Spoluhráči Claptona vezou na Respect zapomenutý shvitz

ČTK Kultura ČTK, Kultura
14. 6. 2014 10:21
Festival Respect předvádí na Ladronce trendy současné world music. Jeho vrcholy budou koncerty londýnské superskupiny Yiddish Twist Orchestra a kapely Mamar Kassey z Nigeru.
Yiddish Twist Orchestra.
Yiddish Twist Orchestra. | Foto: Respect

Praha - Dvoudenní Respect festival v sobotu odpoledne na pražské Ladronce zahájí kapela Les Gars De'n Bas, představující žánrovou fúzi od Balkánu přes blues a šanson až k pouliční party music.

První den 17. ročníku přehlídky world music mimo jiné nabídne i Yiddish Twist Orchestra, která patří v oboru world music mezi superskupiny. Tvoří ji totiž hudební smetánka současného Londýna. Impresário world music Ben Mandelson se díky projektu vrací k profesi hudebníka, zpěvákem je Natty Bo ze skupiny Salsa Celtica, na dechy hrají spoluhráči Erica Claptona a Eltona Johna.

V repertoáru nemají dnes tolik populární klezmer, ale zapomenutou hudbu Londýna z doby, kdy se v imigrantských čtvrtích mísily židovské vlivy s hudbou z Jamajky, Latinské Ameriky a ranným rock and rollem. Tak vznikla fúze zvaná shvitz, kterou dle tvrzení hudebníků později zpopularizovali Američané jako twist.

Poslechněte si Yiddish Twist Orchestra.
Poslechněte si Yiddish Twist Orchestra.

Skupina letos na jaře vydala své první album a je horkým objevem sezóny. Spojuje nejlepší muzikantské výkony s lehkým, typicky anglickým humorem a ironií, podobně jako v Česku známé trio Les Triaboliques, v jehož středu je rovněž Ben Mandelson.

Exotickou hudbu přiveze také The Paradise Bangkok Molam International Band s tanečním stylem molam pocházejícím z Thajska a Laosu. Africký Cirkus Debre Berhan zase ukáže v dnešním programu jiné dimenze cirkusu, když dá příležitost tělesně postiženým.

Velkým zážitkem nedělního programu by měla být skupina Mamar Kassey z Nigeru, která patří do stejné rodiny západoafrických stylů jako superhvězdy Youssou N'Dour či Mory Kante.

Poslechněte si kapelu Mamar Kassey z Mali.
Poslechněte si kapelu Mamar Kassey z Mali.

Na festivalu zazní i indická klasika s houslisty Ganeshem a Kumareshem, transovní marocké rytmy v podání Electric Jalaba (Anglie, Maroko). Dále vystoupí Pekko Käppi (Finsko), Cedric Watson & Bijou Creole (USA) a další soubory z různých koutů světa, které v České republice vystoupí poprvé.

Než začne první koncert, bude v areálu instalováno několik uměleckých objektů. Jejich tvůrci jsou Čestmír Suška, Michael Delia, Martin Janíček a Marianna Stránská. Na realizaci se budou podílet studenti DAMU.

Pestrou stravu nabídnou stánky s exotickými delikatesami, chybět nebude prezentace neziskových organizací, prodej hudebních nosičů a literatury. Každoročně festival nabídne i dětský program.

Dvoudenní vstupné pro dospělé stojí 570 korun, rodinné vstupné (dva dospělí + děti) 600 korun, jednodenní vstupné je za 470 korun.

Na Ladronce se festival koná podruhé. Loni se osvědčila jako náhradní místo poté, co byl zatopen jižní cíp ostrova Štvanice, kde se akce původně konala, když ji Václav Klaus a jeho nohsledi nechali odstranit z Hradu, kde se festival vyjímal za vlády Václava Havla.

 

Právě se děje

Další zprávy