Nahý Bush, Trump i Rihanna jsou na prodej. Galerie chce za Westovy sochy čtyři miliony dolarů

pej
2. 9. 2016 9:20
Voskové sochy dvanácti známých osobností včetně Donalda Trumpa, Billa Cosbyho nebo George W. Bushe, které se objevily v kontroverzním klipu Famous rapera Kanyeho Westa, jsou k vidění v losangeleské galerii. Podle majitele výstavní síně jde o dílo vysoké umělecké kvality. Cení si ho na čtyři miliony dolarů (v přepočtu zhruba 97 milionů korun).
Sousoší Famous
Sousoší Famous | Foto: Profimedia.cz

Klip Famous rapera a producenta Kanyeho Westa zanedlouho po svém zveřejnění vzbudil rozporuplné reakce. Dvanáct nahých celebrit, které spí vedle muzikanta a jeho ženy, kritizovali nejenom feministky, ale i teoretikové umění.

Uplynulý víkend se ale sousoší stalo hlavní atrakcí soukromé výstavy v galerii Blum & Poe v Los Angeles a sklidilo chválu tamních umělců. Majitel výstavní síně navíc podle The New York Times odhaduje jeho hodnotu na čtyři miliony dolarů (zhruba 97 milionů korun).   

Tucet voskových figurín zaujal návštěvníky výstavy především svým realistickým ztvárněním. Odhadní hodnotu za kontroverzní dílo považují někteří odborníci za přemrštěnou. Podle majitele galerie je ale adekvátní. "Sečteme-li práci a použitý materiál, pak se cena nezdá tak bizarní," vysvětlil.

Navzdory všem kritikům považuje sousoší 12 nahých osobností za umění vysoké kvality i známý kalifornský umělec Aaron Axelrod.

"Zaskočilo mě, jak dobré to je. Je to jeden z nejlepších kousků, jaké jsem měl možnost vidět. A je to to trochu nepříjemné, protože jde zrovna o Westa," uvedl Axelrod. Sám odhadoval cenu sousoší na zhruba milion dolarů, především s ohledem na jeho vysokou uměleckou kvalitu. Muzikant totiž dokázal figurínám "vdechnout život". 

"Primárně byly sochy vytvořeny pro hudební klip. Nikdo ale nebyl schopen říct, jak budou vypadat v pohybu. West šel nad rámec," ocenil raperovu práci Axelrod.

Díky zabudovaným bateriím sochy připomínají oddychující spící lidi. Po čtyřech měsících modelování, 3D skenování a pečlivého vyhledávání na Instagramu vypadají téměř identicky jako jejich předlohy. 

Axelrod oponuje i dosavadním kritikám, které skulpturu považují za pouhé plagiátorství. West se při jejím vzniku inspiroval obrazem od Vincenta Desideria.  

"Umění je opravdu jen nápad. To, co z vás ale v současnosti dělá skutečného umělce, je schopnost dát dohromady tým a vzdát se peněz pro jeho finální uskutečnění," dodal Axelrod s tím, že West se sice inspiroval někým jiným, ale stojí za konceptem soch.

Umění je výheň, která vás sežehne, tvrdí komiksová kreslířka Toy Box. Kvůli svým aktivitám se přitom bojí pravicových extremistů i policie. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy