SOUTĚŽ Vyhrajte lístky na Metalliku, A7X i Alice in Chains

Kultura Kultura
1. 6. 2014 7:49
Nabízíme pěti výhercům po jednom lístku na oba dny festivalu Aerodrome (17. června a 8. července). Na prvním zahrají například Avenged Sevenfold, na druhém Metallica a Alice in Chains.
Vyhrajte lístky na Metallicu, Avenged Sevenfold i Alice in Chains.
Vyhrajte lístky na Metallicu, Avenged Sevenfold i Alice in Chains. | Foto: Aktuálně.cz

Soutěž - Festival Aerodrome na pražském Výstavišti má letos dvě části. První se odehraje 17. června, druhá 8. července. Vyhrajte s Aktuálně.cz lístek na obě části!

Stačí odpověď na soutěžní otázku na konci textu zaslat na mailovou adresu [email protected] s předmětem Aerodrome. Pěti vylosovaným výhercům zašleme vstupenku na obě části poštou, proto nezapomeňte uvést svou adresu. Soutěžit lze do pátku 13. června (do 11:00).

Headlinerem červnové části Aerodromu je po odřeknutí Megadeth formace Avenged Sevenfold, vystoupí také Limp Bizkit, Rob Zombie a Powerman 5000.

Tu v roce 1991 založil mladší bratr Roba Zombieho vystupující pod jménem Spider One. Kapela Powerman 5000 vydala sedm studiových alb, její skladby zazněly v mnoha filmech, například Mission Impossible 2, a často slouží jako hudební doprovod počítačových her.

Limp Bizkit se do Prahy vrací po pěti letech, kdy zahráli v pražské O2 areně. Jejich příznivci by se zanedlouho měli dočkat nové desky Stampede Of The Disco Elephants, ze které Limp Bizkit zveřejnili dvě ukázky - společný singl s raperem Lil Waynem Ready To Go a coververzi Thieves z repertoáru Ministry.

Podívejte se na část koncertu Avenged Sevenfold na festivalu Rock am Ring 2014.
Podívejte se na část koncertu Avenged Sevenfold na festivalu Rock am Ring 2014.

Avenged Sevenfold (A7X) se stali jednou z klíčových skupin nové vlny amerického heavy metalu. Včetně letošní nahrávky Hail To The King vydali šest alb, za která získali řadu cen - například Objev roku na MTV Music Awards (2006), několik Golden God Awards či Album roku od prestižního časopisu Kerrang! za desku Avenged Sevenfold. V loňském roce byli na Golden God Awards rovněž oceněni za "nejoddanější publikum".

Rob Zombie: Dead City Radio And The New Gods Of Supertown. Podívejte se na video.
Rob Zombie: Dead City Radio And The New Gods Of Supertown. Podívejte se na video.

Nepřehlédnutelný americký rocker a zpěvák Rob Zombie (vlastním jménem Robert Cummings) je zakladatelem kapely White Zombie. V roce 1997 se vydal na sólovou dráhu, na které vydal pět alb. Zatím poslední desku uvedl na trh letos v dubnu pod názvem Venomous Rat Regeneration Vendor. V jeho videoklipech i koncertní prezentaci se zrcadlí jeho největší hudební vzor - Alice Cooper a záliba v hororových filmech. Filmu se ostatně věnuje velmi aktivně, je filmovým režisérem a hercem. Jen pár dní před vydáním pátého studiového alba zveřejnil svůj nový film The Lords Of Salem.

O necelý měsíc později, 8. července, se Aerodrome festival na pražské Výstaviště vrátí. Vedle slavné metalové skupiny Metallica nabídne grungeové průkopníky Alice In Chains, finské krále melodického death metalu Children Of Bodom a naděje norské metal-rockové scény Kvelertak.

"Všichni příznivci kapely Metallica, kteří si zakoupí vstupenku přes internet, budou moci zvolit svůj setlist snů z více než 140 skladeb, které Metallica dosud nahrála. Sedmnáct písní, které dostanou od tuzemského publika nejvíce hlasů, doplní skupina na tradiční osmnáctiskladbovou délku jejích koncertů sama, a to zbrusu novou nahrávkou," uvedla mluvčí festivalu Kateřina Dědková. Podotkla, že průběh hlasování i finální program mohou fanoušci sledovat na www.metallica.com.

Metallica vystoupila první červnový víkend na letošním festivalu Rock am Ring. Podívejte se na celý její více než dvouhodinový set.
Metallica vystoupila první červnový víkend na letošním festivalu Rock am Ring. Podívejte se na celý její více než dvouhodinový set.

Metallica založená v roce 1981 bubeníkem Larsem Ulrichem a kytaristou a zpěvákem Jamesem Hetfieldem patří mezi nejvlivnější a komerčně nejúspěšnější rockové skupiny v hudební historii. Za svoji kariéru prodala přes 110 miliónů alb, nejznámější z nich Metallica, také nazývané Black Album, si jen ve Spojených státech zakoupilo na 16 miliónů posluchačů. Jejich zatím poslední nahrávka Death Magnetic z roku 2008 zaujala první místo prodejních hitparád ve 32 zemích. Kapela, která byla v roce 2009 uvedena do Rokenrolové síně slávy, je rovněž držitelem devíti cen Grammy a řady dalších mezinárodních ocenění.

Podívejte se na video k songu Stone od Alice in Chains.
Podívejte se na video k songu Stone od Alice in Chains.

Alice In Chains za svoji kariéru vydali pět studiových alb, od kterých prodali na 25 miliónů kopií a jež jim vynesla osm nominací na ceny Grammy. Přestože se skupina nikdy oficiálně nerozpadla, od roku 1996 devět let nevykazovala žádnou činnost. Důvodem byla drogová závislost jejich frontmana Layne Staleyho, která v roce 2002 vyústila v jeho předávkování. V roce 2005 svedla benefiční akce na podporu obětí tsunami v Jižní Asii pozůstalé členy opět na jedno pódium, kde je doprovodil zpěvák Pat Lachman z Damageplan. O rok později dosadili Alice In Chains do svého čela Williama DuValla a v roce 2009 s ním vydali čtvrté studiové album Black Gives Way To Blue, které se dočkalo velmi pochvalných kritik i ocenění zlatou deskou. Loňská novinka The Devil Put Dinosaurs Here, která debutovala v žebříčku Billboard TOP 200 na 2. místě, jejich úspěšný návrat již jen potvrdila.

Children Of Bodom pocházejí z finského Espoo. Pětice se zformovala v roce 1993 a do dnešního dne vydala osm studiových alb, kterých se celkově prodalo více než čtvrt miliónů kusů. Z Children Of Bodom to učinilo jednu z nejúspěšnějších finských kapel všech dob.

Podívejte se na koncert Kvelertak.
Podívejte se na koncert Kvelertak.

Ze Skándinávie pochází i šestičlenná skupina Kvelertak, která vstoupila na norskou metalovou scénu v roce 2007 demo nahrávkou Westcoast Holocaust, jíž si vydala na vlastní náklady. O tři roky později byl pod názvem Kvelertak na hudební trh uveden jejich oficiální debut, za který kapela získala zlatou desku i dvě ceny Spellemann (norská obdoba Grammy) v kategoriích Objev roku a Nejlepší rocková skupina.

Metallica se představí 28. června jako první metalový headliner na nejprestižnějším evropském hudebním festivalu. Napište jméno festivalu.

 

Právě se děje

Další zprávy