Springsteen brázdí Ameriku s protibushovskou deskou

mp, Reuters
12. 10. 2007 11:40
Kritiků se nebojím, tvrdí Boss zámořské hitparády
Bruce Springsteen při vystoupení na stanici NBC
Bruce Springsteen při vystoupení na stanici NBC | Foto: Reuters

New York - Beze strachu z kritiků táhne osmapadesátiletý Bruce Springsteen konzervativní Amerikou. U pasu namísto koltu album Magic, které příznivcům tvrdé pravicové linie a prezidenta Bushe velkou radost rozhodně nedělá.

Nové desce vládne sice hudební radost a chytlavé melodie, ale v textech se obráží pochmurná nálada, která zpěváka a kytaristu zastihla při pozorování americké současnosti.

"Za posledních šest let jsme museli k obrazu Ameriky přidat tajné věznice, ilegální odposlouchávání, omezování práv voličů, útoky na ústavu a ztráty nejlepších mužů a žen v tragické válce," citoval server České noviny jeho rozhovor pro televizi NBC.

Slavný interpret ani odborníci se ale nebojí, že by kontroverzní texty odradily fanoušky od koupě desky nebo návštěvy probíhajícího turné. "Jeho publikum ho neopustí a určitě je nezaskočí, jak se cítí," myslí si šéfredaktor časopisu Rolling Stone Joe Levy.

Bruce Springsteen
Bruce Springsteen | Foto: Aktuálně.cz

Má na prostou pravdu: týden po vydání vede Magic americký i celoveropský žebříček magazínu Billboard.

Podle Levyho si fanoušci určitě vzpomněli třeba na tři roky staré turné Vote for Change, při kterém muzikanti včetně Springsteena dávali najevo, že v Bílém domě je čas na změnu.

Springsteen se dokonce přímo angažoval v prezidentské kampani demokratického kandidáta Johna Kerreyho, když zahrál na několika jeho mítincích. Za své politické přesvědčení se nestydí ani dnes a odmítá, že by jeho písně brojily proti patriotismu. Naopak.

"Nepatriotské je sedět v koutě a nechat být věci, které ničí zemi, co máte tolik rádi a která pro vás tolik znamená," hájil se zpěvák v televizi CBS. V rozhovorech i na scéně je mnohem otevřenější než na desce.

Tam na politiku prezidenta Bushe neútočí přímo: třeba v písni Livin' in the Future zpívá o tančících milencích na prosluněné pláži, ale zároveň i zřetelně o válce v Iráku. "Moje loď Svoboda zmizela za krvavým horizontem / komorník otevírá brány a vypouští divoké psy."

Zvuk alba je lehký a jasný, ale paradoxem Magic je, že vypráví ty nejzávažnější příběhy, píše The New York Times. A podle agentury Reuters chytlavé melodie maskují texty o beznaději a zoufalství v Americe.

Foto: Reuters

Přestože je deska plná bolesti, Springsteen si podle kolegů natáčení užíval. "Pracujeme spolu od roku 1974, ale nemám pocit, že jsem ho kdy zažil nadšenějšího než nad tímhle albem," prohlásil zpěvákův manažer Jon Landau pro Rolling Stone.

Springsteenovo nadšení ovlivnil hlavně obnovený svazek s jeho E Street Bandem. V rockově naladěné sestavě skupina už od září obráží americké štace.

Is there anybody alive out there?  Začíná koncerty zvoláním, které hned opakuje v úvodním songu, hitu Radiu Nowhere. Volá do stanice, ale místo moderátora se ozývá jen záznamník, protože pořady jsou předtočené. Konkrétní obraz i symbol zároveň  odkazující ke kauze, kdy velká společnost koupila sdtovky regionálních rádií.

Na konci listopadu a v prosinci se pak Springsteenův "politický cirkus" zastaví i v Evropě. České republice se nejvíc přiblíží koncerty v Německu - zpěvák zahraje v Kolíně nebo  Mannheimu.   

 

Právě se děje

Další zprávy