Šporcl připravuje první popovou desku

ČTK, dab
15. 11. 2005 22:00
Praha - Na trhu se objevuje singl upozorňující na chystanou premiérovou popovou desku houslisty Pavla Šporcla.

Virtuóz na jejím obsahu spolupracuje  se skladatelem Ondřejem Soukupem. Současně natočil na CD první část dvoudílného kompletu komorních skladeb Antonína Dvořáka.

Šporcl vždy usiloval hlavně o přitáhnutí pozornosti mladého publika. "Singl se bude hrát v celoplošných rádiích, tak určitě napomůže také popularitě - nejen mé, ale i housliček," nechal se umělec slyšet. Po turné s jazzovým triem Josefa Vejvody, kdy hrál Vejvodův houslový koncert Novelty Concerto, rozšiřuje nyní působení i do popu, aby podle svých slov ukázal mladým, že se dá hrát na housle i taková hudba. "Trocha improvizace a možnost autorského vlivu je příjemná a inspirativní," prohlásil.

Se Soukupem spolupracuje Šporcl na desce velmi úzce, k jeho základu přidává "různé houslové finesy". Nechce ovšem žádná aranžmá známých melodií, jen nové autorské věci. "Budou to rychlé i pomalejší skladby, obvyklý několikaminutový formát," řekl houslista na dotaz, zda jde o "písničky".

S klasikou se neloučí

"Klasika bude u mě vždycky na prvním místě, nechystám se ji razantně opustit. Klasiku miluji a dělám ji na sto procent, ale nejsem proti občasnému odbočení," řekl oblíbený sólista. Důkazem budiž dvořákovské dvojalbum, na němž spolupracuje klavírista Petr Jiříkovský. To bude po dokončení v příštím roce první soubornou nahrávkou autorových skladeb pro housle a klavír. "Jako český interpret mám Dvořáka rád a je důležité, abychom jeho slávu šířili stále do světa - třeba i ve skladbách, které nejsou tak známé," řekl Šporcl.

Skladatel Ondřej Soukup
Skladatel Ondřej Soukup | Foto: Aktuálně.cz

Na první desce je takovým dílem desetiminutové Capriccio, která se podle něj prakticky vůbec nehraje. Je to jedna z mála Dvořákových skutečně virtuózních skladeb. "Byl to nápad Supraphonu, který potřeboval takovou nahrávku do svého katalogu," řekl houslista o zrodu plánovaného dvojalba. Sám je jím nadšen a je přesvědčen, že svým příznivcům, kteří čekají na každou jeho další novou desku, nabízí ve Dvořákově hudbě velmi dobře poslouchatelný repertoár.

O tom, zda neměl titul raději vyjít v roce 2004, kdy se slavilo dvořákovské jubileum, vůbec neuvažuje. "Vychází v pravý čas, před dvěma lety bych to třeba natočit ani nechtěl, měl jsem jiné projekty, těšil jsem se na CD Paganiniho a vydal jsem Dvořákův Houslový koncert," poznamenal.


Chystaná vystoupení

Před vánočními svátky čeká Pavla Šporcla ještě řada koncertů a neodpočine si ani potom - v lednu následuje vystoupení v USA, později uvedení Houslového koncertu Richarda Strausse v bavorském městečku Garmisch-Partenkirchen, kde skladatel žil, koncert s Liverpoolskou královskou filharmonií a dirigentem Liborem Peškem, zájezd do Španělska a další úkoly. Na jaře chce také vyrazit na tuzemské turné propagující CD s Dvořákovou hudbou. Plánuje ho následovně: "Asi spíše po malých městech, velká bych tentokrát naopak vynechal a nechal si je na později."

 

Právě se děje

Další zprávy