Spectaculare se zasní s mágem Biosphere a najde duši techna

ČTK Kultura ČTK, Kultura
5. 1. 2015 16:11
Festival Spectaculare nabídne Praze podruhé spojení současné hudby a vizuálního umění.
Brandt Brauer Frick.
Brandt Brauer Frick. | Foto: Spectaculare

Praha - Hlavní hvězdou festivalu Spectaculare bude 5. února na dvou koncertech v nezvyklém prostředí Planetária Praha norský elektronický mág Geir Jenssen vystupující pod jménem Biosphere.

Druhý ročník festivalu spojujícího současnou hudbu s vizuálním uměním se uskuteční v Praze od 21. ledna do 6. února. Dále vystoupí například Poppy Ackroyd, Chantal Acda, Quentin Sirjacq, Throwing Snow, Brandt Brauer Frick a řada dalších.

Diváci festival najdou hned na několika místech Prahy - v Centru současného umění DOX, Chrámu U Salvátora, Paláci Akropolis, Planetáriu Praha, Cross Clubu, kině Světozor a Biu Oko. "Velký zájem o všechny koncerty i představení během prvního ročníku nám ukázal, že pro podobný festival je u nás místo," uvedl dramaturg Josef Sedloň.

Biosphere: Spindrift.
Biosphere: Spindrift.

Při dvou koncertech Biosphere v Planetáriu Praha doprovodí umělce významná česká videomappingová skupina The Macula Visuals. "Biosphere je jednou z největších legend ambientní elektronické hudby. Na začátku devadesátých let stvořil specifickou formu propojující náladové kompozice s elektronickými beaty," podotkl Sedloň. Pro své nahrávky Biosphere využívá zvuky okolí, které natočil jako aktivní horolezec. V roce 2001 zdolal dokonce šestou nejvyšší horu světa Čo Oju a zvuky z cesty vydal na desce Cho Oyu 8201m - Field Recordings From Tibet.

V rámci druhého ročníku vystoupí i francouzsko-belgický elektroakustický hudebník a zpěvák Sylvain Chauveau, jehož koncert v Chrámu U Salvátora doplní hudebně-vizuální projekt Hudba z ticha - Clarinet Factory, Alana Vitouše a Petra Nikla. Festival zakončí německá formace Brandt Brauer Frick, která svými naživo hranými klubovými groovy hledá duši ve strojovém rytmu techna.

Sylvain Chauveau: A Cloud Of Dust.
Sylvain Chauveau: A Cloud Of Dust.

Ze současného tance vystoupí hned na úvod 21. ledna v sólovém vizuálně-pohybovém představení výjimečná performerka Linda Kapetanea, ženská polovina souboru RootLessRoot Company. Všechny koncerty obohatí projekce a VJing - například The Macula Visuals v Planetáriu Praha, VJs ze studia Lunchmeat nebo Vision Factory.

Program doplní workshopy s některými umělci, tvořivý workshop pro děti s Clarinet Factory a projekce hudebních filmů v Biu Oko a kině Světozor - například snímky s kapelami Sigur Rós, Nine Inch Nails, Caribou, New Order nebo působivý vizuální opus Baraka.

 

Právě se děje

Další zprávy