Dívčí skupina Spice Girls se vrací, bez Beckhamové chystá šest koncertů

Reuters ČTK Reuters, ČTK, Guardian
5. 11. 2018 17:56
Britská dívčí popová skupina Spice Girls v pondělí oznámila, že se příští rok znovu sejde a uspořádá turné po Velké Británii. Zatím ale nic nenasvědčuje tomu, že by se ho zúčastnila zřejmě nejznámější členka skupiny Victoria Beckhamová.
Spice Girls jsou na snímku z roku 2007, kdy se znovu sešly na turné.
Spice Girls jsou na snímku z roku 2007, kdy se znovu sešly na turné. | Foto: Reuters

"Právě se stalo ve světě Spice Girls. Vstupenky v prodeji v sobotu v půl jedenácté dopoledne," avizovala kapela na twitterovém účtu. Turné začne 1. června příštího roku na manchesterském stadionu Etihad a zatím má čítat šest koncertů, ten poslední se uskuteční 15. června na londýnském stadionu Wembley.

Spice Girls, jež vznikly roku 1994, prodaly desítky milionů alb a do širšího povědomí se zapsaly hity jako Wannabe nebo Say You’ll Be There. Coby svůj vzor je později označovala celá generace popových hvězd, od Angličanek Adele a Charli XCX po dánskou zpěvačku MØ. Za vrchol éry Spice Girls bývá označován rok 1997, kdy vyšla druhá deska nazvaná Spiceworld. Podle ní byl natočen stejnojmenný film a dívky získaly prestižní cenu Brit Award.

Skupinu původně tvořila pětice dívek: Victoria Beckhamová, Melanie Chisholmová, Emma Buntonová, Melanie Brownová alias Mel B a Geri Hornerová, dříve známá jako Geri Halliwellová.

V doprovodním videu, které v pondělí zveřejnily na Twitteru, účinkují všechny čtyři členky kromě Beckhamové. "Přátelství nikdy nekončí. Spice Girls oznamují šokující anglické turné," láká kapela. "Zatím jsme s tím souhlasily jen my čtyři," upřesnila Mel B pro britskou televizi ITV. "Victoria se k nám možná v nějakém bodě připojí."

Beckhamová v posledních letech otevřeně hovořila o tom, že jí jako zpěvačce schází přirozený talent, dodává britský deník Guardian. Podle něj se Beckhamová věnuje kariéře v módním průmyslu, díky níž zažila ze všech pěti původních členek skupiny asi největší úspěch. "Být členkou Spice Girls pro mě bylo nesmírně důležité a svým kamarádkám přeji hodně lásky a zábavy, když se teď vypravují na turné. Vím, že udělají úžasnou show a staří i noví fanoušci si ji užijí," vzkázala Beckhamová.

Melanie Brownová alias Mel B se nedávno objevila na halloweenském večírku v převleku za Beckhamovou a nechala se vyfotit s nápisem "Ne, na turné nepojedu". Její přítel Gary Madatyan v převleku za fotbalistu Davida Beckhama naopak držel ceduli: "Prosím, prosím, prosím, udělej to pro fanoušky Spice Girls."

Roku 1998 skupinu jako první opustila Geri Halliwellová, ostatní dívky se vlastním kariérám začaly věnovat po vydání rozlučkového alba Forever v roce 2000. Znovu se Spice Girls sešly v letech 2007 až 2008, kdy absolvovaly turné. Zatím naposledy vystoupily roku 2012 na závěrečném ceremoniálu Letních olympijských her v Londýně.

Spice Girls dnes mohou těžit ze současných společenských nálad zdůrazňujících postavení žen.
Spice Girls dnes mohou těžit ze současných společenských nálad zdůrazňujících postavení žen. | Foto: Reuters

Britský Guardian ve svém článku cituje anglickou moderátoru Mirandu Sawyerovou, která upozorňuje, že kdo Spice Girls poslouchal v 90. letech, bude mu dnes patrně mezi dvaačtyřiceti a šestačtyřiceti lety. "Zkrátka jsou to lidé středního věku, kteří se začínají ohlížet za životem. A pokud mají pocit, že v mládí zažili něco důležitého, mohou se do té doby chtít vrátit," upozorňuje Sawyerová na načasování comebackového turné.

Také podle Davida Sinclaira, jenž o skupině napsal knihu nazvanou Wannabe: How the Spice Girls Reinvented Pop Fame, chtějí zpěvačky oprášit zašlou slávu. "Musí vnímat jako strašnou ztrátu, že v jednu chvíli z nich byl celosvětový fenomén, ale že ten okamžik tak rychle pominul," míní Sinclair.

Lauren Bravoová, autorka knihy What Would the Spice Girls Do: How the Girl Power Generation Grew Up, zase upozorňuje na to, že vlna retra v popkultuře nastává zhruba po patnácti až dvaceti letech. "Obchody jsou plné vracejících se trendů z 90. let. Dospívající tehdy měli pocit, že vše radikální v popové kultuře se stalo ještě před jejich narozením, že se jen vrací věci z 60. a 70. let. Teď je pro ně asi hezké, když se mohou ohlédnout zpět a mít pocit, že zažili něco důležitého," míní Bravoová.

Podle šéfredaktora serveru Popjustice Petera Robinsona mohou Spice Girls těžit také ze současných společenských nálad zdůrazňujících postavení žen.

 

Právě se děje

Další zprávy