Stavovské představí Maloměšťáky

ČTK
18. 1. 2006 17:00
Praha - V koprodukci s divadlem v Řezně uvede ve čtvrtek pražské Národní divadlo komickou operu Maloměšťáci od Theodora Veidla.
Z opery Maloměšťáci
Z opery Maloměšťáci | Foto: Aktuálně.cz

Na scéně Stavovského divadla tak ožije zapomenuté dílo skladatele patřícího k německé menšině v Čechách, který měl být v roce 1946 odsunut do Německa, ale zemřel během internace v Terezíně.

Veidlova komická opera z poloviny 30. let vznikla na libreto Pavla Eisnera podle satirické veselohry Němečtí maloměšťáci od Augusta von Kotzebue. Děj je umístěn do městečka Krähwinkel, tedy do fiktivní lokality odpovídající českému Kocourkovu.

V důsledku válečných událostí zůstal zachován jen klavírní výtah opery, který nově instrumentoval řezenský skladatel Widmar Hader se svým hamburským kolegou Andreasem Willscherem.

Theodor Veidl (1885 až 1946) vystudoval české školy a od roku 1918 v Čechách trvale působil jako dirigent, učitel hudby, skladatel a sbormistr a angažoval se v mnoha převážně německých hudebních spolcích. Je autorem řady symfonických i komorních skladeb a pěti oper. Maloměšťáci jsou Veidlovou čtvrtou operou.

Inscenace se ujal řezenský divadelní intendant Ernö Weil, scénu navrhl ředitel Národního divadla Daniel Dvořák. Dirigentem je Raoul Grüneis, sólisté jsou z Řezna.

 

Právě se děje

Další zprávy