošní ročník Creepy Teepee poskytnout GASK a s níž jsme počítali při víc než půlročním plánování letošního ročníku, byla s výměnou vedení galerie škrtnuta," uvedl Štěpán Bolf ze sdružení A.M.180, které zajišťuje dramaturgii.

Yacht
Yacht | Foto: Aktuálně.cz

"Nové vedení nám při následném jednání navrhlo varianty, které znamenaly buď úplné zrušení letošního ročníku, nebo přinejlepším jeho zásadní zredukování, což bylo pro nás nepřijatelné," dodal.

Reakci ředitelky galerie Jany Šorfové se nepodařilo získat, její mobilní telefon byl odpoledne vypnutý. Už dříve řekla, že jejím úkolem je zlepšit hospodaření instituce, která má dluhy z minulosti a loni skončila ve více než pětimilionové ztrátě.

 Napětí v galerii po jejím nástupu vyústilo v hromadnou výpověď všech kurátorů. Bývalí pracovníci poté podali na ředitelku trestní oznámení, protože se podle nich dopustila podvodu. Komisi údajně uvedla v omyl za účelem získat výhodu ve výběrovém řízení. Šorfová to odmítá. Tvrdí, že pracovníky si znepřátelila snahou o pořádek i tím, že jim snížila platy.

Pořadateli Creepy Teepee 2011 jsou občanská sdružení lidí z A.M.180 a některých bývalých členů kurátorského a produkčního týmu GASK. Nyní mají obavy z toho, že akce bude bez podpory galerie ztrátová.

Na festival získali grant ministerstva kultury a část nákladů mají uhradit příspěvky sponzorů. Zásadní finanční podporu ale organizátoři potřebují získat z prodeje vstupenek.

Creepy Teepee stál od počátku ve výrazném kontrastu k většinové české představě o hudebních přehlídkách. Vymezovat se vůči zdejším, stále poněkud stojatým hudebním vodám není příliš těžké. Zatímco v evropském kontextu nabídly první dva ročníky standardní průřez aktuální indie popovou scénou, v rámci domácích festivalů působil jako zjevení.

 

Právě se děje

Další zprávy