Sobotní Glastonbury strhli Killers a Iggy Pop

Vojtěch Lindaur
24. 6. 2007 13:07
I druhý den festivalu patřil bahnu a skvělé hudbě

Glastonbury - Bolavé nohy v holínkách, všechny barvy a druhy bláta, které znáte. Bahno kluzké a břečka tak lepkavá, že boty krade. Británie je země tradic a marast i vyčerpání, zdá se už skoro definitivně, patří k pobytu na pastvinách při festivalu Glastonbury.

Stejně tak se ale nemění ani šťastné výrazy lidí, kteří třídenní martýrium rádi podstupují. Je tady totiž hudba. Letos opět skvělá. Po rozpačitém pátku, který skýtal kromě Arctic Monkeys a Björk i dost slabších momentů typu opilé Amy Winehouse, se sobota vyjevila jako jedna obrovská šťastná chvíle, ve které se hustý déšť střídal se záblesky slunce.

Pete Doherty
Pete Doherty | Foto: Reuters

Všechno začalo, když na hlavní Pyramid Stage už v dopoledních hodinách vystoupilo dívčí trio The Pipettes. Popové, postpunkové a neskutečně roztomilé dívky v puntíkatých šatečkách, které nejen zvukem připomínaly "Pátá právě teď odbyla".

Babyshambles sice trpěli nedobře vyžilým zpěvem Peta Dohertyho v gangsterské stylizaci, ale nakonec dokázali překvapit poměrně dospělými, skoro až dylanovskými písněmi. Ani zpívající Kate Moss, přítelkyně známého drogového skandalisty, nikterak nevadila.

Tropicky prudcí a barevní CSS vystřídali úžasné Guillemots: na deskách jsou celkem klidní a kytaroví, na pódiu se najednou zaplétali do jazzových hadů, ale přitom neztráceli směr.

I mimo hlavní pódia, kam přesuny ztěžovaly bahnitá kaliště, se děly zázraky: na John Peel Stage, která je vždycky obsazena novými talenty, předvedl něco neskutečného Patric Wolf. Pětadvacetiletý mladík s duší coury z Moulin Rouge se kroutil kolem tyčí a přitom zpíval tak mohutně, klenutě a chytře, že si nešlo nevzpomenout na Davida Bowieho. To všechno včetně Lilly Alen se ale ukázalo jen předehrou k tomu, co sobotní večer zastřešovalo.

Na hlavní scéně v jedenáct večer startovali američtí Killers "nejlepší britská kytarovka z Las Vegas", která si srdce ostrovanů získala předloni právě tady. Britové sice mění oblíbené kapely jako ponožky, ale na Killers nezapomněli.

Na druhém hlavním pódiu Other Stage ve stejnou dobu začal hrát jejich krajan - Iggy Pop a jeho The Stooges. Šedesátka na krku mu nezabránila vůbec v ničem, co se mu ten večer chtělo provádět. Už od první noty byl s Minute Manem za zády králem večera, spratkem, kterému všechno projde. Materiál z nové a spíš rozpačitě přijímané desky Weirdness už se dostal Iggymu a spol. pod kůži a naživo funguje.

Killers
Killers | Foto: Reuters

Byla to jedna z nejhlasitějších podívaných, jaká se kdy komu mohla naskytnout. Jeden se ani nemohl divit, když najednou dav prolomil ochranné bariéry, vtrhl na pódium a The Stooges tak odehráli několik písní přímo v kotli. My Idea Of Fun a dobrou noc.

Nedělní závěr festivalu bude asi klidný. Pořád spousta bláta, zima, karibská kuchyně, ekologické petice, pokusy o rekordy v hromadném líbání. A koncerty Koop, Jamieho T, Kaiser Chiefs i Manic Street Preachers - a na závěr pop-music symbolicky rozkročená mezi desetiletí: The Who a Chemical Brothers.

Jeden fanoušek zemřel na předávkování, ale energii na to všechno může rekordní počet návštěvníků dočerpat různě. Známý graffiti provokatér Banksy tu z mobilních toalet vytvořil variaci na mystický Stonehenge.


 

 

Právě se děje

Další zprávy