Sonisphere: na Iron Maiden přišlo 25 tisíc lidí

ves
12. 6. 2011 9:01
Na Výstavišti zahráli v sobotu Korn i Mastodon
Foto: Reuters

Praha - Letošní hudební festivalová sezona začala tento víkend naostro. V sobotu se do České republiky podívala putovní metalová tour Sonisphere, jejíž loňská premiéra přilákala do bývalého vojenského prostoru v Milovicích přes 35 tisíc fanoušků.

Letos se však pořadatelé rozhodli festival přesunout na holešovické Výstaviště. Důvod nesdělili, ale pravděpodobně se tak dobře neprodávaly lístky, takže festival spoléhal na fanoušky z hlavního města, resp. na větší dostupnost metropole. Hlavní hvězdou letošního programu byla britská legenda Iron Maiden; před jejím vystoupením bylo podle pořadatelů v areálu 25 000 lidí. Další stovky návštěvníků poslouchaly kapelu za drobného deště za plotem a z blízkého parku.

Program začal už v poledne, kdy „metalový svátek" odstartoval domácí Debustrol. Během odpoledne se na pódiu vystřídal mimo jiné také Duff McKagan (bývalý kytarista Guns N' Roses), Cavalera Conspiracy v čele s brazilskou bratrskou dvojicí zakladatelů Sepultury nebo nu-metaloví Korn.

Foto: Aktuálně.cz, Jan Langer

Iron Maiden odehráli nikoli festivalový set, ale dvě hodiny. Kromě celodenních vstupenek tak nabízeli organizátoři i lístky jen na dvě hlavní hvězdy (Korn a Iron Maiden). Heavymetaloví klasikové Iron Maiden se do hlavního města vrátili po třech letech; v létě 2008 jim aplaudovalo v Edenu kolem čtyřiceti tisíc posluchačů.

Tentokrát přijeli představit nové album The Final Frontier. jejich turné k desce začalo před rokem v Dallasu, má celkem 99 položek a vyvrcholí za dva měsíce koncertem v Londýně. Součástí šňůry je i osm zastávek právě v rámci festivalu Sonisphere.

Ten má letos už třináct položek a na konci října se poprvé podívá  do Indie. Hlavní hvězdy se znovu mění podle míst: kromě Iron Maiden si loňskou roli zopakuje Metallica, nově i američtí maskovaní Slipknot.

Putovní festival Sonisphere měl premiéru v roce 2009, kdy se role hlavního taháku na šesti lokacích zhostila Metallica. Loňský ročník už navštívil jedenáct míst a o role headlinerů se dělili Iron Maiden, Rammstein a Metallica, která v Milovicích zahrála společně se zbylou trojicí tzv. velké thrashové čtyřky (Slayer, Megadeth a Anthrax).

Foto: Reuters

Podle časopisu Billboard přilákal loňský ročník přes 700 tisíc fanoušků a dalších sto tisíc sledovalo po celém světě v kinech přímý přenos z koncertu v Sofii. Ve Švýcarsku a Švédsku se plocha změnila v bahenní lázeň, ve Španělsku festival trápila písečná bouře, závěrečnou zastávku ve Finsku zkazilo tornádo. Hlavní stan má přehlídka v anglickém Knebworthu.

„Mötley Crüe potěšili prarodiče i jejich vnoučata a finále festivalu se změnilo v souboj stárnoucích frontmanů - třiašedesátiletý šlachovitý pankáč Iggy Pop vs. dvapadesátiletý Bruce Dickinson vzývající les rukou při Number of The Beast. Byla to remíza, ale vlastně vyhráli všichni," psal o čtyřdenní zastávce v  Knebworthu deník Guardian.

I line-up pražské části festivalu se spoléhal hlavně na nostalgii a věrnost fanoušků, které k metalu neodmyslitelně patří. Iron Maiden hrají už 36 let, američtí horor-metalisté Misfits jen o dva roky méně, němečtí Kreator brzy oslaví společnou třicítku. Bratři Cavalerové se Sepulturou i Korn si zažili nejslavnější roky v polovině 90. let.

Aktuálnější trendy v programu představovaly snad jen švédské hvězdy melodického metalu In Flames či američtí Mastodon, kteří se s originální verzí hlemýždího stylu sludge propracovali mezi žánrovou špičku v polovině nulté dekády s oceňovaným albem Blood Mountain.

Model obřích putovních festivalů dává pořadatelům šanci vytěžit sestavu hvězd na velkém množství zastávek a snížit náklady na propagaci. Koncetrovaná jednodenní nabídka působí velkolepě a postará se, že na jedno místo velké množství lidí. Na druhou stranu se zvyšují logistické nároky na rychlou přepravu a výběr vhodných lokalit.

Módu puťáků odstartovala už na začátku 90. americká Lollapalooza, která na štaci po Severní Americe předvedla smetánku tehdejšího alternativního rocku. Když šéf festivalu Perry Farrell z Jane's Addiction odmítl pozvat Ozzyho Osbourna, založil si bývalý zpěvák Black Sabbath vlastní festival. 

 

 

 

 

 

 

   

 

Právě se děje

Další zprávy