Současná scéna bere Suchého a Šlitra do 21. století

Kultura Kultura, Red Kul
19. 9. 2009 7:30
Coververze natáčí Tata Bojs, Vypsaná fixa i Midi Lidi
Jiří Suchý
Jiří Suchý | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Dvě desítky kapel a hudebníků přijaly pozvání na album For Semafor, aby po svém ztvárnily písně, které suverénně žijí čtyřicet či padesát let po svém vzniku.

K písním Jiřího Suchého & Jiřího Šlitra se na novém albu coververzí překvapivě hlásí muzikanti nejrůznějších stylů: skupiny Tata bojs, Ecstasy of St. Theresa a Vypsaná fixa, také však elektroničtí Midi Lidi, malíř a hudebník Petr Nikl, Jaroslav Dušek s divadlem Vizita a písničkář Jan Burian.

Po delší odmlce se tu vrací protagonista skupiny Vltava Robert Nebřenský jako host dua Magnetik (Moimir Papalescu a Petr Venkrbec). Vedle chladného elektra zní na albu akustické blues, vedle hitů (Midi lidi: Co jsem měl dnes k obědu) i pozapomenuté písně (Vypsaná fixa s producentem Dušanem Neuwerthem: Míč z filmu Kdyby tisíc klarinetů).

Foto: Dan Vojtěch
Čtěte také:
Vypsaná fixa: Za dva roky sečteme zisky a uvidíme
Midi Lidi: Čekání na robota je bláhové
Projekt Magnetik tuší nostalgické souvislosti

V roce padesátého výročí založení divadla Semafor těžko můžeme chtít pádnější důkaz o tom, že neuvěřitelná zásobárna písní kongeniálního dua Suchý & Šlitr pořád žije - nezávisle na stylu a původním kontextu šedesátých let.

Midi Lidi
Midi Lidi | Foto: Michal Pěchouček

„Na písničkách Suchého a Šlitra není co vylepšovat a je co zkazit. Což pro tvůrce předělávky není zrovna nejlepší startovací pozice. Jsou dokonalé: hudba, výraz, nadhled, Šlitrův suchý humor, Suchého vtipné texty... Takže se snažíme nic moc nevylepšovat a co nejméně kazit," popisuje přístup Tata Bojs, basák a textař Mardoša.

O síle repertoáru semaforského tandemu mluví i producent projektu publicista Pavel Klusák: „Dnešní songwriteři, elektronikové a postrockeři dobře vědí, že vlastní autorský styl, všechnu svou ulítlost a tvrdohlavost, můžou promítnout i na song „odjinud". Snad proto přijali pozvání do hry i ti, kteří jaktěživi žádnou coververzi nenahráli, třeba Jan P. Muchow s Kateřinou Winterová nebo Jan Burian."

Album For Semafor je první titul nového nezávislého labelu Klíče a vyjde v listopadu.

 

Právě se děje

Další zprávy