Srdeční tep Buena Vista Social Clubu se zastavil

Kultura Kultura, Red Kul
10. 2. 2009 15:03
Zemřel basista superskupiny Orlando Cachaito Lopez

Havana - Ve věku 76 let zemřel na Kubě basista Orlando „Cachaito" Lopez, další člen souboru Buena Vista Social Club, jehož členové se na stará kolena raketově proslavili v roce 1996.

Málokdo tehdy čekal, že album by nějaké album world music mohlo zazářit tak silně a dlouho jako projekt, který světu objevil kubánské hudební veterány. Ve staré Havaně našel producent Nick Gold stárnoucí virtuosy hrající méně třaskavý styl son. Bez okaté karibské exotiky, až nečekaně intimní, s poetickými obrazy a nostalgií místa, kde se - paradoxně kvůli komunismu - zastavil čas a zachovala lokální kultura.

Hudebníky, kteří hrávali ve zbořené tančírně téhož jména, při nahrávání alba jednoduše nazvaného Buena Vista Social Club vedl kytarista Ry Cooder; desky se prodalo šest milionů kusů a koupili si ji i lidé, kteří by jinak o world music nezavadili.

Foto: Aktuálně.cz

Slávu projektu pak ještě posílila nově zřízená cena BBC pro world music a hlavně dokumentární film Wima Wenderse, který získal v roce 2000 Oscara. To už byli členové Buena Vista Social Clubu hvězdami, které si užívaly neplánovanou světovou slávu jako součást skupiny i při sólových kariérách.

Ta Lopezova patřila k úspěšným a nejméně závislým na mateřském souboru. Jeho první sólové album Cachaito z roku 2003 znovu dostalo cenu BBC 3, přivedlo ho i na pódia evropských festivalů.

Muž z rodiny, která vychovala třicet basistů, nejprve hrával na housle. Až na dědečkovu výzvu, aby pokračoval v tradici, opřel o rameno rodinný nástroj. Byl označován za srdeční tep Buena Visty a při pohledu na „soupisku žijících členů" se tento přídomek stává skoro metaforou.

Po skonu Cachaita v důsledku problémů spojených s operací prostaty v jedné z havanských nemocnic jsou totiž už skoro všichni zásadní členové Buena Vista Social Clubu mrtví.

Foto: Wim a Donata Wenders

Kytarista Compay Segundo a klavírista Ruben Gonzalez odešli v roce 2003, zpěvák Ibrahim Ferrer o dva roky později, loni zemřel zpěvák a skladatel Pio Leyva. Naživu zůstává zpěvačka Omara Portuondo či skladatel Eliades Ochoa.

"Je to velká ztráta pro kubánskou hudbu i pro mě - byl to skvělý basista a neméně skvělý přítel," prohlásil trumpetista kapely Manuel "Guajiro" Mirabal.

Jejich někdejší úspěch nebyl jen satisfakcí pro world music, ale byl tehdy vnímán i coby důkaz, že v showbyznysu, jehož struktury právě začínaly pukat, se může prosadit i hudba s radostným poselstvím, které kupodivu nevytvořilo marketingové oddělení.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy