Stouni vyrazili do Evropy, zavalí i Brno

kul, BBC
6. 6. 2007 16:00
Kapela po zranění Keitha Richardse plní závazky k fanouškům
Mick Jagger na vystoupení v belgickém Werchteru
Mick Jagger na vystoupení v belgickém Werchteru | Foto: Reuters

Brusel - Letitá atrakce se znovu roztočila, do pokladny spadly první peníze. Před 33 tisíci fanoušky zahájili rockoví veteráni Rolling Stones evropskou část turné A Bigger Bang.

Tu lidem dlužili už od loňského roku, tehdy na jaře podstatnou část koncertů zrušili. Důvodem bylo zranění a následná operace kytaristy Keithe Richardse - i když se o něm tvrdilo, že na Fidži spadnul z kokosové palmy, on sám to popřel. Do zdravého chodu kapely navíc zasáhl nástup basisty Rona Wooda do protialkoholní léčebny.

Belgický tisk nazval úterní koncert triumfem a poukázal na padesátikilometrovou zácpu u města Werchter, které zaplavili fanoušci jedné z nejslavnějších kapel světa.

Čtěte reportáž z pařížského vystoupení: Skvělý koncert Stounů. Bohužel v Paříži

V pátek vystoupí Rolling Stones v Nizozemí, pak se přesouvají do Velké Británie a Francie. Čeká je i Srbsko nebo Rusko, vůbec poprvé zavítají na Moravu. Pro Brno bude koncertní zastávka A Bigger Bang v neděli 22. července největší kulturní akcí letošního roku.

Foto: Reuters

Rolling Stones zatím u nás hráli pětkrát, jejich vystoupení v roce 1990 na pražském Strahově bylo symbolickým završením kulturní a demokratické přeměny.

Poslední ze 27 zastávek čeká Micka Jaggera a jeho partu v londýnské O2 Areně, pak se zase můžou vrhnout na počítání peněz: turné v roce 2006 bylo nejvýdělečnější koncertní šňůrou v historii, která kapele přinesla skoro půl miliardy dolarů.

Čtěte více: Nejúspěšnější turné 2006? Rolling Stones

 

Právě se děje

Další zprávy